20 Eylül 2023 Çarşamba
Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı
Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Bölümü; toplumda sık rastlanan akne, psöriasis (sedef hastalığı), cilt kanserleri, derinin mikrobik hastalıkları, alerjik deri döküntüleri, saç ve tırnak hastalıkları gibi sorunların tanı ve tedavisiyle ilgileniyor.
Bölümde neler yapılıyor?
1. Dijital dermatoskopik ben analizi
Son yıllarda cilt kanserlerinin artmasına paralel olarak vücudumuzdaki benlere (nevüs) olan ilgi de artttı. Malign melanom, cilt kanserleri arasında prognozu en kötü olanıdır. Malign melanomların yüzde 70'i normal deriden kaynaklanırken, yüzde 30'u önceden mevcut bir benin değişikliğe uğramasıyla oluşur.
Dermatoskopi, deri yüzeyi mikroskopisidir. Pigmentli lezyonların ve benlerin tanısında kullanılır. Dermatoskop ile pigmentli lezyonlar 30 kat büyütülerek, tüm gövdenin ben haritalanması yapılabilir. Dijital dermatoskop, bilgisayar ortamında ben haritalamalarının saklanmasına yardım eder. Böylece yeni çıkan benler, benlerdeki değişiklikler periyodik olarak takip edilebilir. Bu takipler sonucunda riskli değişiklikler erken dönemde tespit edilebilir. Malign melanomun erken tanısı hayat kurtarır. Dermatoskop erken dönemde tanı konulabilme olasılığını yüzde 50-75 oranında artırır ve gereksiz ben eksizyonlarını engeller.
2. Peeling
Deriyi canlandırmak için asit içeren bazı solüsyonların deriye uygulanmasıdır. Amaç, derinin en üst tabakası olan epidermisin kısmi olarak kaldırılıp, alttan hasarsız yeni derinin gelmesini sağlamaktır. En sık kullanılan kimyasal peeling ajanları; alfahidroksi asit (AHA), triklorasetikasit (TCA), salisilik asit ve jesner solüsyonlarıdır.
3. Peeling uygulamalarıyla ciltte neleri tedavi eder?
4. Lazer epilasyon
Lazer epilasyon istenmeyen kılların tedavisinde etkili bir yöntemdir. Lazer tedavisi, özel ışın demetinin deriden emilip hedef doku tarafından emilmesiyle amacına ulaşır.
Hedef doku kan damarları, kıllar, tatuaj olabilir. Lazer epilasyonda hedef doku kıl folikülünde lokalize olan melanin pigmentidir. Kıl folikülünün zarar görmesiyle kıl yok edilir.
5. Botoks
Aşırı terleme en sık olarak avuç içi, ayak tabanı, koltuk altında görülen nedeni bilinmeyen bir tablodur. Kişiyi sosyal olarak üzer ve yaşam kalitesini düşürür. Geleneksel tedavilere dirençli hastalarda Botoks tedavileri yapılmaktadır.
Aşırı terleme en sık olarak avuç içi, ayak tabanı, koltuk altında görülen nedeni bilinmeyen bir tablodur. Kişiyi sosyal olarak üzer ve yaşam kalitesini düşürür. Geleneksel tedavilere dirençli hastalarda Botoks tedavileri yapılır.
Botoks tedavisi öncelikle koltuk altı olmak üzere, avuç içi ve ayak tabanındaki aşırı terlemelerin tedavisinde kullanılır.
İlgi Alanları
Zona olarak bilinen herpes zoster hastalığı, su çiçeği hastalığı sonrasında bazı sinir köklerinde uyku durumunda olan varisella zoster virüsünün çeşitli nedenlere bağlı olarak tetiklenmesi ile ortaya çıkan viral bir hastalıktır.
Vücutta kaşıntı, vücudun tamamında veya spesifik bir bölgede geçmeyen kaşıntı veya karıncalanma hissi olarak tanımlanır. Geçmeyen kaşıntı rahatsız edici bir histir ve kontrol edilemeyebilir. Kaşımak istemeseniz dahi kendinizi tutamayabilirsiniz. Sürekli kaşımanın sonucunda cildiniz tahriş olabilir. Bu kaşıntıların nedenleri arasında çoğunlukla cilt hastalıkları veya dahili hastalıklar bulunur. Ancak bunların dışında da vücutta kaşıntıya sebep olan birçok neden vardır.
Vitiligo, insan vücudunu fiziksel olarak etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Vitiligo bir deri rahatsızlığıdır ve pigment eksikliği nedeniyle meydana gelir. Çeşitli şekillerde vücutta yayılım gösterir fakat bir sağlık riski meydana getirmez. Sağlık alanında gelişmeler ile bu oluşan açık renkli lekelerin giderilmesi için çalışmalar bulunsa da net bir tedavisi yoktur ve önlenebilir değildir. Bulunduğu bölgeye ve yayılma durumuna göre çeşitleri bulunan vitiligo hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Uyuz hastalığı, vücutta yaşayabilme özelliği bulunan Sarcoptes Scabiei adlı gözle görülmeyen mikroorganizmalar tarafından meydana gelir. Sarcoptes Scabiei adlı akarın dişileri insan derisine tüneller açarak yumurtalarını bırakır. Bıraktığı yumurtalarla deri üzerindeki sayısını artıran akarlar, açtığı tüneller boyunca ilerler ve ciltte kaşıntı hissi oluşturur. Hem akarların ilerleyişi hem de deride oluşan alerjik tepkime kaşıntıyı artırarak ağrı ve döküntü oluşumuna sebep olur. Oldukça rahatsız edici semptomları olan uyuz hastalığı çok geçmeden tedavi edilmelidir.
