Halluks Valgus: Nedir, Ameliyatı, Ameliyatı Sonrası Yaşam

Halluks valgus veya toplumda bilinen ismiyle baş parmak çıkıntısı genellikle orta yaşlardan itibaren görülen ve baş parmağın içe doğru dönmesiyle oluşan bir hastalıktır. Baş parmak içe doğru döndükçe bu parmaktaki tarak kemiği de dışa doğru döner ve ayakta şekil bozukluğu oluşur. Gelişen bu dışa dönüklük nedeniyle ayakta ağrı ve ayakkabı içerisinde ağrıya neden olur. Ayakkabı içerisinde oluşan ağrının yanı sıra hastalık ilerledikçe, hastalar yürürken de halluks valgus nedeniyle ağrı ve acı çekerler. Aynı zamanda baş parmak çevresinde su toplaması ve dolaşım bozukluğuna bağlı olarak iltihap ve şişme olabilir. Ayak tabanını net şekilde basamamak duruş bozukluğuna ve nasır oluşumuna neden olabilir ve bu şekilde bir dizi rahatsızlık oluşur.

Halluks Valgus Belirtileri Nelerdir?

Halluks valgus ayakta meydana gelebilecek birçok hastalıktan ayrılabilen belirtilere sahiptir. Böylece erken muayene ve zamanında teşhis ile ileri evrelere gelmeden tedavi edilebilir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Şekil bozukluğu: Baş parmakta oluşan içe dönüklük ayağın yapısını ve şeklini bozmaya başlar. Halluks vagusun en karakterize belirtisi olarak birinci sıradadır.
  • Nasır: Ayak baş parmağı altında ve çevresinde baskıya bağlı olarak nasırlaşma başlar.
  • Ağrı: Baş parmaktan başlayan ağrı sızı şeklinde ayağa yayılmaya ve tüm vücuttan hissedilmeye başlar.
  • Kızarıklık: Özellikle dar ve ön kısmı sivri bir ayakkabı giyildiğinde kızarıklık belirginleşir. Acı ve ağrıya, şişliğe sebep olur.
  • Huzursuzluk: Şekil bozukluğu, nasır, kızarıklık gibi sebeplere bağlı olarak kişide yürüyüş bozukluğu, rahatsızlık ve yaşam kalitesinde düşüş olur. Hareket kısıtlılığına bağlı olarak huzursuzluk meydana gelir.

Halluks Valgus Çıkıntısı Neden Olur?

Halluk valgusun tespit edilen en önemli sebebi aile bireyleri arasında geçişle aktarılması yani genetiktir. Genellikle dar ve yüksek topuklu ayakkabı giyme alışkanlığına sahip bireylerde görülüyor olsa da geniş ve düz tabanlı ayakkabı giyen bireylerde de görülebilir. Ayrıca halluks valgus erkeklerden daha çok kadınlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. En çok görüldüğü hasta grupları şu şekilde sıralanabilir:

  • Düz taban rahatsızlığı olanlar halluks valgus görülme riski artar.
  • Yüksek kavis şikayeti olan bireylerde yine başparmak çıkıntısı oluşabilir.
  • Aşil tendonu kısalığı olan bireylerde yine halluks valgus riski yüksektir.
  • Kilo problemi olan ve buna bağlı olarak bedenin ayağa yaptığı baskı artan kişilerde de ayakta ve parmakta şekil bozukluğu daha fazla görülebilir.
  • Bazı romatizmal problemi olan bireylerde de yine halluks valgus daha sık rastlanır.
  • Kalça ve diz eklemi anomalileri de yine çıkık baş parmak rahatsızlığına sebep olabilir.

