Bağırsak Kurdu Nedir? Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bağırsak kurdu, bağırsaklara yerleşen parazitlerin neden olduğu bir tür enfeksiyondur. Bağırsak kurdu daha yaygın olarak çoçuklarda ve çocuklu ailelerde görülür. Temel olarak hijyen eksikliğinden kaynaklı görülen bu durum, enfekte bir kişiyle temas, ortak eşya kullanımı veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla bulaşabilir. Bu durum karın ağrısı, ishal ve çeşitli sindirim problemlerine neden olabilir. Bağırsak kurdu genel olarak hafif veya orta şiddetli şiddetli semptomlara neden olur ve ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir. Bağırsak kurdu nedenleri, önleme yöntemleri ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak için yazının devamını takip edebilirsiniz.

Bağırsak Kurdu Nedir?

Bağırsak kurdu, halk arasında kıl kurdu olarak da bilinen ve enterobius vermicularis türü parazitlerdir. Parazitler ince bağırsağa yerleşerek çeşitli semptomlara sebep olabilir. Bazı kişilerde bağırsak kurtları uzun yıllar hiçbir belirtiye neden olmadan yaşayabilir. İnsanlarda enfeksiyona sebep olan bazı bağırsak kurdu türleri şunlardır:

  • Kıl kurdu: Kıl kurdu, tüm dünyada en yaygın görülen bağırsak türüdür. Kıl kurdu özellikle çocukları ve çocuklu aileleri etkiler.
  • Tenyalar: Tenyalar, çiğ veya yeteri kadar pişmemiş domuz eti ve sığır eti tüketen insanların bağırsaklarında yaşar.
  • Kancalı kurtlar: Kancalı kurtlar, insanlara enfekte topraktan deri yoluyla bulaşır. Bağırsaktan kan emerek yaşayan bu türler genellikle belirgin bir semptoma sebep olmaz.
  • Askaris: Askarisler, yuvarlak kurt olarak da adlandırılan ve dünya çapında yaygın görülen bağırsak kurdu türlerinden biridir. Askarisler, belirgin bir semptoma neden olmasa da, yetişkin insanlarda ortalama bir ayak boyu kadar büyüyebilir.

Bahsedilen parazit türleri, ülkere ve çevresel koşullara göre daha yaygın görülebilir. Parazitler bazı kişilerde ciddi sağlık sorunlara neden olabileceğinden, herhangi bir şüphe duyulması halinde bir sağlık uzmanına danışmak gerekir.

Bağırsak Kurdu Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak kurdu, kişiden kişiye farklı belirtilere sebep olabilir veya bazı kişilerde herhangi bir belirtiye neden olmayarak fark edilmeyebilir. Enfeksiyonun geliştiği durumlarda ise yaygın olarak sindirim sistemini etkileyen sorunlar, kilo kaybı, huzursuzluk, anüs bölgesinde kaşıntı ve beyazlık gibi semptomlar görülebilir. Bazı durumlarda ise parazitler dışkıda görülebilir. Genel olarak bağırsak kurdu belirtileri şunları içerebilir:

  • Karın ağrısı ve mide ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Gaz ve şişkinlik
  • İştahsızlık ve açıklanamayan kilo kaybı
  • Yüksek ateş
  • Huzursuzluk
  • Uyku problemleri
  • Anüs veya vajinal bölgede kaşıntı
  • Genel olarak iyi hissetmeme hali

Yukarıda bahsedilen semptomlara ek olarak bazı durumlarda dizanteride gelişebilir. Dizanteride kanlı, mukuslu dışkı veya ishal görülebilir.

Bağırsak Kurdu Neden Olur?

Bağırsak kurdu genel olarak enfekte olmuş inek, dana, domuz gibi hayvan etlerinin çiğ veya az pişmiş tüketiminden sonra bulaşabilir. Enfekte olmuş kişiler ise diğer kişilere doğrudan temas vaya eşyaların ortak kullanımı yoluyla bulaştırabilir. Genel olarak bağırsak kurdu nedenleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Kirli su tüketmek.
  • Kirli toprakla temas etmek veya topraktan yemek.
  • Hijyenik olmayan yerlerde tuvaleti kullanmak.
  • Kontamine gıdalardan ve içeceklerden yiyip içmek
  • Enfekte olmuş kişiyle ortak alanlarda bulunup ortak eşyaları kullanmak.
  • Genel hijyen kurallarına uymamak.

