Hemen Arayın

Akıntı

okuyabilirsiniz.

Rahim ağzı salgılarıyla birlikte kendini sürekli olarak yenileyen vajina dokusundaki artıkların atılmasıdır. 

Akıntı

Akıntı nedir?

Rahim ağzı salgılarıyla birlikte kendini sürekli olarak yenileyen vajina dokusundaki artıkların atılmasıdır. Vajinal sağlık açısından önemli olan bu akıntılar fizyolojik akıntı olarak adlandırılır ve miktarı rahim ağzında bulunan salgı hücrelerinin sayısı, rahim içi araç kullanımı, kadındaki östrojen (kadınlık hormonu) miktarıyla doğru orantılıdır.  

Vajinit ve servisit akıntı nedir?

Vajina veya rahim ağzında meydana gelen enfeksiyona bağlı akıntılar ise fizyolojik olmayan, vajinit (vajinaya bağlı) ve servisit (rahim ağzına bağlı) olarak adlandırılan akıntılardır.  

Vajinal akıntının sebepleri nelerdir?

Mantar hastalıkları, trikomanas vajiniti, genital herpes vajiniti, vajinadaki yabancı cisimler, genital kanser gibi vajinaya bağlı nedenlerden oluşabilir. Rahim ağzı yaraları, rahim ağzı kanseri gibi rahim ağzına bağlı nedenler de akıntıya sebep olabilir.

Kadınlarda akıntının belirtileri nelerdir?

Fizyolojik akıntılar kokusuz, şeffaf ve yumurta akını andıran kıvamdadır. Ayrıca cinsel ilişkiyi kolaylaştırıcı, kayganlaştırıcı, kendine has bir kokusu, krem veya beyaz rengi olan akıntı da fizyolojiktir. Fizyolojik olmayan akıntılar ise kişide bir hastalık olduğunu gösterir. Kişide kaşıntı ve tahriş yapar, vajinada olağan dışı bir koku, cinsel ilişki esnasında acı duyma, kasıklarda ve alt karın bölgesinde rahatsızlık veren ağrı, dış genital bölgede şişme ve ödem gibi belirtiler gösterir.

Vajinal akıntı hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir?

Gündelik hayatta alınacak birkaç koruma önlemiyle fizyolojik olmayan akıntıları önlemek mümkündür. Sıkı ve hava almayan kıyafetler giyilmemeli, pamuklu iç çamaşırlar tercih edilmeli, tuvalet temizliğinde bağırsaktaki bakterinin vajinaya geçmemesi için önden arkaya doğru silinmeli, vajina temizliğinde kokulu ve parfümlü kozmetik ürünler veya mendiller kullanılmamalı, genital bölge su ile temizlenmelidir.
Birtakım bakterilere bağlı gelişen akıntıların tedavisinde antibiyotik kullanılır. Cinsel yolla geçmişse eşin de tedavisi gerekir. Mantar enfeksiyonu antimantar ilaç kullanımı ile tedavi edilir. Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Sürekli tekrar eden vajinal enfeksiyonlarda ise 3 ila 6 ay arasında değişen proflaksi (koruyucu) tedavisi önerilmektedir. 

Paylaş WhatsApp

Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.