Halluks Valgus Ateli

Halluks vagus ateli baş parmaktaki çıkıntıyı düzeltmek için kullanılan bir üründür. Kişinin ayak yapısına ve ölçüsüne göre ayarlanabilir olması kolay kullanım sağlar. Özellikle şekil bozukluğunun evrelerinde kullanılmaya başlanırsa oldukça olumlu sonuçlar alınabilir. Cırtlı veya yapışkanlı ateller özellikle çıkıntının şekline göre baş parmak ucunu olması gereken anatomik noktaya doğru yöneltir ve bu şekilde düzelme sağlanır. Ancak atelin işe yaraması için düzenli kullanım oldukça önemlidir. Gece ateli de denilen valgus ateli çoğunlukla gece kullanılsa da gün içerisinde kullanım süresini artırmanın da oldukça faydası vardır.Gerekli ortopedik ve fizik tedavi muayenelerinin ardından hekim yönlendirmesiyle kullanılmalıdır.

Halluks Valgus Tanısı Nasıl Konulur?

Halluks valgus tanısının konulabilmesi için fiziksel muayene şarttır. Hem hastalığın verdiği spesifik şekil bozukluğu hem de açı ve eğrilik hekim muayenesi ile belirlenebilir. Hastanın çıplak ayakla ayakta durması bakış açısının ve anatomik yapının görülebilmesi için oldukça mühimdir. Hasta öyküsü de alınır ve hastaların çoğunda uzun süre ayakta kalınca artan ağrı şikayeti mevcuttur. Özellikle fazla kilo, yoğun topuklu ayakkabı giyme gibi etkenlere bağlı olarak bu şikayetler artış gösterebilir. Kesin tanı metodu olarak da röntgen filmi istenir. İncelenen filmlerdeki kemik ve eklem yapısının şekli halluks valgus teşhisi için en net yöntemdir.

Halluks Valgus Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Halluks valgusun tedavisinde başvurulan farklı tedavi teknikleri mevcuttur. Tedavi yöntemleri hastalığın boyutuna, gelişimine ve evresine göre değişiklik gösterebilir. Uygulanacak tedavi şekli ortopedi uzmanı hekim tarafından belirlenir. Bu tedaviler şöyle sıralanabilir:

  • Valgus Ateli: Ayak ateli olarak da bilinen bu yöntem hastalığın ilk evrelerinde sıklıkla başvurulan bir çözümdür. Baş parmağının ideal anatomik yapısını ve şeklini almasını sağlar. Düzenli kullanımla başarılı sonuçlar alınabilir. Süreç ortopedi hekimi tarafından takip edilmelidir kontroller aksatılmamalıdır.
  • Yaşam Stili Değişimi: Bireylerin yoğun ağrısı ve yürüyememe veya ayağını basamama gibi şikayetleri yoksa küçük değişiklikler kalıcı iyilik hali sağlanabilir. Topuklu ayakkabı giymemek,dar ve baskı yapan kalıptaki ayakları tercih etmemek ilk evredeki halluks valgus için oldukça büyük iyileşmeler sağlayabilir.
  • Fiziksel Aktivite: Baş parmağa yönelik egzersizler şekil bozukluğunun ters tarafa yönlendirilerek yapıldığı egzersizlerdir. Bu egzersizlere düzenli olarak uygulamak kemik ve eklem yapısının ideal çizgisine gelmesini sağlar. Parmağı ters yönde hareketlendirmek halluks valgusun ilerlemesini de önler.
  • Silikon Aparatlar: Özellikle halluks valgusun ilk evrelerinde hem baş parmağı rahatsız etmeyen hem de başparmak çıkıntısını azaltan silikon aparatlar oldukça faydalı ve konforludur. Silikon aparatların kullanımında da amaç baş parmakta oluşan bunyonu azaltmak ve baş parmağı ideal düzlemine yaklaştırmaktır.
  • Ortez: Halluks valgusta ortezler genellikle akşamları kullanılır. Baş parmağı hastanın ihtiyacı olan şiddete göre zorlayarak şekil bozukluğunu düzeltmek hedeflenir. Böylece acısız ama kalıcı bir tedavi sağlanır.
  • Kemik Törpüleme Yöntemi: Bu yöntem artık ikinci basamak tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyan hastalar için uygulanan yöntemdir. Yoğun bir cerrahi işlem olmadan hastanın sadece ayak baş parmağındaki çıkıntıya işlem yapılır. Silikon aparatlar ve ortezlerde sonuç alınamayacak seviyeye gelmiş ağrısı ve şikayeti artan bireylere uygulanır. Ayağın başka hiçbir bölgesine işlem yapılmadan sadece baş parmağın çıkıntı yaptığı kemik kısmı törpülenir. Böylece kişinin yürürken veya ayakkabı giyerken acı ve rahatsızlık ortadan kaldırılmış olur.
  • Osteotomi: Halluks valgus hastalığı ilerlemiş ve birinci ve ikinci basamak tedavilerden sonuç alma şansı bulunmayan bireyler için ameliyat tedavisi mevcuttur. Halluks valgus ameliyatına osteotomi adı verilir. Bu yöntem ile ayakta oluşan bunyon ortopedi cerrahi tarafından ayaktan çıkarılır. Ayak baş parmağı doğru hizaya getirilir ve operasyon tamamlanır. Bu sayede halluks valgusun tekrarlama riskinin de önüne geçilmiş olur.

