Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Ceviz besin değerleri, besleyici özelliği ve lezzetli tadı sayesinde popüler bir kuruyemiştir. İçerisindeki zengin yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller kalp rahatsızlıklarından beyin hastalıklarına, hafıza sorunlarından diyabete, kanser riskinden korunmaya ve cilt sağlığının korunmasına kadar birçok sağlık koşuluna fayda sağlayabilir. Cevizi beslenme rutinine dahil ederek sağlıklı bir yaşam desteklenebilir.

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizin faydaları içeriğinde bulunan yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri, protein, lif, antioksidanlar ve diğer önemli besin maddelerinden gelir. Cevizin faydalarından bazılarına alt başlıklarda yer verilmiştir: 

Antioksidan Etki 

Ceviz, fındık, fıstık, kaju, badem gibi diğer kuruyemişlere oranla daha fazla antioksidan içeriğe sahiptir. Cevizin antioksidan aktivitesi ise özellikle zarında bulunan selenyum, E vitamini, melatonin ve polifenoller adındaki bileşiklerden gelir. Bu bileşikler kötü kolesterol olarak bilinen LDL değerlerini düşürmeye yardımcı olup kalbi bu duruma bağlı oluşabilecek hastalık risklerine karşı koruma sağlayabilir ve ayrıca tiroid fonksiyonlarını destekleyebilir. 

İnflamasyon Karşıtı 

Vücuttaki fazla iltihaplanma tip 2 diyabet, kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer gibi birçok ciddi hastalığa sebep olabilir. Cevizdeki inflamasyon karşıtı etki gösteren ALA, omega-3, omega-6 yağları, magnezyum, aminoasit ve arginin gibi polifenol maddeler oksidatif stresle mücadele edip inflamasyonu azaltabilir.  

Bağırsak Sağlığı 

Bağırsak mikrobiyotasının sağlıksız olması yalnızca bağırsakların düzgün çalışmamasını değil, vücudun iltihaplanmasına da neden olarak kalp hastalığı, obezite, kanser gibi durumların görülmesine de neden olabilir. Düzenli bir şekilde ceviz tüketen kişilerde tüketmeyenlere oranla hem bağırsak fonksiyonlarının normal çalışması hem de yukarıda belirtilen bazı kronik hastalıklar daha az görülebilir. 

Kan Basıncı Kontrolü 

Kan basıncının yüksekliği kalp hastalığı ve felç gibi durumları tetikleyen önemli bir faktördür. 2019 yılında yapılan bir araştırmada ceviz yemenin yüksek tansiyon hastaları ve kan basıncı yüksekliği problemi yaşayan kişilerde anlamlı bir düzelme olduğunu ortaya koymuştur. Ceviz gibi zengin içerikli kuruyemişler yüksek kan basıncını kontrol altına alabilir ve böylece bu duruma bağlı olabilecek hastalık risklerinin önüne geçmeye yardımcı olabilir. 

Sağlıklı Yaşlanma 

Yaşlandıkça fiziksel yetenekleri kullanma ve hareketli olma zorlaşabilir. Fiziksel yetileri sağlıklı bir şekilde sürdürmek için de iyi bir beslenme düzenin olması önemlidir. Cevizde fiziksel işlevlerin devamlılığını sağlamaya yardımcı olan temel vitaminler, mineraller, kalori, lif ve yağlar bulunur. Cevizin sağlıklı yaşam için gerekli olan en iyi besinlerden biri olduğu söylenebilir.  

Doğurganlık Etkisi 

Ceviz yemenin erkek üreme sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunur. 117 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, düzenli ve belirli bir miktarda ceviz tüketiminin sperm hücrelerinin kalitesini artırdığı, spermin canlılığını ve hareketliliğini daha iyi hale getirdiğini belirtilmiştir. Düzgün ve sağlıklı bir beslenme şekli olmayan erkeklerin düzenli ceviz yemesi, sperm hücreleri üzerindeki olumsuz etkileri azaltıp erkek üreme sağlığına faydalı olabilir. 

Cevizin Besin Değeri

Ceviz besleyici özellikleri yüksek olan iyi bir besin maddesidir. Diğer kuruyemişlere kıyasla daha fazla omega-3 yağ asitleri ve antioksidan aktiviteye sahiptir. Cevizin zengin besin değerlerine sahip olması kalp, diyabet, bağırsak hastalıklarına ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlamasıyla ilişkili olabilir. Yaklaşık olarak 6-7 adete denk gelen 30 gram cevizin besin değerleri aşağıdaki gibidir: 

  • Kalori: 185 
  • Su: %4 
  • Protein: 4.3 gram 
  • Karbonhidrat: 3.9 gram 
  • Şeker: 0.7 gram 
  • Lif: 1.9 gram 
  • Yağ: 18.5 gram 
  • Kalsiyum: BRD’nin (Beslenme Referans Değeri) %2'si 
  • Demir: BRD’nin %4'ü 
  • Potasyum: BRD’nin %2'si 
  • Magnezyum: BRD’nin %14'ü 
  • Folat: BRD’nin %7'si 

Ceviz yukarıda belirtilenlere ek olarak demir, çinko, bakır, selenyum, C vitamini, B3, B6 vitamini, K vitamini, E vitamini, kolin, fosfor gibi vitamin ve mineraller açısından da iyi bir kaynaktır. Cevizin potansiyel faydaların yararlanmak için günlük beslenme rutinine ekleyebilirsiniz. 

