Karaciğerin en yakın dostları: Greyfurt ve limon
Vücudun en büyük iç organlarından biri olan karaciğer, hayati fonksiyonların yerine getirilmesi için gerekli olan enzimlerin üretilmesine yardımcı oluyor. Halk arasında karaciğer temizlenmesi olarak bilinen karaciğer detoksifiyesi ile organların kendi kendine yenilendiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Yedibela, “Karaciğere iyi davranırsak ve yaşam tarzımızı değiştirirsek etkili detoksifikasyon ile organlar kendini yenileme imkânı bulabilir. Hayat tarzı ve beslenme alışkanlığının değişmesi karaciğer sağlığı için çok önemli” açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Süleyman Yedibela karaciğerimizi korumanın yollarını anlattı...

Belirli gıdaların tüketimi organlar üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. Özellikle sebze-meyveler karaciğer sağlığı için faydalı. Narenciye grubunda yer alan greyfurt, karaciğeri temizleme etkisine sahip bir besin. İçindeki acı maddeler yağ sindirimine yardımcı olan karaciğer enzimlerinin üretimini arttırır ve de detoksifikasyonunu destekler. Greyfurtun yanı sıra limon ve diğer turunçgiller de karaciğer enzimlerinizi harekete geçirdikleri ve yüksek C vitamini içerdikleri için bağışıklık sistemini güçlendirip karaciğer hasarlarının en aza indirilmesine yardımcı olur.
Sebzeler karaciğer temizliğinde etkili
Sebzeler; lif, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. Özellikle brokoli, turp, enginar, kuşkonmaz, domates, biber gibi sebzeler ise karaciğerde detoksifiye edici özellikler, harekete geçiriyor. Tüm turpgiller karaciğerdeki hücre yapılarının onarımı için oldukça önemli. Ayrıca, alkali olan bu sebzeler toksinleri yok etmeye yardımcı olurken detoksifiye edici özellikler ile karaciğerde dengeli bir asit-baz dengesine katkıda bulunurlar.
Ceviz, avokado, zeytinyağı, chia tohumu ve badem de karaciğer temizliğinde etkili. İçerisindeki amino asit ve L-arginin sayesinde temizleyici etkileri bulunuyor.
Zerdeçal ve zencefil karaciğer kanseri riskini düşürüyor
Sarımsak, zerdeçal ve zencefil gibi baharatlar, içerdikleri bileşenler sayesinde karaciğer enzimlerini harekete geçiriyorlar. Bunlar karaciğerdeki kanser hücrelerinin büyümesini engelliyor. Sarımsak, toksinlerin karaciğerden atılmasını destekler. Ayrıca, Asya bölgesinde yaygın olarak kullanılan zerdeçal ve zencefil, antioksidan etkilere sahiptir. Diğer yandan, karaciğer enzimlerinin oluşumunu teşvik eder, toksinlerin emilimini sağlar ve böylece karaciğerin toksinleri daha iyi atmasına yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, zerdeçal ve zencefil gibi baharatların karaciğer hasarının belirtilerini azalttığını ve kansere karşı önleyici bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Prof. Dr. Süleyman Yedibela tıp eğitimini Almanya’da tamamladı. Erlangen, Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Erlangen Üniversitesi Hastanesi, Genel Cerrahi bölümünde tamamladı. 2007 yılında Leipzig Üniversitesi’nde Living-Related-Liver-Transplantation programını başlattı ve yönetti. Aynı zamanda Certificated Center for Colorectal Cancer Leipzig`in yönetiminde bulundu. 2009 yılında Erlangen Üniversitesi’nde Karaciğer-Safra Yolları-Pankreas Cerrahisi (Hepato-Pankreato-Biliyer) ve Organ Nakli Sorumlusu olarak çalıştı. Prof. Dr. Süleyman Yedibela sırasıyla, Oldenburg-Groningen Üniversitesi, Medical School Hastanesi, Genel Cerrahi Direktör Yardımcısı, İstanbul Kadıköy Florence Nightingale Organ Nakli Müdürü, Agaplesion Rotenburg Hastanesi Cerrahi Bölüm Direktör Yardımcısı ve Bielefeld Üniversitesi Bethel Kliniği’nde Yemek Borusu ve Karaciğer-Safra Yolları-Pankreas (Ezofagus ve Hepato-Pankreato-Biliyer) Cerrahi Bölüm Başkanlığı yaptı. Prof. Dr. Süleyman Yedibela, 2022 yılından bu yana Anadolu Sağlık Merkezi’nde genel cerrahi uzmanı olarak görevini sürdürüyor.