Tırnak mantarı, halk arasında sıklıkla görülen bir enfeksiyon çeşididir. Tırnak mantarı el tırnaklarında olabildiği gibi ayak tırnaklarında da görülebilir. Tırnaklarda mantar problemi olmasının sebebi genellikle el ve ayak hijyeninin yeterki kadar sağlanamıyor olmasıdır. Diğer yandan çok sıkı ayakkabılar da tırnak mantarına sebep olabilir. Tedavi edilmediği durumlarda diğer tırnaklara yayılabilme ihtimali vardır. Tırnak mantarı gibi bir durumla karşılaşıldığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak en kısa sürede tedaviye başlanmalıdır.
Sık görülen bir cilt hastalığı olan sedef hastalığının ülkemizde görülme sıklığı %1-3 oranındadır. Alevlenme atakları ile kendini gösteren hastalık erkek ve kadınlarda eşit oranlarda görülür. Sedefe benzeyen beyaz gri pullanmalarla karakterize olan cilt hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir ancak yaygın olarak 20’li yaşlarda başlar. Kadınlarda adölesan çağda, hamilelikte ve emziklilik döneminde yaygın olarak rastlanırken erkeklerde de adölesan çağ ve sosyo-ekonomik problemlerin olduğu dönemlerde ortaya çıkar.
Seboreik dermatit; saçlı deri, yüz, göğüs arası ve vücut kıvrımlarında pullanmaya ve kepeklenmeye sebep olan bir cilt hastalığıdır. Hastalık yetişkinlerde görülebileceği gibi bebeklerde de olabilir. Bazı hastalarda tedaviye ihtiyaç duymadan da düzelebilir. Ancak hastalığa bağlı semptomlar ağır seyredebilir ve hastanın günlük hayatını olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda tedaviye ihtiyaç duyulur.
Gülleme hastalığı veya diğer adıyla rozase, özellikle yanak ve burun üzerinde kızarıklığa, akne benzeri lezyonlara neden olan bir deri hastalığıdır. Rozase toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. Her yaştan insanı etkileyebilen bu hastalık özellikle orta yaşlı ve açık tenli kadınlarda görülür. Rozasenin tedavisi semptomları hafifletmeye yöneliktir.
Yeni doğanda en çok rastlanılan sorunlardan biri olan pişik, her yaş grubunda görülebilen bir cilt hastalığıdır. Özellikle sıcak havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak gelişen pişik, ciltte sürtünmenin yüksek olduğu bölgelerde, aşırı kilolu kişilerde, hassas cilde sahip olanlarda, yatağa bağımlı hastalarda daha sık görülür. Tedavi edilmeyen pişik ciltte açık yaralara neden olabilir.
En sık rastlanılan cilt problemlerinden biri olan mantar enfeksiyonu, yakalanması oldukça kolay ancak tedavi süreci uzun ve zahmetli bir hastalıktır. Genellikle cilt, ayak parmakları, saç ve tırnaklarda yaygın olarak görülen enfeksiyon kasık ve vajinada da oluşabilir.
Liken planus genellikle deride bazen de ağız ve genital bölge mukozaları gibi mukoza tabakasında ortaya çıkan bir çeşit kronik deri hastalığıdır. Genellikle kaşıntılı, kırmızı veya mor renkte lezyonlarla kendisini gösteren liken planus en sık 30-60 yaş aralığında görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilen yaygın rastlanan bir sağlık problemidir. Liken planus bulaşıcı bir hastalık değildir. Bununla birlikte bazı araştırmalar liken planusun ortaya çıkışında Hepatit C gibi enfeksiyon hastalıklarının etkili olabileceğini göstermektedir. “Liken planus nedir, nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir* gibi liken planus hakkında merak edilenler yazının devamında yer almaktadır. Dermatolojik sağlık sorunlarının yaklaşık %1’ini oluşturan liken planus toplumda her yaşta ve cinsiyette yaygın olarak görülebilen enflamatuar (iltihaplı) bir deri hastalığıdır. Genellikle bileklerde, sırtta, kollarda, ayaklarda, ağız içinde menekşe moru renginde lezyonlarla karakterize olan liken planus kızarıklıklara çoğu zaman kaşıntının da eşlik ettiği bir cilt hastalığıdır.
Lazer epilasyon istenmeyen tüyler için gerçekleştirilen tıraş, ağda ya da diğer epilasyon yöntemlerini uygulama konusunda mutlu olmayan kişilerin tercih edebildiği bir alternatif kozmetik girişimdir. Kozmetik uygulamalar içerisinde sık gerçekleştirilen prosedürler arasında yer alan lazer epilasyon kabaca yüksek enerjili ışınların kıl folikülüne ateşlenmesi ile gerçekleştirilir. Folikül içerisinde yer alan pigment bu ışınları absorbe eder ve böylelikle kıl folikülü hasarlanmış olur.
Ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ve deride kızarıklık, kaşıntı ve kabartılara yol açan bir tür cilt reaksiyonudur. Genellikle alerjik yönüyle bilinmesine karşın kurdeşen birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir, akut veya kronik olarak görülebilir. Akut ürtiker (<6 hafta süren), kronik türe (>6 hafta süren) oranla çok daha yaygındır. Ürtikerin yanında anjiyoödem olarak adlandırılan şişlikler de görülebilir. Anjiyoödem genel olarak yüzde ve dudakların çevresinde görülse de vücudun herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilir. Akut ürtikerler genellikle kısa süreli ve altta yatan bir hastalık olmadan oluşur. Ancak yaşam kalitesini oldukça etkileyen, uykuya dalmakta güçlük yaratan yanma, kaşıntı gibi şikayetler dolayısıyla hastalar sıklıkla tedaviye ihtiyaç duyar. Bu durumun kronikleşmesi halinde ise hastalar bu şikayetleri daha uzun sure yaşar, ne zaman sonlanacağı konusunda endişeleri olur. Bu durumda altta yatan çeşitli hastalıkların da artık araştırılması gerekir. Uzun süredir ürtiker sorunu yaşayan veya bir anda şiddetli şekilde ortaya çıkan kurdeşen durumunda mutlaka dermatoloji hekimine muayene olmalı ve uygun tedaviye başlanmalıdır.
Güneş alerjisi, hassas cilt yapısına sahip kişilerin güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmasıyla ortaya çıkan kızarıklık, tahriş, cilt döküntüsü, kabarıklık şeklinde kendini gösterebilen bir tür alerjidir. Bazı bireylerde güneş alerjisi genetik yatkınlık gösterir ya da başka alerjenlere maruziyet sonucunda oluşan hassasiyet sebebiyle de güneş alerjisi oluşabilir. Cilt korunmadan uzun süre güneş altında kalındığında güneş yanıkları oluşabilir. Çoğu kişi tarafından güneş yanıkları ile güneş alerjisini karıştırılmaktadır. Güneş yanıkları, ultraviyole ışığa aşırı maruziyet sonucunda ortaya çıkar. Yanıklar, doğal olarak güneş ışığına aşırı maruz kalınması sebebiyle oluşabileceği gibi yapay olarak bronzlaşma amaçlı kullanılan cihazlar veya güneş lambaları sebebiyle de oluşabilir. Güneş yanıkları uzun süre güneş altında kalındığı takdirde kızarıklık, ağrı, su toplaması şeklinde belirtiler gösterir. Genellikle 10-30 saat aralığında ortaya çıkan bu semptomlar çeşitli ilaçlar ile tedavi edilebilir. Semptomların tamamen giderilmesi birkaç günü bulabilir. Güneş alerjileri, güneş yanıklarından farklı olarak 5-10 dakika içinde semptom gösterebilirken kimi zaman bu süre birkaç günü de bulabilir.
Dermatit, günlük hayatta çok sık karşılaşılan, egzama olarak da bilinen ve çok çeşitli yaş aralıklarında her iki cinsiyette de görülebilen bir cilt rahatsızlığıdır. Beklenmedik anlarda alevlenebilen, kaşıntılı bir durum olduğu için kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Egzama; çok sayıda nedeni ve birden fazla türünün olması, başka deri hastalıkları ile karışabilmesi, belirtilerinin kişiden kişiye farklılık göstermesi bakımından önemli bir cilt hastalığıdır ve tedavisinde uzmanlık şarttır.
Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur.
Ayak mantarı, başta erkekler olmak üzere kadın ve çocuklarda da görülebilen yaygın enfeksiyon türlerinden biridir. Mantarlar karanlık ve nemli ortamlarda geliştiği için vücut kıvrımlarında, kasıklarda ve parmak aralarında yerleşebilirler. Ayak mantarı da, parmakta, parmak arasında ve tırnakta gelişerek hasta için önemli belirtiler oluşturur. Ayak mantarı belirtileri kişinin günlük hayatını önemli derecede olumsuz etkileyebileceği için tedavisi geciktirilmemelidir.
Deri kanseri, deride yer alan hücrelerde DNA hasarı ortaya çıktığında ve bu hasar tamir edilemediğinde hasarlı hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkar. Deri kanserlerinin %99’undan fazlasını üç tip kanser oluşturur.
Cilt kanseri, sanılanın aksine yaygın bir kanser türüdür. Yapılan araştırmalar, neredeyse beş kişiden birinin yaşamının bir döneminde cilt kanserine yakalandığını kanıtlamıştır (1). Bunun yanında hastalığın erken teşhis edilmesi ile tamamen tedavi edilmesi mümkündür. Yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri arasında eksizyon, kriyoterapi, kemoterapi, radyasyon ve mohs cerrahisi gibi yöntemler yer alır. Hastalığın türüne veya ilerleme durumuna göre uygun tedavi yöntemleri kullanılabilir. Ayrıca birkaç tedavi yönteminin bir arada kullanılması da söz konusu olabilir. Erken teşhis, hastalığın tamamen tedavisine olanak sağladığı için ciltte meydana gelen her türlü değişimin dikkate alınması önemlidir. Cilt kanserinden kaçınmak için en az yılda bir kere dermatoloğa muayene olmak önem taşır.
Tedavi Yöntemleri
Mezolifting ya da yüz mezoterapisi nedir? Yüzde, yılların ve güneş hasarının etkisiyle ortaya çıkmış kırışıklara uygulanabileceği gibi henüz hasarlanmamış deride var olan iyilik halini koruma amacıyla da uygulanabilen mezoterapidir.
