20 Eylül 2023 Çarşamba
“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?
Yumurtalık kanseri, yumurtalık ya da fallop tüpleri dokusundaki hücrelerin kontrolsüz büyüme ve çoğalma göstermesi ile oluşan tümörlerdir. Yumurtalık kanseri, diğer bir deyişle over kanseri dünya çapında kadınların en sık karşılaştığı kanserler arasında bulunur. Tanı koymak kimi zaman zordur, çünkü belirtiler genellikle son aşamalarda gelişir. Bu durum erken teşhisi önleyebilir. Yumurtalık kanserinde yaygın olarak karşılaşılan belirtiler pelvik ağrı ve karın ağrısı, şişkinlik, anormal kanama ya da vajinal akıntı şeklinde sıralanabilir. Yumurtalık (over) kanseri tedavisinde amaç, tümör yapısının vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Ameliyat, kemoterapi, hedefe yönelik terapi ve radyoterapi tedavi yöntemleri arasında bulunur.
Kadın üreme sistemi vulva, vajina, rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıklardan oluşur. Yumurtalıklar, vücudun her iki tarafında birer tane olmak üzere yerleşim gösterir. Doğurganlık çağına erişmiş kadınların yumurtalıkları her ay bir yumurta üretir. Ayrıca yumurtalıklar östrojen ve progesteron hormonlarının üretiminden de sorumludur. Kanser ise vücutta bulunan hücrelerin anormal ve kontrolsüz şekilde bölündüğü bir hastalıktır. Kanser vücut içerisinde başka bölgelere yayılım gösterse de genellikle vücutta başladığı yere göre isimlendirilir.
Yumurtalık kanseri kadınların yumurtalık, fallop tüpü veya peritonun ilgili bölümlerinde oluşum gösterebilen bir hastalıktır. Kanser, yumurtalıkta başlar ve erken tespit edilemezse diğer doku ya da organlara yayılabilir. Erken tanı bu nedenle oldukça önemlidir. Yumurtalık kanseri, yumurtalıkların bir ya da ikisinde oluşum gösterebilir. Bu kanser türü çoğunlukla 50 yaş üstü ve menopoz sonrası dönemde bulunan kadınları etkiler [1]. Dünya çapında kadınlarda en sık görülen 8. kanser olduğu bilinmektedir [1].
Yumurtalık kanserinin çoğunlukla belirgin semptomları yoktur. Ancak kanser teşhisi almış kadınların doktora başvurma şikayetleri benzerlik gösterir. Bu belirtilerin sıklıkla ortaya çıkması (ayda 12 veya daha fazla kere) durumunda mutlaka bir hekim ile görüşülmelidir. Yumurtalık kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Yumurtalık hastalığı genellikle ileri yaşa sahip kadınlarda görülen bir hastalıktır. Hastaların bir kısmı menopoz sonrası dönemdedir. En sık 60-64 yaş grubundaki kadınlarda görülür [1]. Yumurtalık kanserlerinin %10-15’i kalıtımsal nedenlerle ortaya çıkmaktadır [1]. Bunun yanı sıra çok doğum yapmış, emziren, ileri yaşlarda doğum yapan, doğum kontrol tabletleri kullanan ve tüplerini bağlatan kadınlarda daha az ortaya çıkar. Yumurtalık kanseri riskini arttıran nedenler şu şekildedir:
Yumurtalık kanseri evreleri, hastalığın vücuttaki yaygınlık derecesini ifade eder. Over kanserleri cerrahi açıdan evrelere ayrılır. Kanserin evresi hem tedavi şemasının oluşturulması konusunda fayda sağlar hem de hastanın tedavi prosedürüne vereceği yanıtı etkiler. Erken evrede tanı konulabilen kanserlerde tedavi başarısı yüksek iken ileri evre kanserlerde düşük başarı oranı söz konusudur. Yumurtalık kanserinin dört evresi vardır:
Kadınlarda ortaya çıkan yumurtalık kanserleri genellikle epitel dokuda gelişen tipte gözükür. Hastalığın erken evrelerinde çoğunlukla herhangi bir belirti gözlenmez. Ancak hastalarda karın ve kasık bölgesindeki ağrı, rahatsızlık ve şişlik semptomları gelişebilir. Bazı durumlarda kasıklarda, koltuk altlarında, boyun ve köprücük kemiklerinin hemen üstünde şişmiş lenf düğümlerinin farkına varılabilir. Yumurtalık kanseri teşhisi için ilk araştırmalarda fizik muayene, görüntüleme yöntemleri ve kan tahlillerine başvurulur. Kesin tanı cerrahi sonrasında alınan örneğin patoloji raporu ile konulur. Son dönemlerde kanser riski ve hastalığın seyri hakkında bilgi edinebilmek, yeni tedavilere uyum geliştirmek için genetik testlere de başvurulabilmektedir. Sonuca göre genetik danışmanlık tavsiye edilir. Yumurtalık kanseri teşhis yöntemlerinden kısaca şu şekilde bahsedilebilir:
Yumurtalık kanserinin erken evre tedavisinin temel taşı cerrahidir. İleri evre ya da yüksek riskli yumurtalık kanserli hastalarda ise cerrahi ve kemoterapi birlikte uygulanabilir, kemoterapi tek başına ya da diğer tedaviler ile kombine halde uygulanabilir. Bazı vakalarda ise hedefe yönelik tedavi tercih edilebilir. Yumurtalık kanserinin tedavisi farklı evrelerde farklı şekilde ilerler:
Kanser hangi organda olursa olsun ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi gerektirir. Sizler de uzun süredir geçmeyen ve sık tekrar eden yumurtalık kanseri belirtilerine sahipseniz mutlaka bir sağlık uzmanı ile görüşme sağlamanız tavsiye edilir. Tanı aşamasında uzman hekimler birçok yöntemine başvurarak kapsamlı bir sağlık taraması talep edecektir. Teşhisin konulmasının ardından hekimizin uygun gördüğü tedavi prosedürü uygulanmaya başlanabilir. Bu süreç uzun ve yorucu olabilir, ancak tedaviyi destekleyici faktörler arasında hastanın mental sağlığının iyi olması bulunur. İhtiyaç duymanız halinde psikolojik danışmanlık almanız da tedavi sürecine fayda sağlayabilir.
Son güncellenme tarihi: 11 Mart 2024
Yayınlanma tarihi: 11 Mart 2024
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Öne Çıkan Kanser Yazıları