Hemen Arayın

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

okuyabilirsiniz.

En sık rastlanılan cilt problemlerinden biri olan mantar enfeksiyonu, yakalanması oldukça kolay ancak tedavi süreci uzun ve zahmetli bir hastalıktır. Genellikle cilt, ayak parmakları, saç ve tırnaklarda yaygın olarak görülen enfeksiyon kasık ve vajinada da oluşabilir.

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Genellikle maya ya da mantar mikroorganizmalarının neden olduğu mantar enfeksiyonu, özellikle nemli ve hava almayan ortamlarda daha çabuk oluşur ve yayılır. Oldukça bulaşıcı bir cilt hastalığı olan enfeksiyon, tedavi edilmediğinde vücudun diğer bölgelerine kolayca yayılır ve çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.  Antibiyotik kullananlarda, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ve çocuklarda mantar enfeksiyonu görülme oranı daha yüksektir. Mantar enfeksiyonu; ayak mantarı, vücut mantarı, saç mantarı,  tırnak mantarı, kasık mantarı ve vajina mantarı gibi vücut bölgelerine göre çeşitlere ayrılır.

Mantar enfeksiyonu nedenleri nedir?

  • El ve ayakların sürekli nemli ya da ıslak olması
  • Cildin nefes almasını engelleyen ayakkabı kullanımı, özellikle yaz mevsiminde kapalı ayakkabı giyilmesi
  • Kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmemesi. Örneğin; terlik, havlu, çorap, ayakkabı, tırnak makası, tarak, törpü gibi eşyaların başka kişilerle paylaşılması ve vücut temizliğine gereken önemin verilmemesi
  • Ortak havuz, plaj ve hamamlara gidilmesi
  • Aşırı terleyen kişilerde ve asker, sporcu ve gençlerde mantar enfeksiyonu daha yaygın olarak görülür.
  • Mantar hastalığına sahip kişilerle temas edilmesi
  • Çok dar kıyafetler giyilmesi

Mantar enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

  • Ciltte, özellikle göğüste, sırtta, bacaklarda, kollarda, karında halka şeklinde ve kenarları kırmızı renkli, kabuklu ya da kabuksuz döküntüler ve yumrular
  • Ağız içinde ve dilde beyaz noktalar, ayrıca ağız içinde ağrı ya da kızarıklık ve ağız köşelerinde çatlama
  • Boğazda ağrı ve yutkunurken zorlanma
  • Kalçalarda, bacakların iç kısımlarında, cilt kıvrımlarında ve kasıklarda orta kısmı kırmızıya yakın kahverengi lekelenmeler
  • Kadınlarda vajina bölgesinin çevresinde kızarıklıklar ve ağrı ile koyu renkli ve bozuk süt görünümlü akıntı, erkeklerde penis ucunda kaşıntı ve yanma
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi
  • Avuç içi derisinde kuruma, kalınlaşma ve pullanma, elin arka kısmında kırmızı ve pullu lekelenmeler, kabarcıklar
  • Parmak arasında açık yaralar, tırnaklarda kalınlaşma, şekillerinde bozulma

Mantar enfeksiyonu ne kadar sürede geçer?

Mantar hastalığı ile karşı karşıya kalındığında hastalığın kendi kendine geçmesinin beklenmesi en sık rastlanılan hatalardan biridir. Hastalık belirtilerine rastlanıldığı andan itibaren hemen önlemlerin alınması ve tedaviye başlanması hastalığın tedavi sürecini belirleyen önemli bir faktördür. Mantar enfeksiyonunun çeşidi ve ilerleme durumu, hem yapılacak tedavinin belirlenmesinde hem de tedavi süresinde önemli rol oynar. Mantar enfeksiyonunun tedavi süreci kişisel özelliklere göre farklılık gösterir. Bazı insanlarda tek doz ilaç kullanımı hastalığın tamamen geçmesini sağlayabilirken kimi hastalarda ise tedavi süreci daha uzun olabilir. Önemli olan hastalığın nedenine göre doğru tedavinin uygulanması ve verilen ilaçların düzenli olarak kullanılmasıdır.

Mantar enfeksiyonu tedavisi

Mantar enfeksiyonu tedavisi de diğer hastalıkların tedavisine benzer şekilde nedenin ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Tedavi sürecini belirleyen bir diğer önemli faktör, mantar enfeksiyonunun çeşididir. Vücut mantarı tedavisinde doktor tarafından önerilen ilaçlar kullanılır. Mantar enfeksiyonu için kullanılan ilaçlar düzenli olarak ve doktorun önerdiği miktarlarda tüketilmelidir. Saç mantarının tedavisinde oral olarak verilen ilaçların yanı sıra antifungal şampuan kullanımı da önerilir. En sık karşılaşılan mantar türlerinden biri olan ayak mantarının tedavisi için cilt yüzeyine antifungal özelliğe sahip sprey, krem veya pudralar kullanılabilir. Bunlara ek olarak antifungal ilaçlarla da tedavi desteklenebilir. Tırnak mantarının tedavisi için ojeye benzer antifungal ilaçlar tırnaklara sürülebilir ve ağızdan alınan mantar ilaçları ile de tedavi desteklenir. Kasık mantarının tedavisinde ise genellikle kasık etrafına sürülen antifungal kremler kullanılır. Vajinal mantarın tedavisinde vajina içine antifungal fitiller uygulanabilir ve ağızdan alınan mantar ilaçları ile de tedavi desteklenebilir.

Mantar enfeksiyonuna ne iyi gelir?

Mantar enfeksiyonu yaşanan bölgenin nemli kalmasının engellenmesi için çok iyi bir şekilde kurulanması gerekir. Mantar enfeksiyonuna en iyi gelen uygulama hastalıklı bölgenin kuru tutulmasıdır. Tırnak makası, törpü, tarak, havlu, terlik, ayakkabı ve iç çamaşırı gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması hastalığa yakalanma riskini azaltır. Yüzme havuzu, sauna ve hamam gibi ortak kullanım alanlarında çıplak ayakla gezilmemesi, ıslak çorap giyilmemesi ve özellikle hava geçirmeyen dar ayakkabıların kullanılmaması mantar enfeksiyonu görülme olasılığını azaltır.

Paylaş WhatsApp

Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.