23 Ağustos 2023 Çarşamba
Andropoz: Nedir, Belirtileri, Tanı Yöntemleri ve Tedavisi
Robotik cerrahi, cerrahi bölgenin net ve büyütülmüş bir görüntüsünü sunarak cerrahların tümör üzerinde gelişmiş doğruluk ve esneklikle ameliyat yapmalarına olanak tanır. Robotik cerrahi, özellikle hastalık erken evrelerindeyse en umut verici prostat kanseri tedavi seçeneklerinden biridir. Son zamanlarda prostat kanserinde, hastalığın prostat bezinin dışına yayılmadığı (lokalize olmadığı) durumlarda robotik cerrahi standart kanser tedavisi haline gelmeye başlamıştır. Robotik prostatektomi veya prostat kanseri için robotik operasyon, daha az ağrı ve kan kaybı, minimal doku hasarı, daha az yara izi, daha kısa hastanede kalış süresi ve daha hızlı iyileşme ile ilişkilidir. En önemlisi, robotik prostatektomi geçiren kanser hastalarında enfeksiyon riski de önemli ölçüde daha düşüktür.
Robotik prostatektomi veya robotik destekli prostat cerrahisi, prostat kanseri teşhisi konulan erkeklerde prostat bezinin kısmen veya tamamen çıkarılmasını içeren minimal invaziv bir cerrahi işlemdir. Robotik cerrahi sistemi hasta arabası, cerrah konsolu, görüş arabası ve aletlerinden oluşur. Cerrah, prosedür sırasında hasta arabasının bir parçası olan robotik kolları prosedürü gerçekleştirmek için dikkatlice yönlendirir. Gelişmiş cerrahi sistem kullanılarak, minyatür robotik aletler hastanın karnındaki birkaç küçük anahtar deliği kesisinden geçirilerek cerrahın prostatı ve yakındaki dokuları büyük bir hassasiyetle çıkarmasına olanak tanınır. Bu, göbek deliğinden kasık kemiğine kadar uzanan bir karın kesisi içeren geleneksel radikal retropubik prostatektomiden çok daha az invazivdir.
Robotik yardımlı radikal prostatektomi sırasında, prostat bezini çevreleyen hassas yapıların (örneğin sinirler, kan damarları ve kaslar) büyütülmüş bir görüntüsünü sağlamak için üç boyutlu bir endoskop ve görüntü işleme ekipmanı kullanılır ve bu hayati yapıların optimum şekilde korunmasına olanak tanır. Prostat sonunda anahtar deliği kesilerinden birinden çıkarılır. Ameliyatın büyük bir kısmında cerrah bir bilgisayar konsolunda oturur ve insan bileğinden çok daha geniş bir hareket aralığı sunan küçük bilekli aletleri kullanır. Ameliyat, cerrahın elleri hastanın vücut boşluğuna girmeden gerçekleştirilir.
Robotik prostat kanseri cerrahisi, birçok açıdan geleneksel açık prostat kanseri cerrahisinden üstün olarak kabul edilebilir. Robotik cerrahi ile prostat kanseri ameliyatı avantajları şöyle sıralanabilir:
Robotik teknoloji, cerrahların milimetre hassasiyetinde prostatektomi gerçekleştirmesini sağlar. Bu hassasiyet, daha iyi görünürlükle birlikte, cerrahın kanserli dokuyu dikkatlice tanımlamasına, açığa çıkarmasına ve çıkarmasına yardımcı olur. Eklemli robotik aletlerin sağladığı yedi derecelik serbestlik, cerrahın prostatektomi gibi daha karmaşık ve teknik olarak zorlayıcı ameliyatları sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayarak el becerisini artırır. Bu gelişmiş hassasiyet, daha az tedaviyle ilişkili komplikasyon, daha kısa hastanede kalış süresi ve daha hızlı iyileşme gibi birden fazla faydaya dönüşür.
