Hemen Arayın

Demir Eksikliği: Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

okuyabilirsiniz.

Demir eksikliği, vücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmadığında ortaya çıkar. Bu, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına yol açar ve “kansızlık” ya da “anemi” dediğimiz bir duruma yol açar. Alyuvarların yapısında bulunan ve vücutta oksijen taşımalarını sağlayan bir protein olan “hemoglobin” yapmak için demire ihtiyaç vardır. Demir eksikliği anemisi dünyada en sık görülen anemi tipidir. 

Demir Eksikliği: Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Demir eksikliği vücudun artan demir ihtiyacının karşılanamaması ile ortaya çıkabileceği gibi alınan demirin yeteri kadar emilememesi sonucu da ortaya çıkabilir. Demir kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin yapı taşıdır. Demir eksikliğinin en önemli sonucu kansızlıktır (anemi).

Demir eksiklikliği nedenleri

Nedenleri üç ana gruba ayrılır :

  • Besinler ile yeterli demirin alınmaması (aşırı diyet kısıtlamaları, et, yeşil sebze yenmemesi gibi)
  • Sindirim sistemine besinlerle giren demirin emiliminin yeterli olmaması (iltihabi bağırsak hastalıkları, bariatrik cerrahi gibi geçirilmiş mide ve bağırsak ameliyatları vb.)
  • Kan kaybının olduğu durumlar (kadınlarda adet dönemlerinde yoğun kanamaların olması, mide kanaması, hemoroid-basur nedeni ile olan kanamalar, mide-bağırsak kanserleri gibi)

Ayrıca gebelikte vücudun demir gereksinimi artmakta olup, demir desteği verilmez ise demir eksikliği görülebilmektedir.

Vücutta Demir Eksikliğinin Belirtileri

Demir eksikliğinin gelişme hızına göre belirti ve bulguların şiddeti değişebilmektedir. Demir eksikliğinin yavaş geliştiği kimselerde belirtiler daha silik olabilmektedir. En sık görülen belirti ve bulgular şunlardır: Yorgunluk Solukluk Nefes darlığı Baş ağrısı Baş dönmesi Algılama-öğrenme performansında azalma Kalp çarpıntısı Kuru ve yıpranmış saç ve cilt Dil ve ağızda şişme ve ağrı Yutma güçlüğü Huzursuz bacaklar Kırılgan ve kaşık şeklinde tırnaklar Endişeli hissetme El-ayaklarda soğukluk Sıradışı yeme isteği (buz, toprak, kahve telvesi, cam gibi)

Demir eksikliği tedavisi

Demir içeriği zengin olan besinlerin tüketilmesine öncelik verilmelidir. Örneğin kırmızı et, tavuk eti, balık, karaciğer-dalak, yumurta, brokoli, lahana, börülce, baklagiller, tahıllar, pirinç bu besinler arasında sayılabilir. Ayrıca vücutta eksik olan demirin tamamlanması için demir içeren ilaçlar kullanılmaktadır. Genellikle ağız yolu ile vücuda alınan hap, şurup, granül şeklindeki ilaç formları kullanılmaktadır. Ağızdan ilaç alımına bağlı sindirim sistemi sorunları yaşayan, şiddetli demir eksikliği saptanan veya sindirim sisteminden demir emilimi düşük olan hastalarda hekimin de gerekli görmesi durumunda damar yolu ile demir tedavi yapılabilir. Hastanın birkaç ay aralıklar ile muayeneleri ve tetkikleri tekrar edilirerek tedavinin süresi ve dozu belirlenmektedir.

Demir eksikliği tedavi edilmezse ne gibi hastalıklara yol açar? 

Fiziksel ve zihinsel performansın azalması, kansızlığın ileri derecede olduğu hastalarda kalp spazmı veya kalp krizi riskinin artması, kronik akciğer sorunu olan hastalarda nefes darlığında artış, yutma güçlüğü, tırnaklarda şekil bozuklukları (kaşık şeklinde tırnak), çabuk üşüme, psikiyatrik sorunlarda artış gibi durumlar gelişebilir. 

Hangi hastalıklar demir eksikliğine yol açar?

Bağırsaklardan demir emilimini bozan hastalıklar (Çölyak hastalığı, Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, Mide bypass ameliyatı gibi), vücuttan kan kaybına yol açan hastalıklar (mide veya oniki parmak bağırsak (duodenum) ülseri, kolon polipleri, rahimdeki myomlar gibi), böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği durumlarında demir eksikliği gelişebilir. 

Demir eksikliği önlenebilir mi? Belli bir beslenme şekli veya yaşam tarzı önerir misiniz? 

Demir eksikliği gelişimini önlemek için dengeli, demir ve C vitamini içeriği yüksek gıdalar ile beslenme planlanmalıdır. Tekrarlayan burun kanaması, dışkılama esnasında veya sonrasında kanama, idrarda kanama, kadınlarda aşırı adet kanamaları, gebelik, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi durumların varlığında doktora müracaat edilerek nedene yönelik etkin tedavilerin başlanması demir eksikliği gelişimini veya mevcut demir eksikliğinin vücutta bir soruna neden olmadan tedavi edilmesini sağlayacaktır.

Demir eksikliği anemisi hangi hastalıklarla karışır?

Demir eksikliği anemisi en sıklıkla Akdeniz anemisi (talasemi) ile karışır. Kronik böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve kanserler de kansızlık yaparlar. Demir eksikliği tedavisine rağmen kan değerleri yükselmeyen hastalarda Akdeniz anemisi taşıyıcılığı akla gelebilir. Bu durumda hekimler hemoglobin elektroforezi yaptırırlar. Demir eksikliği olan hastalarda beraberinde Akdeniz anemisi olabilir. Bu durumda hastanın önce demir eksikliği tedavi edilir. Daha sonra hemoglobin elektroforezi bakılır. Akdeniz anemisi taşıyıcılarının hemoglobin değerleri 9-10 mg arasındadır. 

Demir eksikliğine ne iyi gelir?

Aşağıda listelediğimiz besinlere diyetinizde daha çok yer vermelisiniz. Bu besinler:

  1. Meyveler
  2. Sebzeler
  3. Aşırıya kaçmamak kaydıyla kepekli tahıllar
  4. Aşırı olmamak koşuluyla az yağlı süt ürünleri
  5. Kırmızı et
  6. Balık
  7. Kuru fasulye, nohut, mercimek, börülce, barbunya, bezelye, patates
  8. Yumurta, 
  9. Fındık
  10. Kuru erik
  11. Çekirdeksiz üzüm
  12. Pekmez, bal
  13. Kabak
  14. Deniz ürünleri
  15. C vitamininden zengin gıdalar (brokoli, greyfurt, kivi, yeşil yapraklı besinler, kavun, portakal, biber, çilek, domates) 
Paylaş WhatsApp
Randevu Al
Doç. Dr. Enes M. Atasoyu
Doktorun Biyografisini Gör

Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, eğitimini GATA Tıp Fakültesi’nde tamamladı. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde çalıştı. 2010 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Doç. Dr. Atasoyu, halen iç hastalıkları ve nefroloji uzmanı görevini sürdürüyor.


Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.