Hamilelikte göz problemleri artabilir
Hamilelerde sabah bulantısı, sırt ağrısı, yorgunluk, kabızlık, kaşıntı, şişmiş ayaklar gibi bazı yaygın semptomlarının yanı sıra bulanık görme şikâyeti de görülebiliyor. Görmenin çoğu durumda doğumdan sonra normal durumuna geri döndüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Çoğu sebep değişken hormonal duruma bağlıdır. Fakat buna karar vermeden önce sebebini belirlemek oldukça önemli. Gebelikte ortaya çıkan hipertansiyon veya gebelik diyabeti de geçici veya ilerleyici göz hasarına neden olabilir. Bu durumun tedavi edilmesi olası zararlı durumların önlenmesi için önemli” açıklamasında bulundu. Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, hamilelikte yaşanabilecek göz sorumlarıyla ilgili bilgi verdi...

Hamilelik hormonları gözü etkileyebiliyor
Yapılan bir ankete göre “Anneliği hissetmenin en inanılmaz olayı nedir?” diye sorulduğunda annelerin yüzde 56’sı bebeklerini ilk kez görme, yüzde 19’u bebeğin kalp sesini ilk kez duyma ve yüzde 14’ü ise bebeğin ilk kez tekmelemesi olarak cevap vermişlerdir. Hamilelerin yüzde 39’u ise gebelikte görme problemi olabileceğini bilmediğini söylüyor. Normal koşullarda bulanık görmenin birçok nedeni olmakla beraber en belirgin neden hamilelik hormonlarıdır. Hamilelik süresince bütün vücutta sıvı tutulmasından göz küresi de nasibini alır. Bu durum korneayı daha kalın hale getirir ve bu bulanık bir görme ile sonuçlanır. Bu hormonların bir başka etkisi de görme keskinliğini azaltan gözyaşı üretimini azaltmalarıdır.
Sorun tespit edilip tedavi edilmeli
Gebelikte ortaya çıkan hipertansiyon (preklampsi) veya gebelik diyabeti (gestasyonel diyabet) gibi diğer durumlar da geçici veya ilerleyici göz hasarına sebep olabilir. Bulanık görüşün yanı sıra ışık hassasiyeti, gözlerde yanma batma gibi hayat konforunu etkileyecek durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumda sorun tespit edilip, hem hayat konforunun artırılması hem de olası zararlı durumların önlenmesi için hızlıca tedaviye başlanmalı.
Gebelik süresince korneadaki bu değişiklikler, kontakt lens kullanan hastaların kontakt lense toleransını da azaltabilir. Böyle bir durumda lens yerine gözlüğe geçmek yararlı olacaktır. Gebelik süresince mevcut görme kusurunun derecesi geçici olarak değişebilir. Hastalar daha önce kullandığı gözlük veya lenslerle iyi göremeyebilir. Gözlük değiştirmek gerekirse bu durumun geçici olduğunu bilerek çok pahalı camlar tercih edilmemeli. Çünkü gebeliğin hormonal etkileri ortadan kalkınca tekrar eski duruma geri dönülecektir.
Gebelikte migren atakları sıklaşabilir
Gebelikte migren atakları sıklaşabilir. Işık hassasiyetinin azaltılması içinse güneş gözlüğü kullanımı önerilebilir. Kuru göz mevcudiyetinde suni gözyaşı damlaları güvenli bir şekilde kullanılarak bu durum düzeltilebilir. Sonuç olarak gebelikte ortaya çıkan görme problemi veya göz ile ilgili başka şikâyet durumunda göz muayenesi önemlidir. Çünkü bu şikayetlerin çoğu fizyolojik değişime bağlı olmakla beraber bir kısmı da tedavi edilmesi gereken durumlardır. Özellikle hipertansiyon ve diyabet durumunda daha dikkatli olunmalı.

Dr. Yusuf Avni Yılmaz, eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Uzmanlık eğitimini ise Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaptı. Askerlik görevini yaptığı Çorlu Asker Hastenesi’nde çoğunluğu şaşılık , göz kapağı ve katarakt alanında olmak üzere çok sayıda cerrahi vaka deneyimi oldu. Daha sonra sırasıyla Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştığı sırada katarakt; kornea nakli, glokom, gözyaşı kanalı, refraktif cerrahi (LASİK , PRK) alanında çok sayıda cerrahi gerçekleştirdi ve refraktif cerrahi , kontakt lens ve kornea departmanında aktif rol aldı. Afrika’da gönüllü olarak bulundu ve çok sayıda katarakt ameliyatı yaptı. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştığı sırada göz bankacılığı eğitim programını tamamlayarak göz bankası yöneticiliği sertifikası aldı. 2016 yılında Irlanda Dublin’de bulunan özellikle refraktif cerrahi (EXCIMER LASER) alanında çok sayıda ameliyat yapılan Wellington Eye Clinic’de gözlemci olarak bulundu. Çalıştığı çeşitli hastanelerde çok sayıda cerrahi deneyimi olan Dr. Yusuf Avni Yılmaz Şubat 2020 tarihi itibari ile Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başladı.