Prostat bezi pelvisin derinlerinde yer alır. Bu bez, venöz kompleks, rektum, idrar kontrolünden sorumlu sfinkter kasları ve cinsel işlevlerden sorumlu sinirler gibi hayati yapılarla çevrilidir. Geleneksel prostatektomi sırasında, prostat bezini yakından çevreleyen bitişik kasları, kan damarlarını ve damarları ayırt etmek zordur. Bu yapılar ameliyat sırasında hasar görürse, hasta idrar tutamama veya erektil disfonksiyon yaşayabilir. Ayrıca, mesane ve üretra arasındaki anastomozun gerçekleştirilmesi zordur. Ancak, robotik prostatektomi sırasında, cerrah prosedür üzerinde daha iyi kontrole sahiptir ve ameliyat, çevredeki normal dokuya verilen hasarın önemli ölçüde azaltılacağı şekilde gerçekleştirilir.
Robotik cerrahi sistemi, cerrahın daha hassas ve daha az rahatsız edici diseksiyon gerçekleştirmesini sağlar. Bu da kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. Ameliyat sırasında karına şişirilerek basınç oluşturan ve cerrahlara daha iyi bir görüş sağlayan gazın kullanımı da kan kaybını en aza indirir. Tek bir büyük kesi yerine küçük kesiler yapıldığından, robotik prostatektomi hastalara önemli ölçüde daha az ağrı ve yara izi ile fayda sağlar.
Robotik prostat çıkarma, açık cerrahiden farklı olarak kanser hastalarına enfeksiyon riskinin azalmasıyla fayda sağlar. Bu azaltılmış enfeksiyon riskine katkıda bulunan farklı nedenler arasında daha küçük kesiler, prosedürün artan hassasiyeti, iç dokuların dış ortama daha az maruz kalması ve daha kısa hastanede kalış süreleri yer alır.
Daha hızlı iyileşmeyi teşvik ederek, tedaviyle ilişkili komplikasyonları azaltarak ve hızlı mobilizasyonu destekleyerek, robotik prostatektomi hastaların daha uzun süre hastanede kalmaktan kaçınmasına yardımcı olur. Çoğu durumda, hastalar prosedürün ikinci veya üçüncü gününde yürüyebilecektir.
Radikal prostatektomi vakalarının çoğunda, yaştan bağımsız olarak hastanede kalış süresi 1-2 günden fazla sürmez. Bu hızlı iyileşme, daha küçük kesiler ve önemli ölçüde daha az kan kaybı ile desteklenir. Hastalar ayrıca ameliyat sonrası ağrıda azalma yaşar ve ağrı kesiciye olan ihtiyaç da azalır. Ameliyattan sonra bazı erkekler anında mesane kontrolü yaşar. Ayrıca hastalar, robotik prostatektomiden sonra cinsel işlevlerini kademeli olarak yeniden kazanmakta fazla zorluk çekmezler. Robotik prostat çıkarma sırasında cerrahlar cinsel işlevlerin bozulması riskini azaltmak için sinir koruyucu prosedürler kullanabilirler.
Robotik cerrahi, minimal invaziv bir teknik olarak bilinir. Hastalara daha az ağrı, daha kısa hastanede kalış süresi ve daha hızlı iyileşme gibi avantajlar sunar. Ancak, bu tür bir cerrahi operasyonun ardından iyileşme süreci dikkat ve özen gerektirir. Robotik cerrahi ile prostat kanseri tedavisi gören hastaların, operasyon sonrasında yaşam kalitelerini koruyabilmeleri ve komplikasyon riskini en aza indirebilmeleri için bazı önemli hususlara dikkat etmeleri gerekir. Robotik cerrahi ile prostat kanseri sonra dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir:
Bunların yanı sıra prostat kanseri ve cerrahi tedavisi, psikolojik olarak da etkileyici olabilir. Bu dönemde, hastaların duygusal destek alması ve gerekirse bir uzmana danışması önemlidir. Destek grupları veya terapi, hastaların hislerini paylaşmalarına ve bu zorlu süreçte yalnız olmadıklarını hissetmelerine yardımcı olabilir. Aynı zamanda, stres yönetimi teknikleri ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek, yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
Son güncellenme tarihi: 10 Eylül 2024
Yayınlanma tarihi: 10 Eylül 2024
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları