19 Ağustos 2023 Cumartesi
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?
Kusma mide içeriğinin istemsizce dışarı çıkarılmasına neden olan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Genellikle meydana gelmeden önce mide bulantısı hissedilir. Birçok patolojik durumun bir belirtisi olarak meydana gelebilir. Enfeksiyon, kafa travmaları, kanser tedavileri, bazı ilaçlar, zehirlenmeler, tıbbi müdahaleler ve hastalıklar sonucunda kusma görülebilir. Kustuktan sonra vücuttan aşırı su ve elektrolit kaybı söz konusu olmasından dolayı yeterli hidrasyon sağlanmalıdır. Mide bulantısı hissedildiğinde kusmayı önlemek için bazı yöntemlere başvurulabilir. Bununla beraber kustuktan sonra ise vücuttaki kayıpları ve hasarları telafi etmek için de bazı uygulamalara yapılabilir. Özellikle vücutta yarattığı etkileri en aza indirmek için birkaç yöntem uygulanmalıdır. Bunlardan en önemlisi vücuttan aşırı sıvı kaybedilmesinden dolayı kustuktan sonra tolere edebilecek düzeyde su tüketmek önemlidir. Kusma sık sık ve sürekli olarak yaşanıyorsa mutlaka uzman bir sağlık hekime başvurulmalıdır.
Kusma mide içeriğinin ağızdan dışarı istemeden atılmasıdır. Bu durum sırasında mide kasları güçlü şekilde kasılır ve mide içeriğini ağıza iter. Bu özelliği ile vücuttaki zararları uzaklaştırmayı sağlayan bir reflekstir. Bunun yanı sıra kusma bir hastalıktan ziyade semptom olarak ortaya çıkar. Birçok tıbbi durumunun belirtisi olarak süresine bağlı akut veya kronik kusma meydana gelebilir. Akut ve kronik kusmaya enfeksiyon, ağrı, stres, bazı ilaç ve hastalıklar neden olabilir.
Akut Kusma Nedenleri
Akut kusma; iki günden az süren veya aniden ortaya çıkan nöbetler şeklinde görülür. Bu durumu tetikleyici faktörler şunlardır:
Kronik Kusma Nedenleri
Kronik kusma; iki günden uzun süren ve tekrarlayan ataklar meydana gelmesi durumudur. Genellikle tıbbi müdahale gerektiren bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın nedenleri şunlardır:
Kusma hastalıkların semptomu olarak meydana gelmesinin yanı sıra refleks olarak da meydana gelebilir. Özellikle zehirlenmeye bağlı vücuttan zararlı besinleri uzaklaştırmak amacıyla ortaya çıkabilir. Bu durumlarda zararlı besinleri vücuttan uzaklaştırmak için refleks olarak gerçekleştirmek en doğru yöntemdir. Ancak sık sık yaşanması vücudun su ve elektrolit dengesinin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle kusmayı önleyecek ve zararlarını en aza indirecek yöntemler şunlardır:
Çocuklarda bulantı bulantı ve kusma sık sık görülen bir rahatsızlıktır. Genellikle enfeksiyonlar ve kısa süreli hastalıklarda meydana gelir. Çocuklarda kusma ve bulantı çoğunlukla kendiliğinden iyileşir. Özellikle çocuklar yetişkinlere göre daha çok susuz kalma eğilimindedir. Bu nedenle hastalık boyunca çocuğun elektrolit ve su dengesini korumak için şunlar uygulanabilir:
Bebeklerde sıklıkla regürjitasyona (Mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın açılıp mide içeriğin ağıza gelmesidir.) bağlı beslenme sırasında yenilen yiyecekler ağızdan geri gelebilir. Regürjitasyon bebeklerin mide kasları tam gelişmemesinden dolayı normal olarak görülebilir. Bu durumu önlemek için bebeklerin beslenmesinde şu uygulamalar yapılabilir:
Hamilelerde günün herhangi bir saatinde mide bulantısı ve kusma görülebilir. Özellikle sıklıkla sabahları mide bulantısı ve kusma meydana gelebilir. Bu durum sıklıkla sabah bulantısı olarak adlandırılır. Hamilelerde meydana gelen bu durum fiziksel ve hormonal değişimlerden kaynaklı ileri gelmektedir. Genellikle hamileliğin ilk üç ayında yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Üç ay sonunda gebelerin çoğunda iyileşme gözlenir fakat bazen kalıcı olabilir. Bu süreçte mide ve bulantı şikayetinden daha az etkilenmek için şunlar yapılabilir:
Kusma genellikle zararsız bir rahatsızlıktır. Vücudun kendini iyi hissetmek için başvurduğu bir yoldur. Ancak sık yaşanması vücuttan kayıpların artmasına neden olmaktadır. Bu kayıplar ciddi boyutlara ulaştığında yaşamı tehdit edici olabilir. Bu nedenle şu durumlarda doktora başvurulmalı:
Bebeklerde kusma fizyolojik olarak meydana gelmektedir. Ancak bu durumun sık sık meydana gelmesi yani kronikleşmesi büyüme ve gelişme görülüğü olmasına, idrar miktarında azalma ve ağlarken gözyaşı gelmemesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Eğer bebeğiniz ve siz bahsedilen semptomları, sürekli mide bulantısı ve kusma şikayetleriniz varsa uzman bir sağlık hekimine başvurunuz. Mide bulantısı hissedildiğinde ve kusma sonrasında yapmanız gerekenler hakkında bilgi edininiz.
Son güncellenme tarihi: 17 Nisan 2024
Yayınlanma tarihi: 17 Nisan 2024
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Öne Çıkan Kanser Yazıları