Dolgu Maddesi Enjeksiyonları Hastanemizde hyalüronik asit içeren dolgu maddeleri kullanılmaktadır. Hyalüronik asit normal deride bulunan doğal bir maddedir. Kollajen yapımında rol oynar. Günümüzde pek çok antiaging kreminin içinde kullanılmaktadır. Cildimizdeki Hyalüronik asit maddesi yaş ilerledikçe azalmaktadır. Dolgu maddesi enjeksiyonlarıyla cilde kaybettiği bu maddeyi gerekli yerlerde yeniden kazandırarak cildin taze, genç ve sağlıklı bir görünüm alması sağlanabilir. İşlem aralıkları, cildin ihtiyacına ve kullanılan dolgunun tipine göre 1-2 yıl arasında değişebilmektedir.
PRP nedir? PRP (Platelet rich plasma), kanın platelet (trombosit) yönünden zengin kısmını ifade eder.
Aşırı terleme, sosyal yaşantıyı olduğu kadar kişinin sağlığını da olumsuz etkiliyor. Aşırı terlemenin önlenmesinde kullanılan tedavi seçenekleriyle bu sorundan kurtulmak mümkün. Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları, aşırı terleme ve tedavisi konusundaki sorularımızı yanıtladı.
Ciltteki yaşlanmaya bağlı lekelere, sarkmalara ve kırışıklıklara karşı etkili bir yaşlanma karşıtı yöntem olma özelliği taşıyan Somon DNA Aşısı ile özellikle dekolte, göğüs ve boyun bölgelerinde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan sarkmaları toparlayarak daha canlı bir görünüm sağlanır.
Saç ekimi yaklaşık 30 yıl önce kafa derisini gerdirme, kafa derisini esnetme ve flep yöntemleri ile başlamıştır. Daha sonra FUT yöntemiyle saç ekimi operasyonları ciddi bir ivme kazanmıştır. Saç ekiminde bir devrim olarak nitelendirilen FUE yöntemi ise şu anda dünyada kullanılan en gelişmiş teknik olarak uygulanmaya devam etmektedir.
Saç Mezoterapisi Saç mezoterapisi 1930’lu yıllardan itibaren Fransa’da saç dökülmelerinde uygulanan etkili bir tedavi yöntemidir. İlk defa Dr. Michel Pistor tarafından kullanılmış ve hızla yaygınlaşmıştır. Tedavi kombinasyonunda yer alan ilaçlar (vitaminler, proteinler, aminoasitler, dolaşım düzenleyiciler ve saç gelişimini hızlandıran ajanlar) deri hastalıkları uzmanı tarafından karışım şeklinde hazırlanarak mezoterapi cihazıyla saç köklerine verilir. Tedavi dönemi, ilk 4 seans 15’er gün aralıklarla ve son 2 seans 1’er ay aralıklarla toplam 6 seansa tamamlanır. En yoğun saç dökülmelerinde bile ikinci seans itibariyle saç dökülmesinin %70 oranının üzerinde azaldığı gözlemlenmektedir. Tedavinin amacı saç dökülmesini durdurmak, kalıcı saç kaybını önlemek, yeni saç gelişimini desteklemek ve mevcut saçlara sağlık kazandırmaktır.
Fransızların geliştirdiği ve mezorejuvinasyon olarak adlandırdığı; Amerikalıların PRP (Plasma Rich Platelet Injection) olarak işlemlendirdiği yöntem; cilt gençleştirmede yeni bir çağ açmıştır. Kişinin kendi kanından, santrifüj tekniği ile elde edilen serum; büyüme faktörlerinden ve trombositlerden zengin kısmı ayrıştırılmakta ve tüm yüz, boyun ve dekolte cildine mezoterapi cihazı ile uygulanmaktadır. Bu yöntemde cilde dışarıdan hiçbir yabancı madde, ilaç vs. uygulanmamakta, sadece cilde kişinin kendi kanından elde edilen taze hücreleri ve büyüme faktörleri verilmektedir. Yüzde şişme, kızarma, morarma, mimik hareketlerini engelleme, alerji gibi yan etkisi bulunmamaktadır. Yöntem yılda 3 seans; 1’er ay aralıklarla uygulanmaktadır. 3 seanslık uygulamanın sonunda kişinin cilt yaşı en az 5 yaş gençleşmekte ve bu olumlu etkiyi kişinin cildi kendi kendine yapmaktadır. Büyüme faktörleriyle cilt canlanmakta ve yeniden yoğun olarak kollajen üretmektedir. Cildinizdeki sarkmalar, kırışıklıklar, geniş gözenekler düzelerek PRP tekniği ile canlı, parlak ve gergin bir cilt sağlanabilir. Cildimize kalınlığını, sağlamlığını ve sıkılığını veren cildimizin kollajen tabakasıdır. Her 10 yılda cildimiz kollajeninin yaklaşık olarak %10’unu kaybeder. Örneğin 40 yaşındaysak kollajenimizin %40’ını kaybetmişiz anlamına gelir. Bu da cildimizin kalınlığının %40 oranında azalması demektir. Böylelikle cildimizin destek dokusu azalmakta kırışıklıklar ve sarkmalar oluşmaktadır. Antiaging yöntemlerin (yaşlanmaya karşı yöntemler) hepsi cildin kollajen üretimini artırmaya yöneliktir. Kişinin kan hücresinden yararlanılan PRP yöntemi, pek çok soruna çözüm olmuştur. Cilde uygulanan kanın büyüme faktöründen zengin ve DNA aktivatörü eklenmiş plazmasıyla (PRP) yapılan mikroenjeksiyonlarla cilt yeniden kollajen üretir, destek dokusu sağlamlaşır. Böylelikle daha sıkı, genç ve diri bir cilde sahip olunmaktadır. Seans öncesi 10 cc kan alınır ve özel kit tüplerde laboratuvarımızda dinlendirilir. Bu arada uygulama yapılacak alan lokal etkili anestezi kremimizle uyuşturulur. Kit tüplerde dinlenmiş olan kanınız hızlı devirde özel santrifüj cihazında işleme tabi tutulur. Santrifüj işlemi sonrasında kanınızın trombositten ve büyüme faktörlerinden zengin plazması ayrıştırılır. En son içine hücre DNA’sını aktive eden DNA aktivatörü eklenir. Böylece PRP’niz hazır olur. Göz çevresi, tüm yüz ve boyun cildinize mikroenjeksiyon tekniği ile U225 cihazı ile acısız bir uygulama yapılır. En geç 35 yaş sonrası ciltte sarkmalar başlar. En geç 35 yaş ile birlikte yaşlanma karşıtı tedavi amacıyla herkese en az yılda 2 seans PRP yaptırmaları önerilmektedir.
