19 Ağustos 2023 Cumartesi
Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu
Çörek otu, eski zamanlardan bu yana gıda, ilaç gibi çeşitli kullanım alanına sahip bir tohumdur.
Çörek otu, eski zamanlardan bu yana gıda, ilaç gibi çeşitli kullanım alanına sahip bir tohumdur. Türk mutfağında çeşitli yiyeceklerde kullanılan çörek otu genellikle ekmek, pide gibi hamur işlerini süsler. Yağı da elde edilen bu tohumun sağlık üzerine pek çok faydaları vardır.
Çörek otu, daha çok Ortadoğu’da yetişen düğünçiçeği familyasına ait bir çiçeğin tohumudur. Şifalı olduğuna inanılan bu tohum çok uzun yıllar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Çörek otu, çeşitli karbonhidrat ve protein içeriğinin yanı sıra yarıya yakın yağ içeriği vardır. Aynı zamanda A, C, B1, B2 ve B6, folik asit, niasin vitaminleri ile kalsiyum, demir, çinko, bakır, fosfor gibi mineralleri içerir. Ayrıca fitosteroller, antioksidan, antiinflamatuvar, antihipertansif, antifungal, antimikrobiyal, antidiyabetik özelliği vardır.
Çörek otu çok uzun zaman beri pek çok hastalıkta şifa amaçlı kullanılmıştır. Çörek otu bazı hastalıklara karşı koruyucu olabileceği gibi bazı sağlık problemlerinin belirtilerinin en aza indirilmesini sağlayabilir. Bu açıdan çörek otu ile ilgili yapılan araştırmalar çörek otu tüketiminin pek çok faydası olduğunu gösterir. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:
Çörek otu zengin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini destekleyici özelliği vardır. Bu sayede diyabet, kalp hastalığı, obezite gibi metabolik hastalıkların aynı zamanda kanser gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalık risklerinin azaltılmasında etkilidir.
Antihipertansif özelliği olan bu tohum kanda artan yüksek basınca karşı etkilidir. Yüksek tansiyonun düşürülmesini veya dengelenmesini sağlar. Bu özelliği ile hipertansiyon hastaları için faydalıdır.
Kan yağlarının yükselmesinden dolayı kalp damar hastalıklarının temelinde yer alan damar tıkanıklı şikayetine karşı çörek otu kullanımı kan yağların düzenlenmesinde etkileri sayesinde kandaki yüksek kolesterol ve trigliserit seviyesinin düşürülmesini sağlayabilir. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.
İnsan vücudunda bakterilerin sebep olduğu pek çok enfeksiyonel hastalıklar vardır. Çörek otu kullanımı bazı bakteriyel enfeksiyonlara sebep olan bakterilere karşı bir antibiyotik kadar etkili olabilir. Bu yüzden bakteriyel enfeksiyon durumlarında genellikle çörek otu tüketimi önerilir.
Vücuttaki toksinlerin uzaklaştırılmasında görevli olan karaciğerin toksinlerinin atılmasında çörek otunun çeşitli faydaları vardır. Özellikle bazı ilaçlar, çeşitli kimyasallardan genel toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında çörek otu karaciğere yardımcı olur.
Çörek otunun antihistaminik etkileri de faydaları arasında sayılabilir. Bu etki sayesinde mevsim geçişlerindeki polen alerjisi, çeşitli alerjik nezleler, astım gibi hastalıkların semptomlarının azaltılmasında etkileri vardır.
Yapılan bazı çalışmalar çörek otunun kan şekerini düzenleyici etkilerini gösterir. Bu sayede insülin direnci, diyabet gibi kan şekeri dengesizliklerinde çörek otunun tüketilmesi öneriler arasında sıralanabilir.
Çörek otunun sindirim sistemi üzerinde de faydaları vardır. Genellikle mide rahatsızlıklarında mide mukozasını destekleyerek mide ile ilgili şikayetlerin azaltılmasını sağlar. Mide problemlerinden biri olan helicobacter pylorinin midede artması durumuna karşı çörek otu etkilidir. Diğer yandan bağırsaklardaki şişkinlik, gaz gibi problemlerin de giderilmesinde etkin rol oynayabilir. Genel olarak sindirim sistemi şikayetlerinin azaltılmasında etkilidir.
