Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?

Pişik, bebeklerin genellikle popo bölgesinde meydana gelen ve sıklıkla rastlanılan bir döküntü türüdür. Pişiğin durumuna göre evde veya doktor yardımıyla tedavi mümkün olur. Bu döküntüyü önleyebilmek için neden ortaya çıktığını bilmek ve buna göre önlemler almak önemlidir.

Pişik Belirtileri Nelerdir?

Pişiğin birçok belirtisi vardır. En sık karşılaşılan belirtilerinden bir tanesi, bebeğin bez bölgesinin kırmızı ve hassas bir görünüm almasıdır. Bez bölgesinin tümünü kapsayan veya belli yerlerinde olan kırmızılıklar olabilir. Pişiği olan bebekler, bölgeye dokunulduğunda rahatsız olabilir ve ağlayabilir. Pişiğin durumu ilerlemişse, sivilce, kabarcık veya başka yaralar olabilir. Enfeksiyonlu bir döküntü olursa pişik parlak kırmızı renge dönüşür ve ciltte şişmeler beklenir. Durum kötüleştikçe kırmızılıklar ilk başladığı yerlerden başka yerlere, hatta bez bölgesinin dışına bile yayılabilir. Bu yüzden ilk pişik ile karşılaştığınızda doktorunuza danışmanız önemlidir. Şu durumlarda doktorunuz ile tekrar görüşmeniz tavsiye edilir; 

  • Sivilce oluşursa, 
  • Pişik kanıyorsa, 
  • Bebeğin ateşi varsa, 
  • Pişik kollara, yüze veya kafa derisi gibi diğer bölgelere yayıldıysa, 
  • Evde tedavi edilmesine rağmen pişik kötüleşiyorsa, 
  • Doğumdan sonraki 6 hafta içerisinde ortaya çıktıysa. 

Pişik Nedenleri Nelerdir?

Pişiğin birden fazla nedeni vardır. Nedenler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Kirli bezler: Islak ve kirli bezler uzun süre cilde temas ederse tahriş yapabilir. Bebeğinizin ishali varsa, pişiğe daha yatkın olabilir. 
  • Sürtünme: Bebek bezinin veya kıyafetlerinin dar olması kızarıklığa, tahrişe neden olabilir. 
  • Yeni ürünler: Bebeğin cildi ilk defa kullanılan mendillere, bezlere veya deterjanlara tepki verebilir. 
  • Maya ve bakteri enfeksiyonları: Basit bir enfeksiyon olarak başlayan durum cilde yayılabilir. Bebek bezinin olduğu bölge sıcak ve nemli olduğu için bakteri ve mayalar için iyi bir üreme alanıdır. Bebeklerin cilt kıvrımları da pişik için riskli bölgelerdir. 
  • Yeni gıdalar: Bebeğiniz katı yiyeceklere geçtikçe, dışkılarının içeriği de değişir. Dışkı içeriğinin değişmesi pişiğe sebep olabilir. Beslenme sıklığı arttıkça dışkı sıklığı da artaracağı için pişik riski artar. Anne sütüyle beslenen bebeklerde, annenin tükettiği bir gıdaya tepki olarak pişik gelişebilir. 
  • Hassas cilt: Atopik dermatit gibi diğer cilt rahatsızlıkları olan bebeklerde pişik gelişme olasılığı daha yüksek olabilir. 
  • Antibiyotik: Antibiyotikler maya mantarlarının büyümesini kontrol altında tutan bakterileri öldürür. Bu şekilde maya mantarlarında artış olur. Antibiyotik kullanan bebeklerde ishal riski de artar. Emziren anne antibiyotik kullanıyorsa bebekte pişik gelişme olasılığı yine artar. 

Pişiğe Ne İyi Gelir?

Pişiğe iyi gelen ve evde uygulanabilecek doğal yöntemler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağınının Candida mantarını yok edebildiği bilinir. Aynı zamanda iltihabı azaltır ve sürülen bölgede bariyer görevi görür. Bebeğin hindistan cevizi yağına alerjisi yoksa etkili bir yöntem olabilir. 
  • Elma sirkesi: Mantar enfeksiyonlarının neden olduğu pişiklerde iyi gelebilir. Kızarıklığı sağlayan bakterileri öldürerek, mantarın büyümesini engeller. Sirkeyi uygulamadan önce bir ölçü elma sirkesini üç ölçü su ile karıştırabilir ve tahriş etmeyecek bir bez ile bölgeye uygulayabilirsiniz. 
  • Zeytinyağı: Zeytinyağının enfeksiyon önleyici özelliği vardır ve kaşıntıyı hafifletir. Nemlendirici etkili olduğu için ağrı ve rahatsızlığın giderilmesine de yardımcı olabilir. 
  • Bal ve papatya: Bir çay kaşığı bal ile iki bardak papatya çayı karıştırılarak hazırlanan sprey, bebeğin pişik olan bölgesine püskürtülebilir. Bu iki maddenin rahatlatıcı ve antiseptik özellikleri vardır. 
  • Yulaf ezmesi banyosu: Yapılan araştırmalara göre dermatit türlerine yulaf ezmesi banyosu tahrişi azaltarak iyi gelebilir. Yulaf ile yapılan banyo ağrı ve kaşıntıyı da azaltabilir. 
  • Anne sütü: Anne sütünün iyileştirici özelliği pişikte de kullanılır. Aynı zamanda nemlendirici etkili olduğu için iyi bir seçenektir. 
  • Aloe vera jeli: Aloe veranın inflamasyonu azaltabilen özelliği vardır. Pişik için kullanılması önerilir. 
  • Yeni gıdalara karşı önlem almak: Yeni gıdalar bebek için genellikle faydalıdır. Bazı bebeklerde domates gibi asitli gıdalar, idrar ve dışkının tahriş edici olmasını sağlayabilir. Böyle bir durum varsa, pişik iyileşene kadar bu tür gıdalar verilmemelidir. 
  • Bazı ürünlerden kaçınmak: Bebek pudrası ve mısır nişastası kullanılması tavsiye edilmez. Hem soluyabilecekleri için akciğerlerine zarar verebilir. Hem de nişasta, candida mantarının sebep olduğu pişiklerde durumu kötüleştirebilir. 
  • Probiyotikli yoğurt: Probiyotikli yoğurt, cildin kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olur ve pişik için kullanılan doğal yöntemlerden birisidir. Burada önemli olan yoğurdun doğal ve şekersiz olması gerektiğidir. Her bebek bezi değişiminden sonra pişikli olan bölgeye oda sıcaklığında yoğurdu sürebilirsiniz. 
  • Silmeden kurutmak: Bebeğinizin bez değişimini yaparken, silmeden kurumasını bekleyebilirsiniz. Bu teması azalttığı için tahrişin de önüne geçer. Bezi değiştirmeye başlamadan önce bebeği koyduğunuz yere su geçirmeyen bir mat serebilirsiniz. 

