Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

İnsan vücudunda birçok sistem mevcuttur. Bu sistemlerden biri de gastrointestinal sistemdir.

İnsan vücudunda birçok sistem mevcuttur. Bu sistemlerden biri de gastrointestinal sistemdir. Gastrointestinal sistem kendi içerisinde alt ve üst olmak üzere iki kısımda incelenir. Mide, bu sistemin üst kısmında yer alır. Midede herhangi bir neden dolayı meydana gelebilen kanamaların tamamı mide kanaması olarak adlandırılır. Oldukça ciddi durumlardan dolayı ortaya çıkabileceği için teşhis ve tedavinin olabildiğince hızlı yapılmasında hastanın hayatı açısından önemi büyüktür. Ancak birçok vakada hastalar mide kanaması geçirdiklerinin farkına varamaz. Bu nedenle mide kanamasının belirtileri nedir ve hangi hastalıklardan dolayı ortaya çıkar bilmek gerekir. Böylece hastalar kendi vücutlarını değerlendirerek vakit kaybetmeden muayene olabilirler.

Mide Kanaması Nedir?

Mide kanaması, gastrointestinal sistemin herhangi bir noktasında kanama oluşması olarak tanımlanır. Gastrointestinal sistem; kalın bağırsak, ince bağırsak, yemek borusu, mide, rektum ve anüsten oluşur. Mide kanaması tıbbi olarak başlı başına bir hastalık değildir. Bir veya birkaç hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilen bir semptomdur. Gastrointestinal sistemin hangi bölgesinde kanamanın gerçekleştiğine göre üst kanama veya alt kanama olarak adlandırılması söz konusudur. Mide de bu sistemin üst kısmında yer aldığı için üst gastrointestinal sistem kanaması olarak da adlandırılır. Birçok farklı durumdan kaynaklı olarak ortaya çıkabilen mide kanaması yapılan araştırmalara göre erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Özellikle ilaç kullanım oranı yüksek olan ülkemizde ilaçların yan etkilerine bağlı olarak mide kanamaları sıklıkla görülür ve bunlar oldukça ciddi durumlardır. Tütünlü ürünlerin yoğun kullanımı, gastrit, ülser, tümör, sağlıksız beslenme gibi birçok faktörden dolayı mide kanaması meydana gelebilir. Oldukça riskli bir durum olan mide kanamasının yaşamı tehdit etmemesi için belirtilerini ve nedenlerini öğrenmekte fayda vardır.

Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Üst gastrointestinal sistemin bir parçası olan midede meydana gelen kanamaların sebepleri çok fazla olduğundan belirtileri de doğru orantılı olarak oldukça çeşitlidir. Hastaya bağlı olarak ani ve acil durumlardan kaynaklı mide kanamalarının belirtileri daha ağır olabiliyorken, hafif kanamaların belirtileri daha az belirgin ve şiddetsiz olabilir. Ancak her halde de bunun ciddiye alınması ve tedavisinin vakit kaybetmeden yapılması gerekir. Kendi içinde birkaç farklı yapıda incelenen midenin iç duvarında meydana gelen kanamaların belirtileri halsizlik, karın ağrısı, yorgunluk, midede yanma, kansızlık ve baş dönmesi olarak ortaya çıkar. Akut mide kanamasının erken belirtileri ise kırmızı kan kusması, dışkıda kan görülmesi, siyah ya da katran şeklinde dışkılama, kahve telvesi görünümünde kan kusmak olarak görülür. Bu kanamanın sonucu olarak kan kaybı da meydana gelir. Kan kaybının belirtileri ise yorgunluk, zayıflık, nefes darlığı, karın ağrısı ve karın krampları, ciltte solgunluk, kan basıncında düşüklük, nabzın normalden hızlı olması, az veya hiç idrara çıkamama ve bilinç kaybı olarak sıralanabilir. Bunun dışında mide kanamasının en yaygın belirtileri arasında;

  • Hazımsızlık ve bundan kaynaklı ortaya çıkan şişkinlik,
  • Tuvalete ishal olarak çıkma,
  • Normalden daha fazla terleme,
  • Tansiyonun düşmesi ve buna bağlı olarak göz kararması,
  • Ayakta durmakta güçlük ve bayılmalar olarak sıralanır.