Bağırsak kurtları, belirtilen nedenlerden kaynaklı vücuda girer ve bağırsaklara yerleşir. Bağırsağa yerleşen parazitler, daha sonra büyük çoğalarak çeşitli semptomlara yol açabilir.

Bağırsak Kurdu Nasıl Teşhis Edilir?

Bağırsak kurdu durumunu işaret eden bazı belirtiler yaşandığında bir sağlık uzmanına başvurulması gerekir. Bağırsaklarda parazitler hiçbir belirtiye sebep olmasa da, bir süre sonra sindirimden geçip dışkıyla atılabilir. Genel olarak bir zımba teli büyüklüğünde olan bağırsak kurtlarının dişileri, geceleri yumurtalarını bırakırlar ve bunlarda anal bölge etrafında görülebilir. Doktorlar ortaya çıkan şikayetler doğrultusunda parazitlerin dışkıda görülüp görülmediği sorgulayabilir. Bazı parazit türleri direkt mikroskopi ile dışkı örneğinden gözlemlenebildiği gibi bazı türler için anüs çevresinden bant ile sürüntü örneği alarak parazit yumurtalarının gözlenmesi gerekir. Tanıyı doğrulamak için de dışkı örneğin laboratuar ortamında analiz edilebilir.

Bağırsak Kurdu Risk Faktörleri Nelerdir?

Bağırsak kurdu çoğunlukla çocuklarda ve çocukların aile üyelerinde görülür. Bunun nedenin çocukların park, bahçe gibi açık alanlarda kum ve toprakla oynaması veya okul gibi çocukların yoğun olduğu yerlerde bulunmasının olduğu düşünülür. Bağırsak kurdu risk faktörlerden diğerleri arasında ise ileri yaşta olmak, HIV/AIDS gibi hastalıklara sahip olmak ve bağışıklık sisteminin zayıf olması ve sık sık ülke dışına çıkmak yer alabilir.

Bağırsak Kurdu Zararları Nelerdir?

Bağırsak kurdu çoğu zaman riskli bir durum olarak kabul edilmese de, bazı risk grubundaki kişilerde ve tedavi edilmediğinde birtakım komplikasyonlara yol açabilir. Bu durumun olası zararlarından bazıları ise şu şekilde belirtilebilir:

  • Beslenme düzeninin bozulması
  • Anemi
  • Bağırsak tıkanıklıkları
  • Vücudun susuz kalması

Bağırsak kurdu tedavi edilmediğinde ilerleyen ve ciddi sağlık sıkıntılarına sebep olabilecek bir durumdur. Bu durumun fark edilmesi halinde, olası zararların önüne geçilmesi ve tedavi edilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması önem teşkli eder.

Bağırsak Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak kurdu, sindirim sistemi hastalıklarıyla benzer semptomlar gösterdiğinden bu durumun tedavi edilebilmesi ve ayırıcı tanı için öncelikle olarak bir doktora başvurmak gerekir. Doktorlar genel olarak, parazitin türüne ve enfeksiyonun şiddetine uygun bir ilaç tedavisine başlar. İlaçlar, 1-3 gün süreyle alınır ve gerekli hallerde 2 hafta sonra aynı dozlarda tekrar edilir. Bağırsak kurdu bulaşıcı bir durum olduğu için, ilaçların ailece kullanılması önerilir. Semptomlar, ilaç kullanımından sonra genellikle birkaç hafta içinde azalır veya tamamen bitebilir. Tedavinin etkili olması adına, ilaçların doktorun belirttiği dozda ve sürede alınması önemlidir. Tedavi tamamlandıktan sonra, parazitlerin kaybolup kaybolmadığını tespit etmek için yeni bir dışkı testi yapılabilir.