Bu yöntemde mezoterapi cihazıyla cilde çok sayıda vitamin, aminoasit, meyve asitleri ve antiaging‘de kullanılan, geçerliliği kanıtlanmış ürünler verilmektedir. Yılda 4 seans uygulanan bu tedavide seans aralıkları ortalama 3 haftadır. Bu tedavide cildin genel yapısı pürüzsüzleşir, ince kırışıklıklar kaybolur, cilt gerginleşir, sıkı, parlak ve sağlıklı bir görünüm kazanır. Tüm yüz, boyun ve dekolte bölgesine uygulanabilir. Cildin mimik kaslarını etkilemez, doğal yüz ifadesini bozmaz, cildin genel kalitesini artırır, yüzde şişme yaratmaz.
Kimyasal Peeling ile Leke Tedavisi Kimyasal peeling, bazen tek bazen de birkaç ajanın kombine edilerek kullanılmasıyla, deride değişen derinliklerde kontrollü bir hasar oluşturmak ve bu kontrollü hasarın iyileşmesi sırasında, yeni doku oluşumunu sağlamak ve derinin rejenerasyonu ile çeşitli durum ve problemleri tedavi etmek için yapılan bir uygulamadır. Kimyasal peeling derinin yüzeyinin daha canlı ve sağlıklı olmasını istediğimiz durumlarda, güneş sonrası ya da gebelik sonrası gelişen hormonal kaynaklı leke varlığında, foto-hasarlanma ve akne izi varlığında uygulanabilir.
Halk arasında “kilo verdirme ameliyatı” gibi adlandırılsa da aslında liposuction, gerçek anlamda diyet ve spora rağmen bölgesel yağlarını gideremeyen hastalar için başvurulan ve sonuç alınan bir operasyon.
Lazer Epilasyon Hastanemizde FDA onaylı lazer cihazları kullanılmaktadır. Epilasyonda kullandığımız lazer ışınları cildi aşan ışınlar değildir; hatta cilt içinde bile sadece kıl kökünü tanıyan ışınlardır. Dolayısıyla cildin diğer elemanlarına zarar vermezler. Cilt fototipi, vücut bölgesi, hormonal denge ve kıl rengine bağlı olarak seans sayıları 6-9 arasında değişmektedir. Bayanlarda favori, bıyık, çene, boyun, göğüs ucu, göğüs ortası ve göbek çevresinde tüylenme artışı varsa Deri Hastalıkları Uzmanı lazer epilasyon öncesi gerekli hormonal analizleri değerlendirmekte ve gerekli tedavileri başlamaktadır. Bu yaklaşım, lazer seanslarının uzamasını engellemekte ve istenmeyen tüylerden kurtulmayı çabuklaştırmaktadır.
Kimyasal Peeling, kimyasal özellikte tahrip edici bir madde kullanılarak, derinin katlarının planlı bir şekilde harap edilmesidir. Güneşin oluşturduğu cilt bozuklukları, sivilce izleri ve derinin yaşlanması, cildin görüntüsünü etkileyen önemli faktörlerdir. Günümüzde bu şikayetlerin giderilmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri, "kimyasal peeling" yöntemidir.
Kalıcı makyaj, özel üretilmiş pigmentlerin bu iş için özel tasarlanmış cihazlar ve ekipmanlar yardımı ile cilt altına bırakılması uygulamasıdır. Kalıcı makyaj uygulamaları yüz hatlarının en güzel şekilde ortaya çıkarılmasını hedefler. Kalıcı makyaj uygulamalarda kullanılan tüm pigmentler ve ekipmanlar Avrupa Standartları tarafından onaylı ve güvenlidir. Kalıcı makyaj, daha güzel görünmenize olanak sağlar. Daha güzel görünerek kendinizi daha iyi hissettirir. Kalıcı Makyaj kimler için uygun?
