Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen glokom, kalıcı görme kaybına neden olabilecek ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Glokomun erken belirti vermediğini ve sadece kapsamlı bir göz muayenesi sırasında tespit edilebildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “40 yaş üstü olmak, ailede glokom olması, gözünde kırma kusuru olması, Afrika ve Asya ırkı, diyabet, hipertansiyon, yüksek göz içi basıncı, kortizon kullanımı, travma, ince kornea yapısı, migren ve dolaşım bozukluğu glokom için risk faktörü oluşturuyor” açıklamasında bulundu. İşte Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz’ın glokom ile ilgili verdiği bilgiler...

Glokom (Göz Tansiyonu) çoğu durumda göz içindeki normalden daha yüksek basınçtan kaynaklanıyor, ancak bazen göz içi basıncı normal olsa bile glokom oluşabiliyor. Çoğu glokom tipi tipik olarak ağrıya neden olmaz ve hasta tarafından görülür görme kaybı oluşana kadar hiçbir belirti vermez. Düzenli göz muayenesi kalıcı görme kaybı meydana gelmeden önce glokomu tespit etmenin tek yoludur. Bununla birlikte, akut açı kapanması glokomu olarak adlandırılan daha az yaygın bir glokom türü ise ani, sıklıkla şiddetli bulanık görme belirtilerine, ışıkların etrafındaki halelere, göz ağrısına, bulantıya ve kusmaya neden olabiliyor. Bu belirtilerin görülmesi durumunda acilen göz muayenesi olunması gerekiyor.
Glokom (Göz Tansiyonu) tedavisindeki amaç hastalığın ilerlemesini durdurmak
Glokom (Göz Tansiyonu) tedavisi hastanın durumuna göre değişiyor. Temel olarak ilaç tedavisi, lazer tedavisi ve cerrahi tedaviden söz edebiliriz. Bazen bunlardan birkaçı birlikte yapılabilir. Glokom tedavisindeki amaç, hastalığın ilerleyerek görme kaybına yol açmasının durdurulmasıdır. Tedavi mevcut olan görme kayıplarını geri getirmeyecektir. Bazen tedaviye rağmen ilerleme kaçınılmazdır.
Glokom (Göz Tansiyonu) bazı hastalarda cerrahi tedavi ile uygulanabilir
İlaç tedavisi (damla), glokomda en yaygın tedavi şeklidir. Burada amaç yüksek olan göz içi basıncını düşürerek görme siniri hasarını, görme alanı daralmasını görme kaybını durdurmaktır. Damla kullanmak uyum ve süreklilik gerektirir. Dolayısıyla hastalara önemini ve ciddiyetini doğru anlamaları için eğitim verilmelidir. Bazı glokom tiplerinde lazer tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı, ilaç tedavisine rağmen ilerleme gösteren glokom hastalarında veya bazı hastalarda erken cerrahi tedavi uygulanabilir.

Dr. Yusuf Avni Yılmaz, eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Uzmanlık eğitimini ise Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaptı. Askerlik görevini yaptığı Çorlu Asker Hastenesi’nde çoğunluğu şaşılık , göz kapağı ve katarakt alanında olmak üzere çok sayıda cerrahi vaka deneyimi oldu. Daha sonra sırasıyla Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştığı sırada katarakt; kornea nakli, glokom, gözyaşı kanalı, refraktif cerrahi (LASİK , PRK) alanında çok sayıda cerrahi gerçekleştirdi ve refraktif cerrahi , kontakt lens ve kornea departmanında aktif rol aldı. Afrika’da gönüllü olarak bulundu ve çok sayıda katarakt ameliyatı yaptı. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştığı sırada göz bankacılığı eğitim programını tamamlayarak göz bankası yöneticiliği sertifikası aldı. 2016 yılında Irlanda Dublin’de bulunan özellikle refraktif cerrahi (EXCIMER LASER) alanında çok sayıda ameliyat yapılan Wellington Eye Clinic’de gözlemci olarak bulundu. Çalıştığı çeşitli hastanelerde çok sayıda cerrahi deneyimi olan Dr. Yusuf Avni Yılmaz Şubat 2020 tarihi itibari ile Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başladı.