Yüksek Tansiyona Ne İyi Gelir? Yüksek Tansiyon Belirtileri

Yüksek tansiyon dünya çapında yaygın ve vücudun atardamarlarını etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Dolaşımdaki kanın atardamar duvarlarına yaptığı itme kuvveti kan basıncıdır. Kalpten pompalanan kanın damarlarda hareket edebilmesi için belirli bir basınca sahip olması gerekir. Ancak atardamar duvarlarını etkileyen kan basıncı sürekli yüksek olduğunda kalp kanı pompalamak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Aynı zamanda atardamarlara da zarar vererek kalp krizi ve felç gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Yüksek tansiyon, genellikle herhangi bir belirti göstermeksizin ortaya çıkar ve bu nedenle “sessiz katil” olarak tanımlanır. Kişi vücudunda herhangi bir ters durum yaşadığının farkına varmayabilir ancak yüksek tansiyon hastalarında artan kan basıncı sürekli bir şekilde kan damarları ve kalbin normal fonksiyonlarına zarar verir. Kanın atardamar duvarlarına yaptığı basınç milimetre civa (mmHg) cinsinden ölçülür. Sistolik ve diyastolik kan basıncı olmak üzere yüksek tansiyonu tanımlayan iki ölçüm vardır. Sistolik kan basıncı halk arasında büyük tansiyon olarak bilinir ve kalp attığında ya da kasıldığında kanın arter duvarlarına uyguladığı basıncın değeridir. Diyastolik bir diğer adıyla küçük tansiyon kalbin gevşediği anda kanın arter duvarlarına uyguladığı basınçtır. İdeal kan basıncı değeri 120/80 mmHg olarak kabul edilir. Genel olarak tansiyon değerinin 130/80 mmHg’ nin üzerinde olması yüksek tansiyon olarak değerlendirilir. Kan basıncı değeri 180/120 mmHg’ ye kadar yükseldiğinde ise aşağıdaki belirtiler gözlenebilir:

  • Baş dönmesi
  • Burun kanaması
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Kalp ritminde artış
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes almada zorlanma
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Bulanık görme gibi görmede sorunlar
  • Endişe ve kaygı hissinde artış
  • Bilinç bulanıklığı
  • Kulaklarda uğultu

Yüksek Tansiyon Nedenleri Nelerdir?

Yüksek tansiyon tek ve kesin bir nedene bağlı değildir. Genellikle birçok sağlık durumunun bir araya gelmesi kan basıncının artışından sorumlu olabilir. Nedeni tam olarak bilinmeyen yüksek tansiyon çeşidi “esansiyel hipertansiyon” olarak adlandırılır. Her ne kadar gizemini korusa da esansiyel yüksek tansiyon nedenleri arasında aşağıdakiler sayılabilir:

  • Sodyum açısından yüksek sağlıksız beslenme alışkanlıkları
  • Fiziksel aktivite yetersizliği
  • Stress
  • Yaşlanma
  • Genetik yatkınlık
  • Aşırı kilo
  • Diyabet
  • Yetersiz kalsiyum, potasyum ve magnezyum alımı
  • Tiroid bozuklukları

Bunlara ek olarak esansiyel hipertansiyon erkekleri kadınlara oranla daha çok etkiler. Aynı zamanda ırk da hipertansiyon riskinin artmasından sorumlu olabilir. Örneğin siyahların yüksek tansiyon hastalığına yakalanma riski beyazlara oranla daha yüksektir. Kan basıncı yüksekliğinin doğrudan bir nedeni tespit edilebilirse bu durum “ikincil hipertansiyon” olarak adlandırılır. İkincil hipertansiyon nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Bağışıklığı baskılayan ilaçlar ile doğum kontrol ilaçları gibi bazı ilaç çeşitleri
  • Kronik böbrek hastalıkları (böbrek damar hastalıkları, renal arter stenozu, böbrek tümörleri vb.)
  • Uyku apnesi
  • Conn sendromu
  • Uyuşturucu kullanımı (kokain , amfetamin vb.)

Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Kan basıncının artması ile ortaya çıkan yüksek tansiyon durumunda öncelikle tansiyona neden olan faktörün belirlenmesi gerekir. Eğer neden tam olarak bilinmiyorsa yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalı ve doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Tansiyonunuzun yükseldiğini fark ettiğinizde kan basıncını geçici olarak düşürmek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

  • Su, dolaşımdaki kanın yoğunluğunu azaltarak kan basıncının düşmesine yardımcı olabilir. Tansiyonu düşürmek için gün boyunca bol su tüketmeye dikkat edin.
  • Stres ve gerginlik yükselen kan basıncının daha çok artmasına neden olabilir. Derin nefes alma teknikleri ile psikolojik anlamda rahatlama sağlayabilir ve sakinleşerek tansiyonun düşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
  • Kan damarlarının daralmasını sağlayarak kan basıncının düşmesine yardımcı olmak için alın, boyun ve bileklere soğuk havlu ya da buz uygulamaları yapabilirsiniz.
  • Daha sakin hissetmenize yardımcı olması için papatya çayı, melisa çayı gibi bitkisel çaylar tüketebilirsiniz. Tansiyonunuz yükseldiğinde kahve, çay gibi içeceklerden uzak durmaya dikkat edin.
  • Hafif esneme hareketleri, yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler kan basıncının geçici olarak düşmesine yardımcı olabilir.

Yüksek Tansiyona Ne İyi Gelir?

Yüksek tansiyonu kontrol altında tutmanın en iyi yolu sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına sahip olmaktır. Yeterli ve dengeli beslenmek, düzenli fiziksel aktivite gibi sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek tansiyon ilaçlarına olan ihtiyacı önleyebilir, geciktirebilir ya da azaltabilir. Kan basıncını kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilecek öneriler aşağıdakileri kapsayabilir:

Fazla Kilolardan Kurtulun

Fazla kilo, uyurken nefes almayı zorlaştırarak uyku apnesine ve bu nedenle kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Obez ve aşırı kilolu kişilerde yüksek tansiyon görülme riski daha yüksektir. İdeal kilonuzu kontrol altında alarak yüksek tansiyon riskini azaltabilirsiniz.

Düzenli Egzersiz Yapın

Yürüyüş, koşu, yüzme, dans etme, bisiklete binme gibi aktiviteleri düzenli olarak yapmak kan basıncının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Günde 30 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite ile haftada en az iki gün kuvvet antrenmanı ile egzersiz programını desteklemek yüksek tansiyon riskini azaltabilir.

Yeterli ve Dengeli Beslenin

Kan basıncının kontrol edilmesinde diyet programı büyük önem taşır. Tam tahıllı gıdalar, kaliteli protein içeriğine sahip et, süt, yumurta gibi besinler ile avokado, ceviz, fındık, badem, bitkisel yağlar gibi sağlıklı yağlar içeren bir beslenme programını takip edebilirsiniz. Diyetinize potasyumdan zengin muz, avokado, patates gibi taze sebze ve meyveler ekleyerek, tuzun (sodyum) kan basıncı üzerindeki etkilerini azaltabilirsiniz.

Diyet ile Tuz Alımını Azaltın

Tuzdaki sodyum, günlük alınması önerilen miktarın üzerine çıktığında damarlardaki kan hacminin artmasına ve böbreklerde sıvı-elektrolit dengesinin bozulmasına yol açarak yüksek tansiyona neden olabilir. Yüksek tansiyon hastalarında günlük tuz alımının 1.5 gramı geçmemesi önerilir. Diyet ile tuz alımını azaltmak için işlenmiş gıdalardan uzak durmalı ve yemeklere ekstra tuz kullanmaktan kaçınmalısınız.

Uykunuza Dikkat Edin

Uyku süresinde ve/veya kalitesinde azalma hipertansiyon riskini artırabilir ve hâlihazırda yüksek tansiyon hastası olanlarda semptomları şiddetlendirebilir. Uykuya dalmakta ve sürdürmekte zorluk yaşıyorsanız nedenlerini araştırmak ve çözüm yolları bulmak için mutlaka bir doktora danışmalısınız. Altta yatan herhangi bir neden yoksa iyi bir uyku için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

  • Her gün aynı saatte yatmaya hazırlanın ve ılık bir duş almak, kitap okumak, rahatlatıcı bir egzersiz yapmak, dinlendirici bir müzik dinlemek gibi uyku ritüelleri edinin,
  • Uyuduğunuz odanın ışıksız, sessiz olmasına özen gösterin,
  • TV, bilgisayar ya da cep telefonu gibi parlak ekranlardan uzak durun.

