Nefroloji

Nefroloji

Anadolu Sağlık Merkezi Nefroloji Bölümü’nde; böbrek hastalıklarının tanısının konması, önleyici tedbirlerin alınması ve tedavi edilmesi konularında hizmet veriliyor.

Nefroloji bilim dalı, iç hastalıkları ana bilim dalının bir yan dal uzmanlık alanıdır. Aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı da olan nefroloji uzmanları daha çok böbrek yetmezliği, hipertansiyon, elektrolit (sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi) bozuklukları ve idrar anormalliklerinin (idrarda kan bulunması, idrarda protein/albumin bulunması gibi) nedenlerinin araştırılması, tedavi olanaklarının belirlenmesi ve böbrek fonksiyonlarının korunması ve takibi konularında rol alırlar. Ayrıca sistemik hastalıkların (diabetes mellitus, hipertansiyon, romatolojik hastalıklar gibi), akut, hızlı gelişen klinik durumların (sıvı kaybı, kalp yetmezliği, kana mikrop karışması-sepsis gibi), sürekli kullanılmakta olan ilaçların (kemoterapi, anti-romatizmal ilaçlar, kortizon gibi) böbrekler üzerinde oluşturabildikleri olumsuz etkilerin değerlendirilmesi ve çözümlerin üretilmesi ile böbrek yerine koyma tedavilerinin (hemodiyaliz, periton diyaliz, böbrek nakli) planlanması, gerçekleştirilmesi ve bu hastaların hayat boyu takiplerini üstlenirler.

Bölümde hangi hastalıkların tanı ve tedavisi gerçekleştiriliyor?

  • İdrar bozuklukları (idrarda kan veya protein bulunması)
  • Hipertansiyon
  • Akut ve kronik böbrek yetmezliği
  • Akut hemodiyaliz uygulamaları


 

İlgi Alanları

Ödem Nedir? Nasıl Atılır?

Özellikle ciltte olmak üzere vücudun farklı dokularında sıvı birikmesi sonucu gelişen şişlik durumuna ödem denir. Ödem pek çok nedene bağlı gelişebilir. Bununla birlikte, yerçekiminin etkisi ile sıklıkla ayaklar, ayak bilekleri ve bacaklarda fark edilir. Gece uyku sürecinde bacaklardaki ödem vücudun diğer kısımlarına ve hatta yüze kadar yayılır. Sabah uyanınca ödemin daha çok yüz ve ellerde olduğu görülür. Günlük aktivite başlayınca akşama doğru ödem sıvısının bacaklara inmesi ile bu bölgede şişme, ödem görülür hale gelir.

Lupus: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Sistemik lupus eritrematozus (SLE) veya kısaca lupus; bağışıklık sisteminin vücuda ait bazı maddeleri yabancı olarak algılaması sonucu vücut genelinde, hemen her sistemi etkileyebilen, kronik iltihabi reaksiyon başlatması durumudur.

Lökopeni (Beyaz Kan Eksikliği): Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Lökosit olarak isimlendirilen beyaz kan hücreleri ismini latince leucko (beyaz) ve cyte (hücre) kelimelerinden alır. Bağışıklık sisteminin hem iç hem de dış faktörlere karşı oluşturduğu yanıtın oluşturulmasında ve düzenlenmesinde görev alan bu hücrelerin azalması lökopeni olarak ifade edilir. Beyaz kan hücreleri kendi içerisinde 5 temel gruba ayrılır. Nötrofiller, lenfositler, monositler, eozinofiller ve bazofiller, beyaz kan hücrelerinin ana hücre gruplarını oluşturur. Bu hücre gruplarının sayıları çeşitli hastalıklara bağlı olarak ayrı ayrı ya da tek başına etkilenebilir.

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?

Vücudun sağlıklı işleyişi için pek çok vitamin ve mineral gerekir. Genellikle göz ardı edilen K vitamininin önemi oldukça önemli hayati işlevlere sahiptir. Herhangi bir yaralanma ya da kanama olduğunda K vitaminleri, pıhtı oluşumunda önemli bir rol oynar ve kanamayı durdurur. Günlük olarak belirli bir seviyede K vitamini almak gerekir. Alınmadığı takdirde eksikliğinden kaynaklanan çeşitli sorunlar yaşanabilir.

CRP Nedir? CRP Yüksekliği Ne Anlama Gelir? CRP Kaç Olmalıdır?

C-reaktif protein (CRP) testi, kanınızdaki C-reaktif protein seviyesini ölçer. Karaciğer, iltihaplanmaya yanıt olarak kan dolaşımına CRP salgılar. Doktorlar, enfeksiyonlar ve belirli otoimmün durumlar gibi çeşitli iltihaplanma nedenlerini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olmak için bu testi kullanır. Doktor, artrit gibi bir iltihaplı rahatsızlığınız olduğundan şüphelenirse CRP testi isteyebilir. Ayrıca, iltihaplı bir rahatsızlığınız teşhis edildiyse tedaviyi izlemek için bu testi kullanabilir.

Böbrek İltihabı (Piyelonefrit) Nedir, Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

“Böbrek iltihabı” veya “böbrek enfeksiyonu” adını verdiğimiz durum bir tür idrar yolu enfeksiyonudur.

Böbrek Ağrısı Nedir?

Böbrek ağrısı, böbreklerin bulunduğu bölge çevresindeki ağrı şeklinde hissedilir. Böbrekler, sırtta kaburganın altında iki tarafta bulunur.

Addison Hastalığı: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Böbreklerin üzerinde yer alan böbrek üstü bezlerinin düzenli olarak çalışması normal bir yaşam için insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bir durumdur.

Böbrek Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

Gebze

Nefroloji

Doç. Dr. Enes M. Atasoyu

Gebze

Nefroloji

Doç. Dr. Enes M. Atasoyu

31.08.2023

Diyabet ve Böbrek Sağlığı

Video Thumbnail
31.08.2023

Diyabet ve Böbrek Sağlığı

Hızlı Erişim Formları

Sizi Dinliyoruz
Sizi Dinliyoruz

Hizmet kalitemizi daha da yükseltmek için görüşlerinize, önerilerinize kulak veriyoruz.

Formu doldur
Evde Bakım ve Sağlık Formu
Evde Bakım ve Sağlık Formu

İhtiyaç duyduğunuz sağlık hizmeti evinize geliyor. Evde sağlık hizmeti için formu doldurabilirsiniz.

Formu doldur
Tıbbi İkinci Görüş Formu
Tıbbi İkinci Görüş Formu

Tetkiklerinizin sonuçları, hastalığınızın teşhisi ve size sunduğumuz tedavi seçenekleri gibi konularda ikinci bir doktor görüşü için formu doldurabilirsiniz.

Formu doldur
Fiyat Talep Formu
Fiyat Talep Formu

Özel tedavi ve hizmetler için fiyat talep edebilirsiniz.

Formu doldur