Ceviz Nasıl Tüketilir?

Cevizin çoğunlukla tercih edilen tüketim şekli atıştırmalık amaçlı direkt yenmesidir. Tüketim şekli kişisel damak zevkine bağlı olmakla birlikte birkaç tüketim önerisine şu şekilde yer verilmiştir: 

  • Yeşil yapraklı sebze salatalarına veya meyve salatalarına 
  • İnce kıyılmış ya da havanda ezilmiş halde soslara 
  • Öğütülmüş halde tam tahıllı ekmek, çörek veya farklı hamur işlerine 
  • Balık, tavuk gibi et ürünleriyle birlikte servis edilen garnitürlere 
  • Yulaf ezmesi veya yoğurdun içine 
  • İnce doğranmış şekilde pide, lahmacun veya sandviçlere 
  • Kek, kurabiye veya sütlü tatlılara 

Ceviz çok çeşitli tatlı, tuzlu, sebze, et veya unlu mamüllerde farklı tariflerde kullanılabilir. Cevizi tüketirken ya da ikram etmeden önce dikkat edilmesi gereken nokta ise ceviz, fındık gibi kuruyemişlere karşı alerji riskinin olup olmadığıdır. 

Cevizin Kanser Önleyici Etkisi Var mı?

Düzenli ve ölçülü ceviz tüketimi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltabilir. Ceviz hakkında yapılan çalışmalarda özellikle meme, prostat, kolorektal gibi kanser türleri üzerinde riski düşürebileceği belirtilmiştir. Ceviz ellagitannin olarak adlandırılan polifenoller bakımından iyi bir kaynaktır ve bu maddeler bağırsakta antienflamatuar etkiler gösterir. Antienflamatuar etkinlikler kolon ve rektumda görülen kanser risklerini azaltmaya yardımcı olabilir. Cevizde ayrıca hormon reseptörlerini bloke etmeye yardımcı olan ürolitinler bulunur ve bu da meme, prostat gibi kanser risklerinin önüne geçebilir. 

Cevizin Beyin Fonksiyonlarına Etkisi

Uzmanlar ceviz yapısının küçük bir beyin gibi görünmesinin yalnızca yapısal özellikleriyle değil, aynı zamanda beyin fonksiyonlarının iyi çalışmasını da destekleyebileceğini düşünür. Cevizde bulunan antioksidan maddelerin vücuttaki iltihabı ve oksidatif stresi azaltıp hafıza, öğrenme becerileri, motor gelişimine katkı sağlayabilir ve parkinson, depresyon gibi rahatsızlıklarda iyileşmeye yardımcı olabilir. 

Sık Sorulan Sorular

Cevizin faydaları ve tüketimiyle ilgili merak edilen diğer sorulardan bazılarına aşağıda yer verilmiştir: 

Ceviz Kilo Verdirir mi? 

Ceviz, kalorisi yoğun bir besin maddesi olmasına karşın enerji üretimi bakımından iyi bir kaynaktır ve bu özelliği de kilo verme sürecine destek olabilir. Obeziteli kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada günde yaklaşık 48 gram ceviz veya cevizle yapılmış bir besin tüketmenin iştahı ve açlık durumunu azalttığı saptanmıştır. Çalışmada ayrıca karbonhidrat ağırlıklı gıdaları yeme isteğinin de azaldığı gözlemlenmiştir. Ceviz tokluk hissini uzatan ve kan şekerini dengeleyerek kilo vermeye yardımcı olan bir besin maddesidir. 

Cevizin Günlük Tüketim Miktar Ne Kadardır? 

Tavsiye edilen günlük ceviz tüketim miktarı 1 fincana denk gelecek şekilde ortalama 30-60 gramdır. Bu duruma ek olarak her gün belirli miktarda ceviz tüketmenin herhangi bir zararı da bulunmaz. 

Ceviz Yemek Alerji Yapar mı? 

Ceviz, en çok alerjiye neden olan ilk 8 besin içerisinde yer alır ve bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Ceviz alerjisi özellikle fındık, fıstık türevi kuruyemişlere alerjisi olanlara benzer şekilde semptomlar gösterir. Bunlar arasında ise deri döküntüsü, kaşıntı, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı veya anafilaktik şok gibi ciddi durumlar yer alabilir. 

Ceviz İlaçlarla Etkileşime Girer mi? 

Ceviz zengin besin değerleri sayesinde çoğu sağlık sorununda tedaviye yardımcı olabilir. Ancak tiroid ilaçlarıyla etkileşime girebileceğinden özellikle tiroid hastalarının kullanmadan önce doktora danışması önem taşır. 

Siz de cevizi beslenme rutininize dahil etmek istiyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurup beslenme uzmanından danışmanlık desteği alabilirsiniz. 

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Beslenme ve Diyet

Beslenme ve Diyet

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ayva'nın Faydaları

Ayva'nın Faydaları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Kanser ve Beslenme

Kanser ve Beslenme

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Kişiye Özel Beslenme Programları

Kişiye Özel Beslenme Programları

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Anoreksiya

Anoreksiya

Ginseng Nedir?

Ginseng Nedir?

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Detoks Nedir?

Detoks Nedir?

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Tümünü göster