Stresi Yönetin

Stres, kişinin tetikte kalmasını sağlayan ve dikkatini toplamasına yardımcı olan bir duygudur. Ancak uzun süreli stres kan basıncının artmasına neden olabilir. Stres yaratan ortam ve/veya kişilerden uzak durmak yüksek tansiyon riskini azaltabilir. Ancak her zaman stresten uzak durmak mümkün olmayabilir. Stresi yönetmek için bazı yöntemlere başvurarak kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin nefes teknikleri, meditasyon, yoga ve davranış terapileri gibi uygulamaları yaşamınıza dâhil edebilirsiniz.

Yüksek Tansiyon Nasıl Tedavi Edilir?

Yüksek tansiyon tedavisinin en önemli basamağını sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları edinmek oluşturur ve kan basıncının 140/90 mmHg’nin altına düşürülmesi hedeflenir. Doktorunuz tansiyona neden olan başka bir hastalık söz konusu ise öncelikle bu hastalığı tedavi eder. Yeterli ve dengeli beslenme ile fiziksel aktiviteye ek olarak kan basıncını kontrol altına almak için tansiyon ilaçları kullanmanızı önerebilir. Tansiyon ilaçlarının düzenli kullanılması, doktor önerisi olmadan bırakılmaması, tansiyon tedavisinin etkinliği ve kalp damar sağlığının korunması açısından hayati önem taşır.

Yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığında kalp krizi, inme, kalp yetmezliği, periferik arter hastalığı, böbrek hastalıkları gibi ciddi komplikasyonlar gelişmesine neden olabilir. Özellikle genetik yatkınlığa sahip 40 yaş üstü yetişkinlerin ve yüksek tansiyon belirtilerine sahip kişilerin belirli aralıklarla kan basıncını kontrol ettirmek için en yakın sağlık kuruluşundan randevu almaları önemlidir.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

İç Hastalıkları (Dahiliye)

İç Hastalıkları (Dahiliye) , Kardiyoloji

Bölüm Doktorları

Ataşehir

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Prof. Dr. Cihan Top

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Prof. Dr. Çağatay Öktenli

Ataşehir

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Prof. Dr. Nevrez Koylan

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Doç. Dr. Enes M. Atasoyu

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Uzm. Dr. Ali İhsan Aker

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Uzm. Dr. Eyyüp Kenan Özok

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Uzm. Dr. Fatih Bünül

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Uzm. Dr. Sebahattin Erten

Ataşehir

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Uzm. Dr. Zahide Karaca

Gebze

Kardiyoloji

Prof. Dr. Ertan Ökmen

Gebze

Kardiyoloji

Uzm. Dr. Gürsel Ateş

Ataşehir

Kardiyoloji

Uzm. Dr. Nermina Alagiç

Gebze

Kardiyoloji

Dr. Ersin Özen

Ataşehir

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Prof. Dr. Cihan Top

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Prof. Dr. Çağatay Öktenli

Ataşehir

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Prof. Dr. Nevrez Koylan

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Doç. Dr. Enes M. Atasoyu

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Uzm. Dr. Ali İhsan Aker

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Uzm. Dr. Eyyüp Kenan Özok

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Uzm. Dr. Fatih Bünül

Gebze

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Uzm. Dr. Sebahattin Erten

Ataşehir

İç Hastalıkları (Dahiliye)

Uzm. Dr. Zahide Karaca

Gebze

Kardiyoloji

Prof. Dr. Ertan Ökmen

Gebze

Kardiyoloji

Uzm. Dr. Gürsel Ateş

Ataşehir

Kardiyoloji

Uzm. Dr. Nermina Alagiç

Gebze

Kardiyoloji

Dr. Ersin Özen

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?

Aft: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Aft: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Alerji testi nasıl yapılır

Alerji testi nasıl yapılır

Balgam: Nedir, Teşhis ve Tedavisi

Balgam: Nedir, Teşhis ve Tedavisi

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak Hastalığı Nedir?

D Vitamini: Nedir, Eksikliği, Eksikliği Belirtileri ve Eksikliği Tedavisi Nedir?