Hydrafacial cilt bakımı nasıl bir teknolojiye ve içeriğe sahiptir? Hydradermabrazyon yöntemi cilt temizleme, soyma, yenileme, nemlendirme, antioksidan, koruma, akne tedavisi işlemlerinin beraber yapıldığı bir işlemdir. Vortex başlık teknolojisi ile sıvı basıncı ve vakum etkisiyle siyah noktalar buharsız sıkma yapmadan temizlenir. Hydrafacial temizleyici, su kazandırıcı ve nemlendirici solüsyonları ile cildi temizlerken aynı zamanda ölü deri hücrelerini ve kirleri de yok eder.
Göz altı bölgesindeki cilt, vücudumuzun en ince ve hassas derisidir. Göz altında morluk, torbalanma, gevşeklik gibi sorunlarda etkili yöntem olarak “light eyes” uygulaması sayılmaktadır. Light eyes uygulaması göz altı derisine mikro enjeksiyon tekniğiyle gerçekleştirilir. Göz altı morluğunun, torbalanmasının ve cilt gevşekliğinin durumuna göre 2 hafta ara ile 3-4 seans şeklinde uygulama yapılır. Light eyes’in yoğun K vitamini sayesinde morluklar azalır, Gingko bilobası sayesinde cildin dolaşımı düzelir göz altı torbalanmaları iner ve yoğun peptid içeriğiyle göz altlarınız sıkılaşır ve böylelikle yorgun, yaşlı ifadeden kurtularak, taze, genç ve dinamik bakışlara sahip olmak mümkündür.
Anti-aging sağlamak, akne izlerini azaltmak, yumuşak dokuyu sıkılaştırmak, cilt yenilemek, periorbital (göz kenarı ve göz kapaklarındaki) kırışıkları düzeltmek, lekeleri (yaşlanmaya bağlı lekeler, melesma, güneş lekeleri, ciltteki renk değişiklikleri) gidermek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Fraksiyonel lazer uygulaması ciltte, mikrotermal bölgeleri olarak bilinen, binlerce derin iyileştirme kolonları üretir. Bu uygulama, eski epidermal pigment hücrelerini yok eder, derimize derinlemesine nüfuz ederek, her bir mikrotermal bölgeyi yoğun olarak hedefler ve iyileştirmeyi amaçlayarak etrafındaki dokuyu etkilemez. Fraksiyonel lazer uygulaması, cilt kusurlarını gidermek üzere yeni, sağlıklı, daha sıkı doku yaratmak için, bedenin doğal iyileşme sürecini de kullanır. İşlemden 1-2 saat sonrasında hafif bir güneş yanığı hissi duyulur. Kırmızılık ve şişlik cilt ve uygulamaya bağlı olarak değişiklik gösterir. Genelde şişlik 2-3 gün içinde iner. Cilt 5-7 gün pembemsi bir tonda olur. Bu, cildin derin olarak iyileştiğini gösteren normal bir işarettir.
Nerelerde Kullanılır? GIDI VE BOYUN Sarkmaların giderilmesinde, kırışıklıkların açılmasında ve cildin sıkılaşmasında kullanılır. Vücut Bölgesi Selülit tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır. Selülit tedavisi olarak uygulama için spesifik FDA onayı vardır. Bölgesel Yağların Azaltılmasında Cilt Sıkılaştırma Nerelerde Kullanılır? GIDI VE BOYUN Sarkmaların giderilmesinde, kırışıklıkların açılmasında ve cildin sıkılaşmasında kullanılır. Vücut Bölgesi Selülit tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır. Selülit tedavisi olarak uygulama için spesifik FDA onayı vardır. Bölgesel Yağların Azaltılmasında Cilt Sıkılaştırma
Yeni nesil cilt gençleştirme sistemleri aynı anda birçok işlemi yapabilmektedir. Lifting, kırışıklık tedavisi derken son iki yıldır ameliyatsız yüz germe adına fokuslanmış teknolojiler kullanılmaktadır. Bu anlamda ilk aktif sonuçlar radyofrekans cihazları ile görülürken daha iyi sonuçları fokuslu ultrasonlarda gözlemleyebiliyoruz. Mevcut HIFU cihazları ile sadece yüz sıkılaştırma yapılırken Dual HIFU’da hem yüz hem vücut tedavileri bir arada yapılabilmektedir. Dual HIFU ikili transdüserle uyumlu olan yüksek pik gücü sayesinde hem yüz sıkılaştırma ve gerdirme de hem de vücut yağını azaltmada kullanılabilmektedir. Mevcut kartuşlarla kıyaslandığında Dual HIFU kartuşları ikili transdüserin (çift transdüserin) eş zamanlı olarak aktif olması sayesinde tedavi süresinin kısalmasında oldukça etilidir. Akne ve benzeri problemi olan ciltlerde yağ dengesini düzenleyerek akne sorununun çözümüne yardımcı olması amaçlanmaktadır.
Günümüzde yaşlanma sürecini (https://www.anadolusaglik.org/blog/el-ve-dekolte-bolgesi-nasil-genclesir), yavaşlatmak ya da karşı koymaya çalışmak adına farklı pek çok yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin arasında üst sıralarda yer alan, dokudaki volüm kaybını yerine koymaya çalışan ve beraberinde dokunun nemlilik oranını da artıran uygulamalardan biri de hyaluronik asit dolgu uygulamalarıdır. Günümüzde hyaluronik asit dolguların en çok tercih edilme nedeni daha önce uygulanan kollajen enjeksiyonlarında karşılaşılan alerjik sorunlar görülmeksizin hacim kazandırmasıdır. Bununla birlikte, bazı hyaluronik asit dolgu ürünlerinde çapraz bağlı hyaluronik asitin yanında çapraz bağlı olmayan hyaluronik asitin bulunması, derinin nemlenmesini ve su tutma kabiliyetini yeniden kazanmasını sağlar. Kısa bir zamanda, ağrısız uygulanabilir olması sayılabilecek diğer avantajlarındandır.
