21 Ağustos 2023 Pazartesi
Grip Nasıl Geçer? En Hızlı 5 Öneri!
Denge sorunlarının tespit edilmesinde ve çözülmesinde Denge Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen testler önem taşımaktadır.
Denge sorunlarının tespit edilmesinde ve çözülmesinde Denge Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen testler önem taşımaktadır. Anadolu Sağlık Merkezi olarak, Denge Laboratuvarı'nda tanı ve tedavi amacıyla aşağıdaki testler uygulanıyor.
Değişen baş hareketlerinin yarattığı sorunlar ENG kaydıyla ortaya konabiliyor. Bu amaçla en çok ihtiyaç duyulan testlerden biri, video kayıt desteğinin de sağlandığı ve sonuçların bilgisayar ortamında analiz edildiği elektronistagmografi (ENG) testi. Burada bir uyarı karşısında oluşan göz küresi hareketlerinin karşılaştırmalı analizi ile vestibüler sistem fonksiyonu hakkında değerli bilgiler sağlanıyor. Bir yandan göz kürelerinin istem dışı hareketleri yazılırken, bir yandan da eş zamanlı olarak göz hareketlerinin video kaydı yapılabiliyor.
Denge sorunlarında son derece karmaşık olan tanı koymayı kolaylaştıran bir testtir. Bu sayede vestibüler, yani uyarılmış kas potansiyeller (VEMP) yoluyla sağ ve sol tarafın vestibüler sistemini ayrı ayrı değerlendirme imkanı sağlanabiliyor. Vestibüler sistem; kulaktaki denge organına verilen isim. Bu testle vestibüler sistemin normal çalışıp çalışmadığı ya da ne kadar bozulduğu ortaya konabiliyor. Sistem normal çalışıyorsa denge sorunlarının vestibüler kaynaklı olup olmadığı ortaya çıkıyor. Zira vestibüler sistemden kaynaklanan denge sorunları genel denge sorunları içinde çok geniş bir yer tutuyor. Bu test denge sorunu olan herkese uygulanabiliyor. VEMP testinin, vestibüler sistem fonksiyonunu araştıran ENG kaydının bir tamamlayıcısı olduğu söylenebilir.
Diğer bir güçlü vestibüler sistem uyaranı ise harekettir. Bu amaca hizmet edecek bir başka test, Vorteq (Dinamik görsel etkinlik araştırması) testi. Değişen baş hareketleri esnasında görsel keskinlik araştırılarak akut bir denge sorunu yaşayan hastanın tedavi sonrası kısmen ne kadar toparlandığı hakkında bilgi elde ediliyor. Bu test, ayrıca hastanın tedavisinin devam ettiği sırada tedavinin etkinliğini görmek adına kullanılıyor. Burada başın yukarı-aşağı ve sağa-sola hareketi esnasında görsel keskinlik durumunun araştırılması gerekiyor. Bu test sadece vestibüler sistemin karşılaştırmalı analizini sağlamıyor. Aynı zamanda bir vestibüler sorun sonrasında uygulanmış olan vestibüler rehabilitasyon programında ulaşılan vestibüler dengeleme derecesini de ortaya koyuyor. Yaşanan akut bir vestibüler sorun sonrasında dengenin ne kadar normale döndüğü konusu hareket karşısında görsel cevap ile ortaya konabiliyor. Membranöz labirenti ilgilendiren sorunların içinde meniere hastalığının önemli bir yeri bulunuyor. Vestibüler analiz testleri içinde çok azı bu özgün sorun hakkında ayrıntılı bilgi sağlayabiliyor. Bu amaçla kullanılan elektrokokleografi testi de hastalığın tanısına katkı sağlıyor.
Sonuç olarak günümüzde artık vestibüler test yöntemlerinin çeşitlendirilmesi ile karmaşık etkilenimlere sahip denge sorununun doğru analizi yapılabiliyor ve birbirine çok yakın bulgular veren hastalıkların ayırıcı tanısı sağlanabiliyor.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları