Aritmi hastalığı
Aritmi kalbin elektrik ileti sistemindeki bozukluklara bağlı olarak hızlanması, yavaşlaması veya düzensiz çalışmasıdır.

Aritmi nedir?
Kalbin elektrik ileti sistemindeki bozukluklara bağlı olarak hızlanması, yavaşlaması veya düzensiz çalışmasıdır.
Aritmi belirtileri nelerdir?
En sık belirti çarpıntıdır. Hastalar genelde “kalbimde vücudumu sallayacak şekilde hızlı atma”, “kalbimde kuş çırpınıyormuş” gibi ifadelerle çarpıntıyı tarif ederler. Bilimsel anlamda kalp atımlarının hissedilmesi olarak tarif edilir. Çarpıntı dışında bayılma, baş dönmesi, çabuk yorulma durumlarında da ritim bozukluğu olabilmektedir.
Aritmi daha çok hangi yaşlarda görülür?
Her yaşta görülebilir. İleri yaşlarda sıklığı daha fazladır.
Aritmi ölümcül müdür?
Bazı ritim bozukluklarının tedavi edilmesi bile gerekmezken bazıları hayatı tehdit eder. Özellikle koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği gibi yapısal kalp hastalığı ile birlikte olan ritim bozuklukları yaşamsal risk taşıyabilir. Ailesinde genç yaşta ani ölüm olan kişilerde yapısal kalp hastalığı olmasa bile ritim bozukluğu tehlikeli olabilir.
Aritmi nasıl tedavi edilir?
Ritim bozukluklarının birçok türü vardır ve her türün tedavisi farklıdır. Tedavi yöntemleri altta yatan hastalığın tedavisi, ritim bozukluğu ilaçları kullanılması, kalıcı kalp pilleri takılması, defibrilatör takılması, kateter ablasyon, cerrahi ablasyon olarak sınıflandırılabilir. Kalp pilleri kalp hızı yavaşlamalarında kullanılır. Defibrilatörler hayatı tehdit eden ritim bozukluklarında elektroşok verip hayat kurtaran bir tür kalp pilidir. Kateter ablasyon tedavisi ise son yıllarda ritim bozukluğu tedavisinde kullanılan devrim niteliğinde bir yöntemdir. Koroner angiografiye benzer şekilde bacak damarlarında kalbe iletilen, kateter adı verilen tellerle kalp içinden elektrik kayıtları alınarak uygulanır. Bu elektrik kayıtlarına bağlı olarak ritim bozukluğuna yol açan kalp içi mekanizma tespit edilir. Genelde olmaması gereken bir elektrik ileti yolu veya bir şekilde anormal ritim üretme özelliği kazanmış kalp kası hücreleri ritim bozukluğundan sorumludur. Bu yapılara kateterler yardımıyla radyofrekans dalgaları verilir ve elektrik iletme ve üretme kabiliyetleri ortadan kaldırılır. Yöntem birçok ritim bozukluğunda yüzde 90’nın üstünde bir başarı oranıyla uygulanabilmektedir.
Aritmi tedavisine hangi doktor bakar?
Ritm bozukluklarının saptanması ve ritm bozukluğuna bağlı kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi ile igili konularda kardiyoloji uzmanlarına başvurmanız önerilir.