Mide Kanaması Neden Olur?

Mide kanamalarının ortaya çıkmasına neden olan sebeplerin başlıcalarından biri yemek borusu ile midenin birleşmiş olduğu noktanın yaralanmasıdır. Daha çok karaciğer hastalıklarının sebep olduğu ve yemek borusunun alt kısımlarında görülen birtakım varis benzeri yapılar zamanla yırtılarak veya patlayarak mide kanamalarına yol açabilir. Üst gastrointestinal sistemi etkileyen tümörler, ilerleyen safhalarda mideyi etkileyerek kanamalara neden olur. Helicobacter pylori benzeri enfeksiyona neden olan bakteriler peptik ülserin gelişmesine yol açabilir. Peptik ülser olarak adlandırılan hastalık, midenin veya oniki parmak bağırsağının astarında açık yaraların gelişmesine sebep olur. Bu sebeple peptik ülser ilerledikten sonra mide kanamalarına yol açar. Yemek borusunun duvarlarındaki yırtıklar yaralanmalara ve kanamalara yol açar. Bu durum tıbbi olarak “Mallory-Weiss Sendromu” olarak adlandırılır. Bazı kalp hastalıklarının tedavisinde, özellikle yaşlıların yoğun olarak kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar mide kanamalarına yol açabilir. Bu nedenle kullanılan ilaçları reçete dahilinde, yan etkilerini dikkate alarak kullanmak oldukça önemlidir.

Mide Kanaması Teşhisi Nasıl Konulur?

Öncelikli olarak semptomların değerlendirilmesi açısından fiziki muayene yapılır. Fiziki muayene ile birlikte hastanın tıbbi öyküsü hakkında bilgi edinilir ve birtakım testler uygulanır. Karaciğer fonksiyonlarının tespit edilmesi, trombosit sayımı ve kan pıhtılaşma değerinin öğrenilmesi açısından kan testleri yapılır. Ayrıca dışkının analizi ve varsa kanamanın nedenini belirlemek amacıyla dışkı testleri uygulanır. Gastrointestinal sistemin incelenmesi için endoskopi yardımıyla vücuda ağızdan bir kamera sokulabilir. Bunun amacı varsa kanamanın yerini ve düzeyini tespit etmektir. Kalın bağırsağın ve rektumun incelenmesi için kolonoskopi de uygulanan testler arasında yer alır. Mideden veya gastrointestinal sistemin herhangi bir noktasından biyopsi amaçlı parça almak da uygulanabilecek tanı yöntemleri arasındadır. Kanamaya sebep olan damarların tespiti veya diğer anormalliklerin anlaşılabilmesi açısından anjiyografi adı verilen damardan boya enjekte edilmesi testi de uygulanabilir. Bu test ile birlikte kanamanın kaynağı tespit edilebilir. Tüm bu testlerin yanı sıra bilgisayarlı tomografi ile tüm vücudun görüntülenmesi gerekebilir. Ancak çok nadir de olsa kanamanın kaynağı her zaman tespit edilemeyebilir. Böyle durumlarda doktorlar tüm gastrointestinal sistemi görebilmek amacıyla cerrahi müdahalede bulunabilirler.

Mide Kanaması ile Birlikte Ortaya Çıkan Semptomlar Nelerdir?

Mide kanaması çoğunlukla başka hastalıkların eşlik ettiği ciddi bir semptom olarak bilinir. Bu nedenle mide kanamasının ortaya çıkmasına neden olan hastalığın belirtileri ile mide kanamasının belirtileri birlikte hastada görülebilir. Böylece semptomların daha çeşitli olması beklenen durumlar arasındadır. Eğer gastrointestinal sistemde bulunan bir tümörden dolayı mide kanamaları görülüyor ise tümörün semptomları, mide kanamasının semptomlarına eşlik eder. Bu durum diğer hastalıklar ve semptomlar için de aynı şekilde değerlendirilir. Yine de yaygın semptomlar arasında;

  • Mide kanamasının sebep olduğu iştahsızlık,
  • Midede meydana gelen yaralardan dolayı mide ağrıları,
  • Kan kaybından dolayı tansiyon düşmesi,
  • Tansiyon düşüklüğüne bağlı olarak göz kararması yer alır.