Tüm bunlar evde denenebilecek ve kesinliği olmayan yöntemlerdir. Bebeğinizin uzun süreli ve artan pişiği varsa evde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz tavsiye edilir. 

Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Pişiği tedavi edebilmek için pek çok noktaya dikkat etmek gerekir. 

  • Bölgeyi temiz ve kuru tutmak: Kızarıklığı azaltmak için yapılabilecek en önemli adımlardan biri, bezi kuru ve temiz tutmaktır. Bu yüzden bezde ıslaklık meydana geldiğinde değiştirmeniz gerekir. Bebeklerin bez değişiminde popoyu silerken nazik olmak da önemlidir. Temizlerken ovalamamak gerekir. Yumuşak bir bezle veya yıkayarak temizleme yapılması önerilir. 
  • Tek kullanımlık bezler kullanmak: Yıkanabilir bezlerden kullanıyorsanız, pişik boyunca tek kullanımlık ve emici olan bezlere geçmeniz pişiğe yardımcı olur. 
  • Doğru boyutta bez kullanmak: Yanlış boyuttaki bezler pişik olasılığını arttırır ve varolan pişiği kötüleştirebilir. Bebeğe göre küçük bir bez kullanıyorsanız, ekstra nem ve döküntülerin daha hızla artmasına neden olabilirsiniz. Büyük bezde ise sürtünme olur ve bu da döküntüleri kötüleştirir. Bu yüzden doğru boyutta bez kullanmak önemlidir. 
  • Bebek bezi markası veya deterjanı değiştirmek: Bebeğinizde sık sık pişik ortaya çıkıyorsa, kullanılan bebek bezi markasına veya deterjanlara alerjisi olabilir. Sabun ve deterjanların kokuları da tahrişe sebep olabilir. Bu yüzden kokusuz ve alerji karşıtı ürünler tercih edebilirsiniz. 
  • Pişikli bölgenin nefes almasına izin vermek: Gün içerisinde belli aralıklarla bebeğinizin pişik olan bölgesini havalandırabilirsiniz. Bu işlemi yaparken bebeğin alt bölgesindeki kıyafetler çıkacağı için, üşütmemesine dikkat etmeniz gerekebilir. Sentetik bezler yerine pişik süresince %100 pamuk olan bezleri seçmeyi deneyebilirsiniz. 

Pişik Nasıl Önlenir?

Pişiği önlemek için şu noktalara dikkat edilmesi gerekir: 

  • Bezi ıslak bırakmamak ve hemen değiştirmek, 
  • Her bez değişiminde ılık suyla durulama yapmak, 
  • Cildi temiz ve yumuşak bir havlu veya bez ile hafifçe kurulamak, 
  • Bebeğin poposunu mümkün olduğunca açık bırakarak hava almasını sağlamak, 
  • Bebek bezinin doğru boyutta olduğundan emin olmak, 
  • Bebeğin kıyafetleri ve nevresimlerini yıkamak için antialerjen deterjan kullanmak, 
  • Yeni gıdalara geçişte az miktarda vermek ve bebeği gözlemlemek, 
  • Sıkan kıyafetler yerine rahat kıyafetler giydirmek, 
  • Bez değişiminden önce ve sonra ellerinizi yıkamak. 

Siz de bebeğinizde pişik belirtileri fark ederseniz, bir sağlık kuruluşuna başvurarak bebeğiniz için tedavi tavsiyeleri alabilirsiniz. Uygun tedavi yolunu deneyerek en hızlı şekilde pişiğin geçmesini sağlayabilirsiniz. 

 

 

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Deri Hastalıkları

Deri Hastalıkları

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Cilt Çatlağı

Cilt Çatlağı

Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sedef Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Botoks

Botoks

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Dolgu

Dolgu

DUAL (HIFU)

DUAL (HIFU)

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Göz Çevresi (Light Eyes)

Göz Çevresi (Light Eyes)

Hydrafacial Cilt Bakımı

Hydrafacial Cilt Bakımı

Kalıcı Makyaj

Kalıcı Makyaj

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Liposuction

Lazer Liposuction

Leke Tedavisi

Leke Tedavisi

Mezolift

Mezolift

PRP ile Yüz Gençleştirme

PRP ile Yüz Gençleştirme

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Ekimi

Saç Ekimi

Somon DNA Aşısı

Somon DNA Aşısı

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yüz PRP

Yüz PRP

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Kıl Kökü İltihabı

Kıl Kökü İltihabı

Cüzzam Hastalığı

Cüzzam Hastalığı

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

Tümünü göster