Halluks Valgus Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Osteotomi olarak da adlandırılan halluks valgus ameliyatı baş parmaktaki çıkıntı artık geri dönülemez noktaya geldiği zaman tercih edilir. Baş parmağın dışa yönelmesi sonucu oluşan bunyon yani çıkıntı kısmı çıkarılır. Daha sonrasında ise baş parmak kemik ve eklemleri ideal anatomik düzleme getirilir. Ameliyat ortalama bir saat civarında sürebilir. Genellikle hastalar en geç ertesi gün taburcu olur ancak bu noktada karar yine ortopedi hekiminindir.

Halluks Valgus Ameliyatı Sonrası Yaşam

Halluks valgus ameliyatı sonrası dinlenme dönemi oldukça önemlidir. Genellikle alçıya ihtiyaç duyulmaz hastalar özel sargı ve ayakkabı ile hekim aksini söylemedikçe erken dönemde de yürümeye başlayabilir. Ayaktaki sargının nemlendirilmemesi, hijyenik olarak korunması gibi konulara dikkat edilmelidir. Enfeksiyon oluşumunu önlemek için antibiyotik tedavisi hekim kontrolünde uygulanabilir. Süreç sonunda kişiler ağrı çekmeden ve ayakkabılarında baskı hissetmeden normal bir şekilde yürüyüp sağlıklarına kavuşabilirler. Siz de halluks valgus tedavisi hakkında bilgi almak ve size özel planlanmış tedavilerle iyileşmek için kurumumuza başvurmak ve randevu almak için geç kalmayın.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Ortopedi ve Travmatoloji

Ortopedi ve Travmatoloji

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Doç. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Davud Yasmin

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Doç. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Davud Yasmin

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Diz ağrıları ihmal edilmemeli

Diz ağrıları ihmal edilmemeli

Ayak Burkulması Nasıl Geçer? Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ayak Burkulması Nasıl Geçer? Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi: Nedir, Tedavi Alanları

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi: Nedir, Tedavi Alanları

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Diz Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Diz Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Düz Tabanlık: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Düz Tabanlık: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Kalça Kırıkları ve Tedavisi

Kalça Kırıkları ve Tedavisi

Kalça Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Kalça Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Menisküs Yırtığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Menisküs Yırtığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ortopedi ve Travmatoloji Nedir, Hangi Hastalıkları Kapsar?

Ortopedi ve Travmatoloji Nedir, Hangi Hastalıkları Kapsar?

Tenisçi Dirseği: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Tenisçi Dirseği: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Topuk Dikeni: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Topuk Dikeni: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Diz Kireçlenmesinde PRP Enjeksiyonu

Diz Kireçlenmesinde PRP Enjeksiyonu

El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Cam Kemik Hastalığı

Cam Kemik Hastalığı

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir? Kas Yırtılması Tedavisi

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir? Kas Yırtılması Tedavisi

Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Diz Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Diz Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir? Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir? Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir? Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir? Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir? Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir? Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Marifetli robotlar bu kez protez ameliyatlarında!

Marifetli robotlar bu kez protez ameliyatlarında!

Tümünü göster