Düz ve iyi tonuslu bir karın, çoğumuzun egzersiz ve kilo kontrolü ile sahip olmaya çalıştığımız bir görüntü. Ancak çabalara rağmen bu yöntemler her zaman hedeflere ulaşamayabilir. Normal kiloda ve orantıda olan kişilerde bile öne çıkık ya da gevşek ve sarkık bir karın ortaya çıkabilir. Bunun en önemli sebepleri arasında kalıtım, birden fazla hamilelik, önceki ameliyatlar, kilodaki dalgalanmalar veya duruşu etkileyen doğuştan (konjenital) omurga anormallikleridir. Eğer daha diri, daha düz bir karın istiyorsanız, bir karın germe ameliyatı hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Genelde, karın germe fazla deri ve yağları alır ve bazı durumlarda, zayıflamış veya ayrılmış kasları onarır. Bu da daha düz ve sıkı bir karın profili oluşturarak, vücudunuza bakışınızı ve kendinize güveninizi arttırır. Bu bilgilendirme, karın germe prosedürlerine genel bir bakış sunar. Karın germe aracılığıyla vücut şekillendirmenin kişisel hedeflerinizi gerçekleştirmenize nasıl yardım edebileceğini öğrenmenin en iyi yolu, bir plastik cerraha danışmaktır. Plastik cerrahiyi düşünürken, aşağıdaki konulardan emin olunuz:
Cilt bakımındaki asıl amaç kozmetik olmamalıdır. Öncelikli hedef cildin sağlığıdır. Cildin temizliği ve cildin tipine göre yapılacak detaylı bakım erken yaşlardan itibaren ön planda tutulmalıdır. Günümüzde hava şartları, beslenme bozuklukları, sigara, stres vb. gibi etkenler cilt bakımını daha da önemli hale getirmiştir. Ciltte oluşabilecek sorunlar kişiden kişiye değişir. Yaşlanmanın, sarkmaların, lekelerin, kırışıklıkların, elastikiyet kaybının önüne geçip engelleyebilmek ya da geciktirebilmek için ortalama ayda bir defa profesyonel cilt bakımı yeterli olacaktır. Cilt bakımı cinsiyet ayırımı gözetmeksizin doğru ürünler kullanılarak uzman ellerde yapıldığı taktirde cildin yaşlanmasını geciktirebilecek en etkin sistemlerden birisidir.
BTL Vanquish ME ile temassız estetik, cerrahi olmaksızın vücut şekillendirme ve bölgesel incelme amaçlı kullanılan acısız, ağrısız, kişiye temas etmeden çalışan FDA onaylı bir teknoloji ve cihaz uygulamasıdır. Amerika ve Avrupa’da son derece popüler bir cihaz olan BTL Vanquish ME, kişiye temas etmeden oluşturduğu elektromanyetik alan sayesinde bölgesel ve kalıplaşmış yağları bulan, seçen ve homojen bir şekilde eşit derecede yok eden son teknoloji ve muadili olmayan bir sistemdir. BTL Vanquish ME selektif radyofrekans teknolojisi sayesinde, başlığında bulunan pek çok elektrod ile doku içindeki yağı hedef alır. İşlem sırasında cilt, kas doku ve yağ doku farklı ısınır. Cilt çok daha düşük ısılarda iken yağ erime noktasında ısınır ve homojen bir çözülme sağlanır. Diyetle, sporla eritilemeyen özellikle göbek çevresi, “love handle” da denen bel bölgesindeki yan yağlar, bacak içleri ve dışlarında mevcut olan ve kollarda biriken yağ dokuya etki eder. Dolayısıyla sporla eritilemeyen lokal yağ depoları erimeye ve vücut şekil almaya başlar. İşlem süresi yaklaşık 30-45 dakika sürer ve haftada bir, 4 seans olarak planlanır.
BTL Exilis Elite ile saten yüz germe işlemi aynı anda iki farklı enerjiyi (monopolar radyofrekans ve ultrosonik enerji) tek başlıktan verebilen FDA onaylı bir işlemdir. Bu yöntem ile cilt yüzeyine uygulanan enerji sayesinde enerji her dokuya iletilir ve böylece kişinin vücudunda bulunan kolajen tamamen uyarılır. Saten yüz germe uygulamasından hemen sonra uyarılma süreci hemen başlar. İşlem sonrası gözle görülen ve hissedilebilen bu etki her gün artarak devam eder. İşlem sonrasında cildin görünümünde artan pürüzsüzlük yanında kaliteli ve parlak bir cilt görünümü nedeni ile bu işlem saten yüz germe estetiği olarak tanımlanmaktadır. Saten yüz germe estetiği her yaş grubunda yapılabilir. İşlem süresi uygulanacak alana göre 20 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir ve haftada bir, 4-6 seans olarak uygulanır. İşlem sırasında ve sonrasında günlük hayatı etkileyecek herhangi bir problem olmamaktadır.
