Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Özellikle Akdeniz bölgesi gibi ılıman iklimlerde yetiştiriciliği yapılan kekik, mutfakların sevilen baharatlarından bir tanesidir.

Özellikle Akdeniz bölgesi gibi ılıman iklimlerde yetiştiriciliği yapılan kekik, mutfakların sevilen baharatlarından bir tanesidir. Kekiğin yapraklarının ve/veya çiçeklerinin demlenmesi ile hazırlanan kekik çayı, sağlığa olan faydaları ile bilinen bir bitki çayıdır. Kekik çayı ile ilgili merak ettikleriniz için yazının devamını okuyabilirsiniz. 

Kekik Çayı Nedir?

Kekik, ballıbabagiller ailesine ait olan, yapılan araştırmalara göre 400’den fazla çeşidi bulunan bir bitkidir. Eski zamanlardan bu yana kekik, çeşitli sağlık sorunlarında destekleyici olarak kullanılmaktadır. Kekik çayı, taze kekik dallarının veya kurutulmuş kekik yapraklarının sıcak su ile demlenmesiyle hazırlanır. Kekik çayının kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere sağlık üzerine sayısız faydası vardır. 

Kekik Çayı Faydaları Nelerdir?

Kekik bitkisinin içerisinde birbirinden önemli besin maddeleri bulunur. Yaklaşık 1 gram kekik içerisinde; K vitamini, kalsiyum, demir, manganez gibi önemli vitamin ve mineraller bulunur. Kekik çayının bu özellikleri, onu sağlık üzerinde olumlu etkiler gösteren bir bitki çayı haline getirir. Kekik çayının bilinen başlıca faydaları aşağıdaki gibidir: 

  • Kan basıncı kontrol altına almaya yardımcı olabilir: Laboratuvar ortamında yapılan bazı çalışmalara göre kekik, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. 

  • Antioksidan bakımından zengindir: Vücutta, çeşitli kimyasal tepkimeler sonucunda serbest radikal adı verilen kararsız moleküller açığa çıkar. Bu kararsız moleküller, kararlı duruma gelebilmek için çevrelerindeki sağlıklı hücrelere zarar verebilir. Antioksidan adı verilen maddeler, serbest radikalleri kararlı duruma getirmeye yardımcı olarak vücuttaki oksidatif stresle savaşır. Kekiğin içerisinde bulunan timol ve fitol gibi bileşikler önemli antioksidanlardır. Bu antioksidanlar sayesinde kekik çayı vücutta oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olabilir. 

  • Sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir: Kekik üzerine yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre kekiğin içerisinde antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliklere sahip önemli bileşenler bulunur. Bu sayede kekik çayı, mide ve bağırsaklardaki mikrop ve bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilir. Bunların yanı sıra kekik çayı, sindirim sistemini rahatlatmaya ve hazımsızlığı gidermeye de yardımcı olabilir. 

  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir: Kekiğin içerisinde bulunan vitamin, mineral gibi bileşenler; bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. 

  • Antienflamatuar özelliklere sahiptir: Bazı bilimsel çalışmalara göre kekiğin içerisinde bulunan timol gibi antienflamatuar bileşenler, vücuttaki inflamasyonla (iltihaplanma) savaşmaya yardımcı olabilir. 

  • Cilt sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterebilir: Kekik çayı, cilt sağlığı için de önemli olan antioksidanlar bakımından zengindir. Ek olarak kekik çayının antibakteriyel özellikleri de vardır. Bu nedenle kekik çayı akne, mantar gibi cilt sorunlarına bağlı semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir. 

  • Solunum yollarını rahatlatmaya yardımcı olabilir: Bazı araştırmalar, kekiğin antienflamatuar özelliklerinin öksürük, burun akıntısı gibi solunum yolu şikâyetlerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bir başka ifadeyle kekik çayı; boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. 

  • Adet ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir: Bazı araştırmalara göre kekik çayı, adet döngüsünü düzenlemeye ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. 

  • Kilo kontrolüne yardımcı olabilir: Kekiğin içerisinde bulunan timol adı verilen maddenin kilo kontrolüne yardımcı olabileceğini gösteren bazı çalışmalar bulunmaktadır. 

  • Stresi azaltabilir: Bazı çalışmalara göre kekik çayında bulunan fenolik bileşenler, stresi ve anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olabilir. 

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Kekik çayı, taze kekik dallarının veya kekik çiçeklerinin demlenmesi ile hazırlanan bir çeşit bitki çayıdır. Kekik çayı yapmak için bir tutam kekik ve bir miktar sıcak su yeterlidir. Kekik çayı yapılırken öncelikle yarım litre su bir çaydanlığa alınır ve kaynatılır. Ardından yaklaşık 1 tatlı kaşığı kuru veya taze kekik bardağa alınır ve üzerine kaynayan su eklenir. Üzeri kapalı bir biçimde 10-15 dakika demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra süzülerek tüketilir. İsteğe bağlı olarak bir çay kaşığı bal ve limon ilave edilebilir. 

