21 Ağustos 2023 Pazartesi
Mikrobiyota Nedir?
Gastrit mide asinin gereğinden fazla salgılanması sonucu görülen bir hastalıktır ve tedavi edilmediği takdirde daha büyük problemlere neden olabilir.
Sindirim sistemi ağızdan başlayan ve anüsle son bulan, vücuda çeşitli şekillerde alınan besinlerin yapıtaşlarına dönüştürülmesini sağlayarak vücut tarafından kullanılabilir duruma getiren ve vücut için gereği olmayan maddelerin de dışkıya dönüştürülerek atılmasını sağlayan önemli bir sistemdir. Ağız, mide, ince ve kalın bağırsak, anüs gibi organlar sindirim sistemini oluşturan organlardır ve bu organlarla alakalı görülen hastalıklara da sindirim sistemi hastalıkları adı verilir. Dolayısıyla midede görülen hastalıklar da sindirim sistemi hastalıkları olarak bilinir. Gastrit de midede görülen rahatsızlıklardan biridir. Son zamanlarda değişen beslenme şekilleri ve yaşam tarzı nedeniyle mide rahatsızlıkları çok artmıştır ve bu rahatsızlıklar arasında en bilineni de gastrittir. Gastrit mide asinin gereğinden fazla salgılanması sonucu görülen bir hastalıktır ve tedavi edilmediği takdirde daha büyük problemlere neden olabilir.
Gastrit, midenin iç tabakasında bulunan mukozanın çeşitli nedenlerle iltihaplanması olarak tanımlanır. Tedavi edilmediği süreçte daha derinlere nüfuz eder ve bunun sonucunda mide ülserine veya mide kanserine neden olabilir. Gastrit genellikle bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelir. Bunların başında ise helikobakter pilori isimli bakteri gelir. Bu hastalığın tedavisi kolaydır ancak burada önemli olan doğru tanının hastalık ilerlemeden en hızlı şekilde konmasıdır.
Gastrit hastalığı akut ve kronik olarak iki tipte görülebilir. Akut gastrit hastalığı aniden ortaya çıkarken kronik gastrit hastalığı ise midede daha önce görülen ancak tedavisi geciktirilmiş veya hiç yapılmamış hastalıkların mide mukozasını zedelemesi sonucu uzun yıllar neticesinde ortaya çıkar. Kronik gastrit hastalığında mide mukozasında kalıcı iltihaplanma görülür ve bu nedenle uzun yıllar sürebilir.
Gastrit hastalığı insanların yaşam kalitesini oldukça etkiler ve tedavi edilmediği zaman daha büyük problemlere neden olur. Bu yüzden ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.
Midenin sindirmekte güçlük çektiği besinlerin sürekli ve fazlaca tüketilmesi, kişinin gün içinde yeterli şekilde hareket edememesi gibi durumlar besinlerin sindirilmesi için mide asidinin fazla salgılanmasına neden olur. Mide asidi besinlerin sindirilmesi için önemlidir. Bu gibi durumlarda fazla üretilen mide asidi, midenin iç kısmındaki mukozanın hasar görmesine ve zamanla da iltihaplanmasına neden olur.
Gastrit insanlarda genellikle ileri seviyede değildir ve bu nedenle tedavisi kolaydır yani tedaviye hızlı yanıt verir. Tedavi edilen gastrit sonrasında kişi eski yaşam şekline veya beslenme düzeyine devam ederse rahatsızlığı tekrarlayabilir. Bu nedenle gastritli kişilerin beslenmesine ve yaşam tarzına sürekli dikkat etmesi, özen göstermesi gerekir.
Midenin iç duvarındaki mukozayı koruyan bariyerin zayıflığı veya zedelenmesi, mide asidinin bu mukozaya zarar vermesine neden olur. Crohn hastalığı ve sarkoidoz gibi hastalıklar gastrit riskini arttırabilir. Gastrit hastalığı nedenleri:
Otoimmün gastrit: Vücudun mide zarını oluşturan hücrelere saldırarak hasar oluşturmasına böylece koruyucu tabakanın zarar görmesine bağlı olarak gelişir. Hashimoto hastalığı ve tip 1 diyabet gibi otoimmün bozuklukları olan kişilerde otoimmün gastrit görülme olasılığı daha yüksektir. B-12 vitamin eksikliği ile de ilişkili olabilir.
Gastrit rahatsızlığı bulunanlarda, ilk zamanlarında pek belirti görülmezken hastalığın ilerlemesiyle birlikte belirtiler görülmeye başlanır.
Kendinde gastrit belirtileri olduğunu düşünen kişi bir doktora başvurmalıdır. Doktor hastaya kapsamlı bir fiziksel analiz yapar ve kişinin öyküsünü dinleyerek bazı testleri yapmaya veya yapmamaya karar verir. Tanı için yapılabilecek testler aşağıdaki gibidir:
Gastrit tedavisi yapılması için öncelikle altında yatan nedenler belirlenmelidir. Öncelikli olarak gastrite neden olan kötü beslenme alışkanlıkları, düzenli ağrı kesici veya alkol kullanımı, sigara kullanımı gibi alışkanlıklar bırakılmalıdır. Bu önlemlere ek olarak gastrit tedavisi belirli ilaçlar ile yapılabilir. Bu ilaçlar:
Antiasitler: Bu gruptaki ilaçlar ise midede mevcut olan fazla asidi nötralize ederek etki gösterirler. Ağrıyı hızlı şekilde giderebilirler. Doktorlar ilaç tedavisine ek olarak da bu gruptaki ilaçları ekleyebilir. Antiasitler kabızlık veya ishal gibi yan etkilere neden olabildiği için doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları