Hemen Arayın

Uzun süre ekrana bakmak miyopi sebebi

okuyabilirsiniz.

Her ne kadar yüzyüze eğitime kademeli olarak geçiş yapıldıysa da pek çok ders hala internet üzerinden, yani uzaktan yapılmaya devam ediyor. Çocukların gün içerisinde bilgisayar başında geçirdikleri süre hiç de az değil. Bu da çocuklarda “miyopi” yani uzağı görememe sorununu giderek yaygınlaştırıyor. Miyopide, göz yapısının önden arkaya normalden daha uzun olduğunu veya kornea tabakasının, yani gözün öndeki şeffaf tabakasının daha dik bir şekilde öne doğru kavisli olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Yapılan araştırmalar son yıllarda, miyopinin çocuklar arasında daha yaygın hale geldiğini gösteriyor. Araştırmalar; yakın odaklı faaliyetlerle uğraşan, bilgisayar çalışması, video oyunları ve okuma gibi kapalı alanlarda daha fazla zaman geçiren çocukların, dışarıda daha fazla zaman geçirenlere göre daha yüksek miyopi oranlarına sahip olduğunu gösteriyor. Pandemi sürecinde özellikle online eğitim gören çocukların göz şikayetlerinin tetiklendiğini görüyoruz. Çocukların göz muayeneleri ihmal edilmemeli” dedi.

Uzun süre ekrana bakmak miyopi sebebi

Miyopi, bazı durumlarda gözlük, kontakt lens veya ameliyatla düzeltilebiliyor. Miyopi olan kişilerde glokom (Göz tansiyonu), retina yırtığı gibi bazı göz hastalıklarının olma riski de diğer kişilere göre daha yüksektir. Çocuğunda miyopi gibi kırma kusuru olan ailelerin özellikle her muayenede, çocuğunun göz numarasında artma oluyorsa ilk sordukları soru “Bu sorunu durdurmanın bir yolu yok mu?” oluyor. Doktorlar, çocuklarda miyopinin ilerlemesini yavaşlatmanın yollarını arıyorlar. Miyopi geri döndürülemezken, tedavinin amacı daha da kötüye gitmesini önlemektir.

Ders dışı zamanlarda çocuğun ekrandan uzak kalması önemli

Günümüzde pandemi nedeniyle çocuklar daha fazla bilgisayar karşısında vakit geçiriyorlar. Bu durum dikkate alındığında ise miyopi daha önemli hale geliyor. Çocukların, derslerinden geri kalan zamanlarda olabildiğince daha fazla dışarıda, açık havada zaman geçirmesini sağlamak gerekir. Bilgisayarlarda veya diğer dijital cihazlarda ekran süresini, zorunlu haller dışında (uzaktan eğitim vs) dışarıda geçirdiği zamanla dengeleyerek, çocuğun miyopisini sınırlandırmak ve büyüdükçe görmesini korumaya yardımcı olmak mümkün.

Göz damlaları ve özel kontakt lensler miyopiyi tedavi ediyor

Göz damlalarının düzenli kullanılması miyopinin ilerlemesini yavaşlatabiliyor. Tam olarak nasıl ilerlemeyi yavaşlattığı bilinmese de, gözün ön ve arkası arasındaki uzunluğun artmasını engellediği düşünülüyor.

Özel kontakt lensler de 6-12 yaş arası miyopi olan çocuklar tarafından kullanılabilir. Çok odaklı kontakt lensin farklı odak alanları vardır. Bu tür bir lensi, içlerinde birden fazla daire bulunan bir tasarımı vardır. Lensin merkezi bulanık uzak görüşü düzeltirken, merceğin dış kısımları çocuğun çevresel (yan) görüşünü bulanıklaştırır. Bulanık yan görmenin göz büyümesini yavaşlattığı ve miyopiyi sınırladığı düşünülüyor. Ancak kontakt lens kullanımı, gözlük kadar güvenli değildir. Kontakt lens kullanan erişkinler dahi bunlarla ilgili sorun yaşarken çocuklar için ayrıca titizlik gösterilmelidir. Çünkü kontakt lense bağlı kornea enfeksiyonları ciddi görme problemleri ile sonuçlanabilir.

Geceleri takılan özel lensler çocuk uyurken korneasını düzeltmeye yardım ediyor

Bulanık uzak görüşü düzeltmek için gece boyunca takılan lensler de var. Bu lensler, çocuk uyurken korneasını düzleştirir. Ertesi gün, yeniden şekillendirilmiş korneadan geçen ışık tam olarak retinaya düşer ve uzaktaki görüntülerin daha net görünmesini sağlar. Ancak bu lensleri takmak görüşü sadece kısa bir süre için iyileştirir. Lens takmayı bıraktığınızda, kornea yavaşça normal şekline döner ve miyopi geri gelir ancak yine de miyopinin ilerlemesinde bir miktar kalıcı azalma sağlayabilir.

Paylaş WhatsApp
Randevu Al
Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz
Doktorun Biyografisini Gör

Dr. Yusuf Avni Yılmaz, eğitimini İstanbul  Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Uzmanlık eğitimini ise Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaptı. Askerlik görevini yaptığı Çorlu Asker Hastenesi’nde çoğunluğu şaşılık , göz kapağı ve katarakt  alanında olmak üzere çok sayıda cerrahi vaka deneyimi oldu. Daha sonra sırasıyla  Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştığı sırada katarakt; kornea nakli, glokom, gözyaşı kanalı, refraktif cerrahi (LASİK , PRK) alanında çok sayıda cerrahi gerçekleştirdi ve refraktif cerrahi , kontakt lens ve kornea  departmanında aktif rol aldı. Afrika’da  gönüllü olarak bulundu ve çok sayıda katarakt ameliyatı yaptı. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştığı sırada göz bankacılığı eğitim programını tamamlayarak göz bankası yöneticiliği sertifikası aldı.  2016 yılında Irlanda Dublin’de bulunan  özellikle refraktif cerrahi (EXCIMER LASER) alanında çok sayıda ameliyat yapılan Wellington Eye Clinic’de gözlemci olarak bulundu. Çalıştığı çeşitli hastanelerde çok sayıda cerrahi deneyimi olan Dr. Yusuf Avni Yılmaz Şubat 2020 tarihi itibari ile Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başladı.


Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.