Cilt Çatlağı
Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur.

Cilt çatlağı nedir?
Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur. Halk arasında bilindiği gibi hızlı kilo alıp verme, aniden kas yapma sonucu vücutta meydana gelen gerilme cilt çatlaklarına sebep olmaz. Burada cilt çatlağına asıl neden olan hormonlardır.
Cilt çatlaklarının belirtileri nelerdir?
Cilt çatlağı belirtileri son derece belirgindir. Vücutta oluştuğu bölgede kızarık yırtık görünümünde olup zamanla rengi beyaza doğru dönen ince yaralar oluşur.
Cilt çatlaklarının tedavisi nedir?
Tedavileri güç olan çatlakların giderilmesinde; Roller tedavisinden yararlanılmaktadır. Vücudun yara iyileşmesi mekanizmalarının tetiklendiği ve bunun sonucunda yeni kollajen sentezinin sağlandığı bir yöntemdir. Cilt gençleştirme, akne izlerinin tedavisi ve cilt çatlaklarında kullanılan roller uygulaması işlemi sırasında roller adı verilen tıbbi bir cihaz kullanılır. Roller cihazı, deriye uygulandığında silindirik tambur üzerindeki iğneler, deri üzerinde mikrokanallar açar. Bu kanallar deri altına açılan bir tür geçit gibi düşünülebilir. Uygulama süresince derinin koruyucu tabakası olan epidermise hiçbir zarar vermeden deri altında açık olan binlerce kapı elde edilmiş olur. 15 dakika içinde kendiliğinden kapanan bu kapılar deride büyüme faktörlerinin salınımını tetikleyerek; kollajen ve elastin üretimini artırır. Bu sayede deri dokusunun genel kalitesi, derinin parlaklığı ve sıkılığı artar. Hastanın daha genç ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlarken, derinin en üst tabakası hiçbir zarar görmez. Böylelikle hasta sosyal yaşamından ve iş yaşamından kopmaz. İşlem, güneşe duyarlılığa yol açmadığından leke oluşturma riski de bulunmaz. Uygulama sayısı hastadan hastaya değişkenlik göstermekte ve tedavi süresi problemin şiddetine, skarların derinliğine ve kişinin iyileşme yanıtının süresine bağlı olarak değişmektedir.
Çatlaklarda krem işe yarar mı?
Vücutta henüz çok artmamış çatlaklar için cildi nemlendirmeye yönelik kozmetik tedavi yöntemleri kullanılabilir. Peeling, lazer, mikrodermabrazyon, mezoterapi gibi tedavi yöntemlerini düzenli olarak uygulamak gerekir. Burada cilt çatlaklarının yüzde 100 yok olacağı beklenmemelidir. Cilt çatlaklarını tedavi edici birçok yöntem geliştirilse de, tamamen yok edici bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Ancak birtakım tedavilerle cilt çatlaklarının görünümü biraz daha azaltılabilir. Cilt çatlağı beyaz renge geçtiğinde tedavi yaklaşımları biraz daha azaltır. Beyaz çatak söz konusu olduğunda tedavinin çatlakları yok edici etkisi azalır. Tedavide elde edilen sonuç, cildin yapısına göre değişkenlik göstermektedir.