D Vitamini: Nedir, Eksikliği, Eksikliği Belirtileri ve Eksikliği Tedavisi Nedir?

Dehidrasyon nedir, önüne nasıl geçilebilir?

Dehidrasyon nedir, önüne nasıl geçilebilir?

Fibroscan Nedir?

Fibroscan Nedir?

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir? Belirtileri ve Tedavisi

Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir? Belirtileri ve Tedavisi

Glutatyon Nedir, Faydaları ve Tedavisi Nelerdir?

Glutatyon Nedir, Faydaları ve Tedavisi Nelerdir?

Gut Hastalığı Nedir? Gut Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Gut Hastalığı Nedir? Gut Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hepatit C Aşısı

Hepatit C Aşısı

Hıçkırık Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hıçkırık Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kalsiyum: Nedir, Eksikliği ve Belirtileri, Eksikliği Tedavisi

Kalsiyum: Nedir, Eksikliği ve Belirtileri, Eksikliği Tedavisi

Kortizon: Nedir, Tedavi Yöntemleri ve Yan Etkileri

Kortizon: Nedir, Tedavi Yöntemleri ve Yan Etkileri

Kreatinin: Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir, Tedavisi

Kreatinin: Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir, Tedavisi

Mide Ağrısı: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Mide Ağrısı: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Norovirüs: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Norovirüs: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Safra Kesesi Hastalıkları: Belirtileri, Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Safra Kesesi Hastalıkları: Belirtileri, Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Sivrisinek Isırığı (Kaşıntısı): Neden Olur, Ne İyi Gelir, Korunma Yolları

Sivrisinek Isırığı (Kaşıntısı): Neden Olur, Ne İyi Gelir, Korunma Yolları

Yaşlılıkta kas erimesinin nedenleri ve tedavisi

Yaşlılıkta kas erimesinin nedenleri ve tedavisi

Endoskopi: Nedir, Kimlere Uygulanır, Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer, Nelere Dikkat Edilmeli?

Endoskopi: Nedir, Kimlere Uygulanır, Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer, Nelere Dikkat Edilmeli?

Kolesterolü ne düşürür

Kolesterolü ne düşürür

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Mide bulantısı hastalık habercisi

Mide bulantısı hastalık habercisi

Ödeme karşı 6 öneri

Ödeme karşı 6 öneri

Dalak Büyümesi

Dalak Büyümesi

Gece Terlemesi

Gece Terlemesi

Kedi Alerjisi Nedir?, Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi

Kedi Alerjisi Nedir?, Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi

Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz?

Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz?

Raynaud Sendromu Nedir?

Raynaud Sendromu Nedir?

Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Belirtileri

Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Belirtileri

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir? Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir? Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Halsizliğe Ne İyi Gelir? Halsizlik Nasıl Geçer?

Halsizliğe Ne İyi Gelir? Halsizlik Nasıl Geçer?

Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Kusma Neden Olur? Kusmaya Ne İyi Gelir?

Kusma Neden Olur? Kusmaya Ne İyi Gelir?

Fil Hastalığı ( Lenfödem) Nedir? Fil Hastalığı Neden Olur?

Fil Hastalığı ( Lenfödem) Nedir? Fil Hastalığı Neden Olur?

Eritrosit (RBC) Nedir? Eritrosit Yüksekliği ve Düşüklüğü

Eritrosit (RBC) Nedir? Eritrosit Yüksekliği ve Düşüklüğü

Lökosit (WBC) Nedir? Lökosit (WBC) Yüksekliği Nedir?

Lökosit (WBC) Nedir? Lökosit (WBC) Yüksekliği Nedir?

D Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

D Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

EGFR Testi Nedir? EGFR Düşüklüğü ve Yüksekliği Nedir?

EGFR Testi Nedir? EGFR Düşüklüğü ve Yüksekliği Nedir?

LDH (Laktat Dehidrogenaz) Nedir? LDH Yüksekliği ve Düşüklüğü

LDH (Laktat Dehidrogenaz) Nedir? LDH Yüksekliği ve Düşüklüğü

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Dahiliye (İç Hastalıkları) Nedir? Hangi Hastalıkları Kapsar?

Dahiliye (İç Hastalıkları) Nedir? Hangi Hastalıkları Kapsar?

Trombosit Nedir? PLT Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?

Trombosit Nedir? PLT Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?

Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?

Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?

Tümünü göster