20 Eylül 2023 Çarşamba
“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?
Vulva kanseri kadın genital organının dış yüzey bölgesinde ortaya çıkabilen kötü huylu tümöral oluşumlara verilen isimdir. Vulva klitorisi ve labia adı verilen vajinal dudakları da içine alan ve üretra (idrar kanalı) ve vajinayı çevreleyen cilt bölgesidir. Vulva kanseri sıklıkla vulvada kaşıntıya neden olan bir kitle veya yara olarak ortaya çıkar. Her yaşta ortaya çıkabilmesi de en sık olarak yaşlı erişkinlerde teşhis edilen bir kanser türüdür. Vulva kanseri tedavisi genellikle kanserli doku ve çevresindeki az miktarda sağlıklı dokuyu çıkarmak yoluyla gerçekleştirilen ameliyatı içerir. Bazen bu ameliyat vulvanın tamamının çıkarılmasını gerektirebilir. Ne kadar erken teşhis edilirse kapsamlı cerrahiye ihtiyaç duyulma olasılığı o oranda azalır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Vulvar kanseri bir kadının vulva bölgesindeki dokularda ortaya çıkabilen nadir bir kanser türüdür. En sık olarak vajinal iç veya dış dudaklarda gelişir fakat vulvanın herhangi bir kısmında görülebilir. Genellikle yavaş bir gelişim gösteren bu kanser türü birkaç yıllık bir süreç sonrası ortaya çıkar. Kanser öncesi sıklıkla derinin en dış tabakasında anormal hücre büyümesi ile karakterize edilen prekanseröz (kanser öncüsü) lezyonlar gelişir. Bu öncül lezyonlar vulvar intraepitelyal neoplazi (VIN) olarak adlandırılır.
Genel olarak kanserler bir hücrenin DNA'sında mutasyonlar geliştiğinde ortaya çıkar. Hücre DNA'sı hücrelerin ne yapması gerektiği konusundaki talimatları içerir. Kansere neden olan mutasyonlar neticesinde hücrelere hızlı büyümesi ve bölünmesini söyleyen talimatlar verilir. Diğer normal hücreler ölürken kanserli hücre ve yavruları yaşamaya devam eder. Sonuç olarak ölmediği için biriken hücreler ise çevre dokuları istila eden ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilen tümöral bir doku oluşturur. Vulva kanserinin kesin nedeni günümüzde henüz netlik kazanmazsa da gelişme riskini artıran bazı faktörler tespit edilmiştir. İlgili risk faktörleri arasında şunlar bulunabilir:
Vulva kanseri belirtileri kadından kadına değişiklik göstermekle birlikte yaygın görülen bazı semptomlar vardır. Sık olarak rastlanan belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Vulva kanserinin orjin aldığı hücre tipinin belirlenmesi en etkili tedaviyi planlamaya yardımcı olur. Vulva kanserleri orjin aldığı hücreye göre sınıflandırılır. En yaygın görülen vulva kanseri türleri ise şunlardır:
Vulva kanseri tanısı için ilk olarak doktorunuz mevcut ve geçmiş hastalıklarınız, tıbbi ve aile öykünüz, aldığınız ilaçlar, mevcut hastalıklarınız gibi sağlığınız hakkında sorular soracaktır. Daha sonra detaylı bir fizik muayene ile genel sağlık durumunuz değerlendirilir. Vulva kanseri şüphesinde yapılabilen diğer muayene yöntemleri ise şunları içerebilir:
Vulva kanseri tedavisinde kullanılacak yöntemler kanserin tipine, evresine, konumuna, hastanın genel sağlık durumu ve tercihlerine göre belirlenir. Tedavide kullanılan yöntemler aşağıda detaylandırılmıştır.
Cerrahi
Vulva kanseri için en yaygın kullanılan tedavi seçeneği cerrahidir. Ameliyatın amacı cinsel işlevi kaybetmeden tüm kanserli dokuyu çıkarmaktır. Tedavide kullanılan ameliyat türleri şunları içerir:
Ameliyattan sonra kalan kanserli hücreleri ortadan kaldırmak için kemoterapi veya radyoterapi tedavisi gerekebilir. Bazen ameliyattan önce veya ameliyat yapılmadan sadece radyoterapi veya kemoterapi verilebilir.
Radyoterapi
Radyoterapi sıklıkla yüksek enerjili x-ışınları kullanarak kanser hücrelerini öldürmeyi hedefler.
Kemoterapi
Kemoterapi kanser öldürücü ilaçlar olup ağızdan, damar yoluyla veya kas içine enjeksiyon yoluyla kullanılabilir.
Siz de kendinizde vulva kanseri düşündüren belirtiler fark ettiyseniz, erken tanı ve tedavi için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Son güncellenme tarihi: 06 Temmuz 2023
Yayınlanma tarihi: 06 Temmuz 2023
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Öne Çıkan Kanser Yazıları