Trafik kazalarında kamçı yaralanması
Özellikle arkadan çarpma sonucu ortaya çıkan trafik kazalarında vücudun istemsiz olarak kamçıya benzer bir hareket yaparak salınması olarak tanımlanan kamçı yaralanması boyunda hasara neden olabiliyor. Kaza geçiren bireyde herhangi bir kırık oluşmasa bile kamçı yaralanması sonucu boyundaki yumuşak dokuda zedelenme olabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları tedavi konusunda bilgiler veriyor.

Trafik kazaları bel ve boyunda değişime neden oluyor
Trafik kazaları sonucunda ortaya çıkan şikayetler arasında en sık rastlananları; boyun ağrısı, baş dönmesi, boyun kasılması, baş ağrısı, bel ve sırt ağrısı, kol ağrısı ve uyuşmaları, konsantrasyon bozukluğu, ışığa duyarlılık, unutkanlık ve stres olarak sıralanıyor. Kaza sonrası kamçı yaralanmasına işaret edecek belirtiler hemen ortaya çıkmayabiliyor. Belirtiler birkaç gün içerisinde başlayabileceği gibi haftalar, hatta seneler sonra bile kişiyi rahatsız edecek bir hastalığı tetiklemiş olabiliyor.
Kamçı yaralanması orta yaşlılarda daha çok görülüyor
Genel olarak çok genç ve çok yaşlı insanlarda kamçı yaralanması geçirme oranları daha düşük olmakla birlikte araştırmalar kamçı yaralanmasının diğer yaş gruplarına göre; 21 yaşından gençlerde yüzde 17, 60 yaş üzerindeki insanlarda ise yüzde 2 daha az görüldüğünü ortaya koyuyor. Yaşlılarda boyun yıpranması daha fazla görüldüğü, çocuklarda ise boyun kasları daha kısa olduğu için daha az sorun yaşanıyor. İngiltere kaynaklı araştırmalara göre kadınlar, daha ince boyunlu oldukları ve kas yapıları daha nadir olduğu için bu tip kazalardan daha fazla etkileniyor.
Kamçı yaralanması kalıcı hasara neden olabilir
Yaralanmadan 6 ay sonra devam eden şikayetlerde bulgu kronik olarak değerlendiriliyor. Araştırmalar hastaların yüzde 30-40’ının farklı şekillerde kronik rahatsızlıklar yaşayacağına ve yaklaşık yüzde 10’unun günlük hayatını etkileyecek derecede ağır kalıcı rahatsızlıklar yaşayacağına işaret ediyor. Kamçı yaralanması geçiren bireylerin boyun bölgesindeki yıpranmalar normal bir insana göre 6 kat daha hızlı oluşuyor. Ayrıca bu hastalarda; boyunda ağrı ve sertlik, sırtta, omuzda ve kollarda yansıyan ağrılar, çene eklemi ağrıları, baş ağrısı, kireçlenme, boyun düzleşmesi, omurlar arası daralmalar, kıkırdak yıpranmaları, boyun fıtığı da görülebiliyor. Yıpranmış omurların bir parçası sinire dokunup böylece kolda uyuşma da yapabiliyor.
Kayropraktik tedavi ile yüzde 93 başarı
Bristol Üniversitedeki Ortopediği Kliniği’nde yapılan bir araştırmaya göre; kayropraktik tedavisi, kronik whiplash hastalarının yüzde 93’ünde ağrıları azaltarak tedavide başarılı oluyor. Kayropraktik tedavisi kişiye özel olarak planlanıyor. Ağır travma geçiren ve kırığı olan hastalar kayropraktik tedavisi için uygun görülmüyor. Tedavinin süresi; yaş, meslek, kas yapısı gibi faktörlere bağlı olarak değişmekle beraber, normal vakalarda 4 hafta içerisinde olumlu gelişmeler gözlemleniyor. 4. haftadan sonra tedavi sıklığı azaltılıyor ve hasta kendisini tamamen iyi hissedince tedavi sıklığı ayda 1’e kadar düşürülüyor.