Kontakt lens kullanımında düzenli muayene önemli
Uzun süreli kontakt lens kullanımının herhangi bir zararının olup olmadığı ile ilgili birçok çalışma gerçekleştiriliyor. 5 yıl ve daha uzun süreli kontakt lens kullanan hastalar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre kornea kalınlığı ve kornea ön eğriliği görülebildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Günümüzde sert lenslerin kullanımının azalması ve yumuşak lenslerdeki üretim teknolojisinin artmasına paralel olarak daha yüksek oksijen geçiren lensler kullanılıyor. Bu lensler kornea yüzeyine olan olumsuz etkiyi azaltsa da sıfırlamıyor. Dolayısıyla lens kullanan hastaların periyodik muayeneleri oldukça önemli” açıklamasında bulundu. Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi...

5 yıldan uzun süreli kontakt lens kullanımına dikkat
Amerikan Göz Akademisi’nde yayımlanan bir araştırmada olguların çoğu yumuşak kontakt lens kullanan hastalardan oluşurken, daha az bir kısmının ise sert gaz geçirgen hastalardan seçildiği görüldü. Yapılan inceleme sonucunda kontakt lens kullanan hastaların korneaları 30-50 mikron arasında, daha ince ve kornea dikliği de kontrol grubuna göre daha dik olarak ölçülmüş. Kornea kalınlığındaki değişim ve kornea eğriliğindeki değişimin hastaların göz numarasıyla bir ilişkisi tespit edilmemiş. Özellikle kornea kalınlığındaki incelme sert lens kullananlarda yumuşak lens kullananlara göre daha belirgin olarak tespit edilmiş.
Korneadaki değişikliklere birçok faktör neden olabilir
Korneadaki değişikliklerin sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte birçok faktörün neden olabildiği düşünülüyor. Bunlar; korneadaki oksijen seviyesinin azalması, oksijen azlığına bağlı biyokimyasal değişiklikler, sert lenslerin mekanik travması, göz yaşı yoğunluğunun değişmesi, korneayı oluşturan hücrelerin sayısının azalması olarak sıralanabilir. Korneadaki bu değişim daha çok en ön tabaka olan epitel tabakasında görülmesine rağmen korneanın en kalın ve dayanıklılığından sorumlu orta tabakasında da gözlemlendi.
Kontakt lens kullanımı kişiden kişiye ve zamana göre değişkenlik gösterir
Kornea kalınlığındaki değişime ek olarak korneada meydana gelen dikleşmenin sebebi olarak korneada meydana gelen incelme gösteriliyor. Kontakt lens kullanan hastaların en çok sorduğu soru ‘lens gözümde bir etki yapmış mıdır, ne kadar daha lens kullanabilirim veya lazer ameliyatı olabilir miyim?‘ gibi sorulardır. Bunların maalesef kesin bir cevabı yok. Çünkü bütün bu soruların cevabı kişiden kişiye değiştiği gibi zamana göre de değişkenlik gösterebilir.
Periyodik muayene önemli
Özellikle uzun süre kontakt lens kullananların periyodik muayeneleri önem arz ediyor. Uygun lensin seçimi, mevcut kullanılan lenslerin olumsuz etkileri görülmesi durumunda daha uygun lensler ile değiştirilmesi veya lens kullanımına bir süre ara verilmesi önemli. Refraktif cerrahi (lazer ameliyatı) olmak isteyen hastaların da lens kullanımına bağlı kornealarında olası değişiklikleri tespit etmek için ameliyata karar vermeden, gerekirse bir süre lens kullanımına ara vererek göz muayeneleri yapılmalı.

Dr. Yusuf Avni Yılmaz, eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Uzmanlık eğitimini ise Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaptı. Askerlik görevini yaptığı Çorlu Asker Hastenesi’nde çoğunluğu şaşılık , göz kapağı ve katarakt alanında olmak üzere çok sayıda cerrahi vaka deneyimi oldu. Daha sonra sırasıyla Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştığı sırada katarakt; kornea nakli, glokom, gözyaşı kanalı, refraktif cerrahi (LASİK , PRK) alanında çok sayıda cerrahi gerçekleştirdi ve refraktif cerrahi , kontakt lens ve kornea departmanında aktif rol aldı. Afrika’da gönüllü olarak bulundu ve çok sayıda katarakt ameliyatı yaptı. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştığı sırada göz bankacılığı eğitim programını tamamlayarak göz bankası yöneticiliği sertifikası aldı. 2016 yılında Irlanda Dublin’de bulunan özellikle refraktif cerrahi (EXCIMER LASER) alanında çok sayıda ameliyat yapılan Wellington Eye Clinic’de gözlemci olarak bulundu. Çalıştığı çeşitli hastanelerde çok sayıda cerrahi deneyimi olan Dr. Yusuf Avni Yılmaz Şubat 2020 tarihi itibari ile Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başladı.