Adet Düzensizliği
Adet kanamalarının normal periyodunun dışına çıkması adet (regl) düzensizliği olarak bilinir. Normal bir adet döngüsünde, bir adet döneminin başlangıcı ile bir sonraki dönemin başlangıcı arasında 21-35 gün vardır.

Adet Düzensizliği Nedir?
Adet düzensizliği belirtileri nelerdir?
Sık adet görme, seyrek adet görme, hiç adet görmeme, adet ortası kanamalar, adet sırasında aşırı kanama ya da az kanama, adet süresinin uzun ya da kısa olması sayılabilir.
Adet düzensizliği nasıl tedavi edilir?
Buluğ çağı veya menopoz dönemlerindeki düzensizliklerde belirgin bir anormallik görülmezse pek fazla tedavi yapma gereği duyulmaz. Ancak beklenmedik zamanda ortaya çıkan, düzensiz, leke tarzında veya uzun süreli kanamalar mutlaka araştırma ve tedaviyi gerektirir. Menopoz döneminden sonra miktarına bakılmaksızın görülen her türlü kanama çok önemlidir. Üreme çağındaki adet düzensizliklerinde ise öncelikle gebelik olasılığı akla getirilmeli ve eğer bu olasılık dışlanırsa diğer hormonal sebeplere yönelik araştırmalar yapılmalıdır.
Myom nedir?
Bunların yanı sıra, rahimde görülen ve selim huylu olarak bilinen “myom” adı verilen urlar, hormonal etkilerin dışında kanama düzensizliklerinin en sık sebepleri arasında kabul edilir. Halk arasında "miyom" olarak bilinen Myomlar, yerleşme bölgelerine göre kanama miktarını artırırken, jinekolojik ve ultrason muayenesi sonucunda yeri tespit edilebilir. Rahim içindeki zarın normalden fazla kalınlaşması da kanamalara yol açarken, bu zarın özellikle ileri yaşlarda aşırı olarak gelişmesi gözlem altına alınmayı gerektirir. Cinsel temastan sonra meydana gelen kanamalarsa ön planda rahim ağzındaki lezyonları düşündürür. Kanama olsun veya olmasın düzenli aralıklarla yapılan ‘smear taramaları’ kadın sağlığı açısından büyük önem taşır.
Adet düzensizliği hamile kalmayı engelleyebilir mi?
Düzensiz adet kanamaları şikayetlerinde hasta mutlaka jinekolog tarafından muayene edilir. Kanamaya neden olabilecek faktörler araştırılarak, vajina, yumurtalık, rahim değerlendirilir. Daha sonra adet düzensizliğine neden olan faktöre göre tedavi uygulanır. Örneğin adet düzensizliğine neden olan rahimdeki büyük myom veya kanser hastalığı ise buna yönelik bir tedavi programı belirlenmektedir.