19 Ağustos 2023 Cumartesi
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?
Gıda kaynaklı hastalık olarak da adlandırılan gıda zehirlenmesi, sindirim sisteminde yiyecek veya içecekler yoluyla yayılan bir enfeksiyon veya tahriştir. Özellikle virüsler, bakteriler ve parazitler çoğu gıda zehirlenmesinin nedenini oluşturur. Zararlı kimyasallar da gıda zehirlenmesine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi çoğunlukla akuttur, yani aniden olur ve kısa sürer. Fakat bazı durumlarda, gıda zehirlenmesi daha uzun sürebilir veya ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Gıda zehirlenmesi olarak adlandırılan gıda kaynaklı hastalıklar, kontamine, bozulmuş veya zehirli gıdaları yemenin sonucu oluşan komplikasyonları ifade eder. Gıda zehirlenmesi kontamine gıdalar tüketildiğinde ortaya çıkar. Kontamine gıda bakteri, mantar, parazit veya virüs gibi zehirli bir organizmalar ile enfekte olan besinler için kullanılan bir terimdir. Toksin, kimyasal veya enfeksiyöz ajan (bakteri, virüs, parazit gibi) içeren gıdaların tüketilmesi vücutta olumsuz semptomlara neden olabilir. Kontamine bir besin tüketildiğinde vücut toksinleri temizlemek için tepki verir. Oluşan semptomlar bu tepkileri ifade eder.
Gıda zehirlenmesinin yaygın semptomları arasında ishal, kusma, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı bulunur. Ciddi zehirlenmeler sonucunda ise semptomlar arasında bulanık görme, baş ağrısı, felç, karıncalanma veya ciltte uyuşma yer alabilir. Eğer kişide sinir sistemi semptomları yaşanıyorsa en kısa sürede bir sağlık kurumuna gitmeleri gerekir. Gıda zehirlenmesi belirtileri şunlardır:
Semptomlar, hangi organ sistemine dahil olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Semptomların başlama süresi aynı gün içerisinde gerçekleşebilir iken birkaç haftayı da bulabilir. Gıda zehirlenmesi, tüketilen gıdalardaki bakteri, virüs veya toksinlerden kaynaklanır. Zehirlenmeye neden olan mikroorganizmaya göre belirtilerin ortaya çıkma süreleri şunlardır:
Doktorlar genellikle gıda zehirlenmesini belirtilere göre teşhis eder. Semptomlar hafifse ve yalnızca kısa bir süre devam ediyorsa, genellikle testlere ihtiyaç duyulmaz. Fakat kişinin zehirlenme semptomları ciddi ise tıbbi öykü ve fizik muayene dışında dışkı testleri ve kan testleri istenmesi gerekir. Fizik muayene sırasında doktor kan basıncını ve nabzı dehidrasyon belirtileri açısından kontrol edebilir. Gerekli durumlarda dışkıda kan kontrolü yapılabilir. Dışkıdaki kan, bakteri veya parazitlerle gelişen bir enfeksiyonun işareti olabilir. Dışkı testleri virüslerin, bakterilerin ve parazitlerin varlığını gösterebilir.
Bakteriler, enfeksiyona veya hastalığa neden olabilen küçük organizmalardır. Bakteriler vücuda kontamine yiyecek veya su yoluyla girebilir. Yiyeceklerin sıcaklığı 40 ila 140 derece arasındayken bakteriler hızla çoğalırlar. Bakteriler dışında virüsler de gıda kaynaklı zehirlenmelerin bir nedenidir. Gıda zehirlenmesine neden olan yaygın virüsler arasında norovirüs ve hepatit A bulunur. Parazitler ise diğer organizmaların içinde yaşayan mikroorganizmalardır. Parazitler vücuda yiyecek veya su yoluyla girebilir ve sindirim sistemine yerleşebilir. Gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar şunlardır:
Gıda zehirlenmesinin en sık neden olduğu durumlardan kusma ve ishal önemli miktarda sıvı kaybına neden olabilir ve ishalin yanı sıra mide bulantısı ve kusma, kaybedilen sıvının yerine konmasını zorlaştırarak dehidrasyona neden olabilir. Enfeksiyöz salgınların ishalli hastalıklara neden olduğu gelişmekte olan ülkelerde bu durum ciddi sonuçlara neden olabilir. Aynı zamanda bebeklerde ve çocuklarda hızlı bir şekilde dehidrasyon olarak da adlandırılan vücut sıvılarının düşük seviyelere inmesi de gıda zehirlenmesinin bir sonucudur. Bu, bebeklerde ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu durum yetişkinler için de geçerlidir. Özellikle kişide bulanık görme, kas güçsüzlüğü ve deride karıncalanma gibi sinir sistemi semptomları, ateş, üç günden fazla süren ishal bu durum oluşmasına sebep olur. Dehidratasyon tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Mikroorganizmaların neden olduğu gıda zehirlenmelerini tedavi etmek için doktor rehidrasyon solüsyonlarına ek olarak antibiyotikler veya parazitleri hedef alan ilaçlar reçete edebilir. Bazı durumlarda doktorlar probiyotik önerebilir. Bazı probiyotiklerin bir ishal nöbetini kısaltmaya yardımcı olabileceğine dair görüşler vardır. Fakat güvenlik nedeniyle, probiyotikler veya diğer uygulamaları kullanmadan önce doktorla iletişime geçmek önemlidir. Yaşlı yetişkinler, zayıflamış bağışıklık sistemi olan yetişkinler ve şiddetli ishal veya dehidrasyon semptomları olan yetişkinler oral rehidrasyon solüsyonları ile tedavi edilebilir. Oral rehidrasyon solüsyonları, glikoz ve elektrolit içeren sıvılardır. Bazı enfeksiyon türleri antibiyotik gerektirebilir. Fakat çoğu zaman antibiyotikler gerekli değildir ve yardımcı olmazlar. En uygun tedavi çeşidi kişinin zehirlenme nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir ve zehirlenme doktor tarafından karar verilen bir prosedür ile iyileştirilir.
Güvenli gıda tüketilmesi, gıda kaynaklı hastalıkları önlemenin en önemli yoludur. Mikroorganizmalar pişmeyecek bir besine geçerse hayatta kalabilir ve o gıda maddesini kirletebilir. Gıda zehirlenmelerinden korunmak için yapılabilecekler şunlardır:
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Öne Çıkan Kanser Yazıları