Bu semptomlar kanamadan dolayı ortaya çıkan ciddi durumlardır. Hastaların bu semptomları ciddiye alarak vakit kaybetmeden tedavi olmaları gerekir. Aksi takdirde mide kanaması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve insan hayatını tehlikeye sokabilir.

Mide Kanaması Nasıl Geçer?

Mide kanamasının geçmesi amacıyla uygulanacak bütün tedavilerin doğru uygulanması gerekir. Bunun için de kanamanın kaynağının tespit edilmesi oldukça önemlidir. Gastroskopi, kanamanın tespiti amacıyla uygulanan yöntemler arasında yer alır. Tespit gerçekleştirildikten sonra kanamanın durdurulması amacıyla ilaç tedavisi ile birlikte ısı yöntemleri uygulanabilir. Hastanın sağlığının tehlikeye atılmaması amacıyla kanama durdurulduktan sonra bir süre daha ilaç tedavisine ihtiyaç olabilir. Ülser gibi hastalıkların kanamaya neden olması söz konusu ise ülserin tedavi edilmesi gerekir. Hemoklips adı verilen ve midede kanayan bölgenin kapatılmasına yarayan tedavi yöntemi de sıkça kullanılır. Yaraların iyileşmesi ile birlikte bu klipsler kendiliğinden düşer ve tedavi sonlanmış olur. Mide kanseri ya da gastrointestinal sistemde herhangi bir kanserden dolayı kanamaların olması söz konusu ise radyoterapi ya da kemoterapi ile tedavi yöntemleri uygulanabilir. Varis oluşumlarından meydana gelen kanamaların tedavisi amacıyla endoskopi ile uygulanan tedavi yöntemleri kullanılabilir. Tedavi yöntemlerinin etkisiz kalması halinde cerrahi müdahale ile mide kanamasının tedavisi mümkün olabilir.

Sağlıklı bir hayat sürmek için mide kanamasının belirtileri ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden muayene olunmalıdır. Böylece hastalığın tedavisi daha ciddi problemlere yol açmadan mümkün olabilir.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Gastroenteroloji

Gastroenteroloji

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Doç. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Doç. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Mikrobiyota Nedir?

Mikrobiyota Nedir?

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Kabızlık Polikliniği

Kabızlık Polikliniği

Bağırsak Kurdu Nedir? Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bağırsak Kurdu Nedir? Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Sıkışması: Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Gaz Sıkışması: Neden Olur, Ne İyi Gelir?

İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İshal Nedir? İshale Ne İyi Gelir?

İshal Nedir? İshale Ne İyi Gelir?

Makattan Kan Neden Gelir?

Makattan Kan Neden Gelir?

Mide ağrısına ne iyi gelir?

Mide ağrısına ne iyi gelir?

Mide Bulantısı: Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Mide Bulantısı: Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Siroz: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Evreleri ve Tedavisi

Siroz: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Evreleri ve Tedavisi

Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ülseratif Kolit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Ülseratif Kolit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

ERCP  Nedir?

ERCP Nedir?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kalın Bağırsak Kanserlerin Nedenleri ve Tedavisi

Kalın Bağırsak Kanserlerin Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer Biyopsisi Yerine Fibroscan Yöntemi

Karaciğer Biyopsisi Yerine Fibroscan Yöntemi

Pankreas İltihaplanması (Pankreatit) Nedir, Tedavisi

Pankreas İltihaplanması (Pankreatit) Nedir, Tedavisi

Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Şişkinlik Nasıl Geçer?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Şişkinlik Nasıl Geçer?

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Şikayetlerini Azaltacak Öneriler

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Şikayetlerini Azaltacak Öneriler

Karaciğer Kisti Nedir? Karaciğer Kisti Nasıl Geçer?

Karaciğer Kisti Nedir? Karaciğer Kisti Nasıl Geçer?

Safra Yolu Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra Yolu Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Pankreas Duktal Adenokarsinomu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Duktal Adenokarsinomu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Polipleri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Polipleri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığında Neler Tüketilmemeli?

Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığında Neler Tüketilmemeli?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kolon Kanserinde Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Kolon Kanserinde Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Tümünü göster