19 Ağustos 2023 Cumartesi
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?
D vitamini eksikliği ülkemizde azımsanmayacak kadar yaygın görülen bir durumdur. D vitamini eksikliğine bağlı sorunların önüne geçmek için toplumun D vitamini konusunda bilinçli olması gerekir. Sağlıklı beslenmek ve yeterince güneş ışığı almak, D vitamini eksikliğini önlemede oldukça önemlidir.
D vitamini, yağda çözünebilen vitaminler arasında yer alır. D vitamini dışarıdan besinlerle alınabileceği gibi vücutta da üretilebilir.
D vitaminin vücutta
D vitamini bir vitamin olmasına rağmen hormon gibi etki gösterir. Vücuttaki pek çok hücrede D vitamini reseptörleri vardır ve D vitamini bu reseptörlere bağlanarak hücre içerisindeki görevlerini yerine getirir.
D vitaminiyle ilgili çok sayıda çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmalar ışığında D vitaminin vücutta pek çok alanda yarar sağlayabileceği gösterilmiştir. Örnek olarak:
D vitamini vücutta kolesterol adı verilen öncü molekülden sentezlenir. Vitaminin üretilebilmesi için güneş ışığına ihtiyaç vardır. Güneş ışığı alan deri hücreleri D vitaminini üretir. Üretilen bu molekülün daha aktif formuna dönüşmesi için böbrek ve karaciğerde çeşitli aşamalardan geçmesi gerekir. Bu aşamalar sonucu aktif hale gelen D vitamini, vücutta etkisini göstermeye başlayabilir.
D vitamini eksikliği çocuklarda rikets adı verilen hastalığa neden olur.
D vitamini eksikliğininin en sık görülen semptomları şunlardır:
Vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamininin yeterince alınmaması eksikliğe neden olur. Eksikliğe neden olan durumlar 3 temel gruba ayrılabilir:
D vitaminini eksikliğine yol açan temel durumlar göz önüne alındığında bazı grupların eksiklik açısından risk altında olduğu görülür. Bu gruplar:
Gebe veya emziren kadınlarda D vitamini ihtiyacını arttığından dolayı bu kişilerin eksiklik konusunda dikkatli olmaları gerekir.
D vitamini eksikliği tanısı için kan tahlili yapılır. Laboratuvarda, kandaki serum hidroksi-25 D vitamini düzeyi ölçülür. Ölçülen bu değerin 12 ng/ml seviyesinin altında olması D vitamini eksikliği kabul edilir. Sağlıklı kişilerde D vitamini değerinin 20 ng/ml’nin üzerinde olması gerekir.
D vitamini eksikliğinde vücutta farklı rahatsızlıklara, farklı problemlere neden olabilir. D vitamini eksikliği sonucu oluşabilecek durumlar:
Raşitizm (Rikets):
Rikets çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta kemikte büyümeyi sağlayan kıkırdak dokusunun mineralizasyonunda yani sertleşerek kemik haline gelmesinde sorun vardır. Rikets hastalığında çocukta görülebilecek belirtiler:
Osteomalazi
Osteomalazi de tıpkı rikets gibi kemikte mineralizasyon bozukluğunun görüldüğü bir hastalıktır. Bir yetişkin hastalığı olan osteomalazide başta kalça bölgesinde olmak üzere vücut geneline yayılmış ağrı görülür.
Sık Enfeksiyon Geçirme
D vitamini bağışıklık sistemi fonksiyonlarında düzenleyici bir rol üstlenir. D vitamini eksikliğinde özellikle viral enfeksiyonların şiddetinde artış görülebilir. Bunun yanı sıra eksikliği tekrarlayan enfeksiyonlara da neden olabilir.
Saç Dökülmesi
Diğer vitamin ve mineral eksikliklerinde olduğu gibi D vitamini eksikliğinde de saç dökülmesi problemi görülebilir.
D vitamini eksikliği çok ağır değilse vitamin takviyeleri ve diyetle alınan D vitaminin artırılması tedavi için yeterli olur. Bunun için hekimleriniz tarafından aksi belirtilmediği sürece D vitamininden zengin karaciğer eti, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinler tüketilebilir.
Günlük alınması gereken D vitamini miktarı yaşa göre değişiklik gösterir. Günlük önerilen D vitamini alımı
IU, “International Unit” biriminin kısaltmasıdır. Daha iyi anlaşılması için örnek vermek gerekirse bir yumurta tüketildiğinde 44 IU D vitamini alınmış olur.
Çocuklarda D vitamini eksikliği tanısı konulduğunda ise medikal tedaviye başlamak gerekir. Çocuklar büyüme döneminde olduğundan eksiklikten daha fazla zarar görebilirler. Tedavide genellikle D vitamini ampulleri kullanılır. Çocuğun kaç ampul kullanacağı, ampulden günde kaç damla kullanması gerektiği doktor tarafından belirlenir.
Ülkemiz Sağlık Bakanlığınca, bebeklerde ve gebelerde D vitamini eksikliğini önlemek için ücretsiz D vitamini destek programları yürütülmektedir.
D vitamini eksikliği ciddi sorunlara neden olabilir. Hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli aralıklarla D vitamini düzeylerine baktırmaları bu durumun erken tespiti açısından fayda sağlar.
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Öne Çıkan Kanser Yazıları