Kekik Çayı Zararları Nelerdir?

Çoğu insan için kekik çayı, aşırı miktarda tüketilmediğinde güvenli kabul edilir. Ancak özellikle kekik gibi ballıbabagiller ailesine ait olan nane, lavanta gibi bitkilere alerjisi olanların kekik çayı tüketiminden uzak durması önerilir. Bunun yanı sıra aşırı kekik çayı tüketimi de bazı yan etkilere neden olabilir. Kekik çayının başlıca yan etkileri aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • Bazı araştırmalara göre, fazla miktarda kekik tüketimi insanlarda migren tipi baş ağrısına neden olabilir. 

  • Araştırmalara göre kekik kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle özellikle hipertansiyon gibi kronik bir sağlık sorunu bulunan insanların kekik çayı tüketmeden önce alanında uzman bir doktora danışması önemlidir. 

  • Kekik çayı, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler göstermesi ile bilinir. Bununla birlikte bazı kişilerde kekik çayı mide yanması, bulantı, kusma gibi şikâyetlere neden olabilir. 

  • Aşırı miktarda kekik çayı tüketimi; kızarıklık, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 

  • Kekik özellikle antidiyabetikler ve antihipertansifler gibi bazı reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir. Düzenli olarak ilaç kullananların kekik çayı da dahil olmak üzere bitki çayı tüketirken doktorlarından bilgi alması önerilir. 

Kekik Çayı Kimler Tüketmemeli?

Kekik çayı, güzel kokusu ve güçlü antioksidan özellikleri nedeniyle eski zamanlardan bu yana pek çok insan tarafından tüketilen bitki çaylarından bir tanesidir. Ancak bazı kişiler için kekik çayı tüketimi zararlı olabilir. Bu kişilerin başında hipertansiyon, diyabet gibi kronik bir sağlık sorunu bulunan insanlar gelir. Bu kişiler kekik çayı tüketmesi kan basıncının veya kan şekerinin kontrolsüz bir biçimde düşmesine neden olabilir. Bununla birlikte bazı araştırmalara göre kekiğin kan dolaşımını hızlandırıcı özelliği vardır. Bu nedenle özellikle kan sulandırıcı özelliği bulunan ilaç kullananların veya yakın zamanda cerrahi bir operasyon geçirecek olanların doktorlarına danışmadan kekik çayı tüketmesi önerilmez. Nane, lavanta, adaçayı, fesleğen gibi ballıbabagiller ailesindeki bitkilere alerjisi olanların da kekik çayı tüketmesi önerilmez. Aynı zamanda bazı araştırmalar kekiğin vücutta östrojen gibi davranabileceğini, bu nedenle hormon ilacı kullananların kekik tüketiminden uzak durması gerektiğini göstermektedir. 

Hamilelikte Kekik Çayı Tüketilebilir mi?

Hamilelik döneminde anne adayının rahmindeki fetus, plasenta aracılığıyla annenin tükettiği yiyecek ve içeceklerden faydalanır. Bu süreçte annenin tükettiği faydalı besinler olduğu gibi zararlı besinler de bebeğe ulaşır. Hamilelikte kekik çayı tüketimi üzerinde yapılan yeterli bilimsel çalışma olmamakla birlikte bazı araştırmalar kekiğin vücutta östrojen gibi hareket ettiğini bu nedenle hamile kadınların kekik ve kekik çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmaları gerektiğini göstermektedir. Ayrıca kekik yağı tüketimi üzerine laboratuvar ortamında yapılan bazı araştırmalar, kekiğin hamile kadınlarda düşüğe ve erken doğuma neden olabileceğini göstermektedir. 

Kekik yapısında bulunan önemli besin bileşenleri sayesinde sağlık üzerinde sayısız faydası olan bitkilerden bir tanesidir. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişiler, günde 3 fincan kekik çayı tüketebilir. Bununla birlikte, özellikle hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlar, herhangi bir ilaç kullananların kekik çayı tüketmeden önce bir sağlık profesyoneline danışması ve bilgi alması önemlidir. Siz de sağlığınız ile ilgili her türlü konuda bir sağlık kuruluşuna başvurmayı ve bilgi almayı ihmal etmeyin. 

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Beslenme ve Diyet

Beslenme ve Diyet

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ayva'nın Faydaları

Ayva'nın Faydaları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Kanser ve Beslenme

Kanser ve Beslenme

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Kişiye Özel Beslenme Programları

Kişiye Özel Beslenme Programları

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Anoreksiya

Anoreksiya

Ginseng Nedir?

Ginseng Nedir?

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Detoks Nedir?

Detoks Nedir?

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Tümünü göster