Mimik kaslarının oluşturduğu kırışıklıkların tedavisinde kullanılan FDA onaylı ameliyatsız bir tedavi yöntemidir. Botoks uygulamalarıyla bugün Amerika Birleşik Devletleri de olmak üzere pek çok ülkede cerrahi yüz gerdirme operasyonlarının sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Bu tedavide alın, göz çevresi kırışıklıkları, düşük kaşlar ve boyun bantları başarı ile tedavi edilmektedir. Botoks ağrısız bir tedavi olup, kişi işlemden hemen sonra günlük hayatına rahatlıkla devam edebilmektedir. Bir seansta maksimum 60 ünite orijinal ilaç kullanılır, tedavi aralıkları yaklaşık 6 aydır. Tedavinin estetik sonuçları açısından doktor ve hastanın konsültasyonu önemli olup, doğal görünümü koruyarak kırışıklıkları azaltmak ön planda tutulmaktadır.
Lipoliz, bölgesel fazlalıkların doğal yollarla atımını sağlayan, soyadan elde edilen PPC (fosfaditilkolin) maddesinin lipoliz iğnesi marifetiyle deri altına enjekte edilmesine dayanan etkin bir tedavi yöntemidir. Cerrahi olmaması, maliyetinin az olması, yan etkisinin bulunmaması, gündelik yaşama dönme süresinin kısalığı gibi nedenler lipoliz uygulamalarını daha cazip kılmaktadır.
Secret Fraksiyonel Altın İğneli Radyofrekans; ucunda kişiye özel kullanılan 25 tane altın iğnenin bulunduğu ve bunlara radyofrekans enerjisi veren bir cihazdır. Leke problemi olan cilt bölgesine uygulandığında iğne darbeleri ve radyofrekans enerjisi sayesinde oluşan ısı etkisiyle melanosit hücrelerinin melanin pigmenti üreten uzantıları hasar görür. Böylece melanin pigmenti üretimi verilebilen hasar derecesinde durur. Aynı zamanda oluşan ısı etkisiyle işlem yapılan bölgede metabolik aktivasyonun artırılması ve hasarlı cilt kendini onarırken leke görüntüsünü veren kümelenmiş melanin pigmentlerinin dışarı atılması hedeflenir. 0,5-3,5 mm’ye farklı derinliklere etki eden ve iğne hattı boyunca radyofrekans enerjisi veren 30 G kalınlığında 25 adet altın kaplama iğneli başlığı mevcuttur. Fraxis mikro iğneli radyofrekans ile kırışıklıktan lekeye, gözenek genişliğinden, deri çatlaklarına (stria) kadar geniş bir tedavi yelpazesi sağlar. İşlem yaklaşık 1 saat sürer ve 4 seans olarak planlanır.
Akne ya da daha sıklıkla bilinen adıyla sivilce, derinin pilosebase ünitesinin bir hastalığıdır. Sorunun kaynağı bazen ergenlik döneminde yaşanabildiği gibi, yağ üreten bezlerin aşırı fonksiyonudur. Bu fonksiyon artışının beraberinde derinin uygun olmayan ürünlerle bakımı dolayısıyla karşılanmamış aşırı yağlanma ya da hormon anormalliklerinin eşlik ettiği sistemik sorunlar olabileceği gibi bazen de enfeksiyon ajanlarının da tabloya katılması olabilir. Akne (sivilce) siyah, beyaz renklerde olabileceği gibi nodül, kist şeklinde de karşımıza çıkabilir. Akne tedavisiz bırakıldığında iyileşme alanlarında koyu renkli lekeler kalabilir ya da şiddetli yaşanan aknenin ardından derin ve tedaviye dirençli izler (skarlar) bırakabilir. Akne skarı (sivilce izi) bazı durumlarda kişilerin kendine olan güvenini sarsabilir ve dolayısıyla sosyal hayatı olumsuz etkileyebilir. Akne sonrasında gelişebilecek akne skarının tedavisinde kişiden kişiye değişen farklı tedavi alternatifleri vardır. Etkin ve başarılı bir tedavi için kombine tedaviye başvurmak gerekebilir.
Deri Hastalıkları
Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan
Deri Hastalıkları
Uzm. Dr. Hazal Sönmezler Selek
Deri Hastalıkları
Uzm. Dr. Hülya Süslü
Deri Hastalıkları
Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay
Deri Hastalıkları
Uzm. Dr. Tülin Uygur
Deri Hastalıkları
Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan
Deri Hastalıkları
Uzm. Dr. Hazal Sönmezler Selek
Deri Hastalıkları
Uzm. Dr. Hülya Süslü
Deri Hastalıkları
Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay
Deri Hastalıkları
Uzm. Dr. Tülin Uygur
Bölüm Yazıları
Tüm yazılar20 Eylül 2023 Çarşamba
Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı
20 Ağustos 2023 Pazar
Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?
500 kez okundu
Videolar
Çilek Lekesinde Lazer Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çilek Lekesinde Lazer Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çilek Lekesi Nedir?
Deri Kanserinde Erken Tanının Önemi
Hızlı Erişim Formları
Hizmet kalitemizi daha da yükseltmek için görüşlerinize, önerilerinize kulak veriyoruz.
İhtiyaç duyduğunuz sağlık hizmeti evinize geliyor. Evde sağlık hizmeti için formu doldurabilirsiniz.
Tetkiklerinizin sonuçları, hastalığınızın teşhisi ve size sunduğumuz tedavi seçenekleri gibi konularda ikinci bir doktor görüşü için formu doldurabilirsiniz.
Özel tedavi ve hizmetler için fiyat talep edebilirsiniz.