Bağırsak Kurdu Nasıl Önlenir?

Bağırsak kurdu riskinin önüne geçmek için uygulanması yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • El hijyeni: Bağırsak kurdu ve diğer bulaşıcı enfeksiyonların önüne geçmek için en etkili yöntemlerden biri elleri sık sık su ve sabunla yıkamaktır. Özellikle tuvaletten sonra, hayvanlara temas ettikten sonra ve dışarıdan geldikten sonra ellerin iyice yıkanması gerekir.
  • Tuvalet kullanımı: Ortak kullanılan tuvaletler bağırsak kurtlarının bulaş riskini artırabilir. Bu sebeple, tuvaletlerin her kullanım öncesi ve sonrası temizlenmesi ve umuma açık yerlerde mümkün olduğunca tuvalete girilmemesi önerilir. Ayrıca, tuvalet kullanımdan sonra ellerin bol su ve sabunla yıkanması da dikkat edilmesi gereken bir hijyen kuralıdır.
  • Sebze-meyve temizliği: Sebze meyveleri yemeden veya pişirmeden önce iyi bir şekilde yıkanması gerekir. Bu, sebze ve meyvelerde olabilecek parazit yumurtalarını ve kalıntılarını arıtmak için önemlidir.
  • Etleri pişirme: Etleri yemeden önce yüksek sıcaklıkta ve yeteri kadar pişirmek, etlerde oluşabilecek parazitlerin giderilmesinin önüne geçebilir.
  • Ortak eşya kullanımı: Ailede enfekte veya enfekte şüphesi olan bir kişi varsa ortak kullanılan eşyaları ayırmak gerekebilir. Özellikle, havlu, çarşaf, bardak, tarak ve kişisel bakım ürünlerinin ayrı olması bulaş riskini azaltabilir.

Belirtilen yöntemler, bağırsak kurdu enfeksiyonlarından korunma için faydalı olabilir. Ancak ailede çocuk varsa veya risk faktörleri mevcutsa düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak faydalı olabilir. Sizin veya çocuklarınızın bağırsak kurdu belirtileri varsa bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Gastroenteroloji

Gastroenteroloji

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Doç. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Doç. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Mikrobiyota Nedir?

Mikrobiyota Nedir?

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Kabızlık Polikliniği

Kabızlık Polikliniği

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Sıkışması: Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Gaz Sıkışması: Neden Olur, Ne İyi Gelir?

İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İshal Nedir? İshale Ne İyi Gelir?

İshal Nedir? İshale Ne İyi Gelir?

Makattan Kan Neden Gelir?

Makattan Kan Neden Gelir?

Mide ağrısına ne iyi gelir?

Mide ağrısına ne iyi gelir?

Mide Bulantısı: Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Mide Bulantısı: Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Siroz: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Evreleri ve Tedavisi

Siroz: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Evreleri ve Tedavisi

Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ülseratif Kolit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Ülseratif Kolit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

ERCP  Nedir?

ERCP Nedir?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kalın Bağırsak Kanserlerin Nedenleri ve Tedavisi

Kalın Bağırsak Kanserlerin Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer Biyopsisi Yerine Fibroscan Yöntemi

Karaciğer Biyopsisi Yerine Fibroscan Yöntemi

Pankreas İltihaplanması (Pankreatit) Nedir, Tedavisi

Pankreas İltihaplanması (Pankreatit) Nedir, Tedavisi

Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Şişkinlik Nasıl Geçer?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Şişkinlik Nasıl Geçer?

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Şikayetlerini Azaltacak Öneriler

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Şikayetlerini Azaltacak Öneriler

Karaciğer Kisti Nedir? Karaciğer Kisti Nasıl Geçer?

Karaciğer Kisti Nedir? Karaciğer Kisti Nasıl Geçer?

Safra Yolu Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra Yolu Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Pankreas Duktal Adenokarsinomu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Duktal Adenokarsinomu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Polipleri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Polipleri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığında Neler Tüketilmemeli?

Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığında Neler Tüketilmemeli?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kolon Kanserinde Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Kolon Kanserinde Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Tümünü göster