Çörek otu sağlıklı yağ içeriği ile uzun süre tokluk sağlayarak iştahın kontrol altına alınmasına destek olur. Kilo vermek isteyen kişiler bu içeriği sayesinde günlük beslenmesinde çörek otuna yer verdiğinde sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştırabilir.
Kadın ve erkeklerde üreme hormonlarını destekleyebilir. Bu açıdan kadınlar kullandığında adet döngüsüne katkı sağladığı gibi erkeklerin tüketiminde sperm sayısı ve kalitesinin artmasına destek olabilir. Bu sayede halk arasında kısırlık olarak bilinen infertiliteye karşı hem kadın hem erkek için tedaviye destek olabilir.
Çörek otu zengin vitamin ve mineral sayesinde cilt hastalıkları üzerinde de çeşitli faydaları vardır. Tüketildiğinde veya yağ şekilde kullanıldığında antioksidan, antiinflamatuvar ve antimikrobiyal içeriği sayesinde ciltteki yaraları, lekeleri, akneleri iyileştirebilir. Aynı zamanda sedef, vitiligo gibi hastalıkların şikayetlerinin azaltılmasında da etkilidir. Ek olarak kuru, kaşıntılı bir cilt hastalığı olan egzama, çörek otu tüketildiğinde veya çörek otu yağının direk cilt üzerine sürülerek kullanıldığında iyileşmesine yönelik fayda sağlayabilir. Çörek otu yağı antifungal özelliği sayesinde ciltteki mantar hastalıklarının da iyileştirilmesinde görev alabilir.
Çörek otu besleyici içeriği sayesinde saçın beslenmesini, saç ile ilgili hastalıkların azaltılmasında etkileri olabilir. Bu açıdan sıklıkla şikayet edilen saç dökülmesini saçı güçlendirerek azaltabilir. Aynı zamanda saçın gürleşmesini, incelen saç tellerinin normal ölçülere gelmesini sağlayabilir. Bunların yanında sağlıklı yağ, zengin vitamin ve mineral içeriği ile saç derisini besleyerek kepek oluşumunu azaltabilir.
Çörek otu, bu faydaları ile birlikte beslenme uzmanı tarafından önerilen miktarlarda günlük beslenmede tüketilebilir. Kişiye uygun belirlenen miktarın üzerine çıkılmamalıdır.
Genellikle tohum formunda bulunan çörek otu sıklıkla ekmek, pide gibi çeşitli pastane ürünlerinin üzerini süslemede kullanılır. Evde direk tohum şeklinde veya öğüterek soslarda, salatalarda, yemeklerde ve çeşitli yiyeceklerde kullanılabilir.
Diğer yandan çörek otu yağı çıkarılarak da kullanılabilir. Çörek otu yağı, çörek otundan elde edilen bitkisel bir yağdır. Bu işlem soğuk sıkım şeklinde yapılabildiği gibi rafinasyon işlemi ile de elde edilebilir. İçerisindeki faydalı bileşiklerden maksimum seviyede yararlanmak için soğuk sıkım çörek otu yağı tercih edilebilir. Çörek otu yağının gıda, kozmetik gibi farklı kullanım alanları vardır. Çörek otu yağı sağlıklı yağ kategorisinde olup genellikle bitkisel yağın kullanıldığı alanlarda kullanılabilir. Tüketim maddesi olarak çörek otu yağı da çörek otu gibi salatalarda, soslarda, yemeklerde kullanılabilir. Diğer yandan çörek otu yağı kozmetik olarak, cilt ve saça direkt uygulanabilir. Aynı zamanda krem, şampuan gibi çeşitli kozmetik ürünlerinin içeriğinde de çörek otu yağı bulunabilir.
Çörek otunun sağlıklı bir kişi için pek çok faydası vardır. Ancak karaciğer ve böbrek hastalığı olan kişiler için risk teşkil edebilir. O yüzden bu tarz hastalığı olan kişilerin çörek otu tüketmekten kaçınması gerekir. Diğer yandan hamile kadınlarda rahim kasılmasını artırabileceğinden dolayı düşük riskine karşı genellikle önerilmez. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler de çörek otu tüketmeden önce doktora danışmaları gerekir. Aynı zamanda kan şekeri ve tansiyon düşürücü etkilerinden dolayı bu hastalıklar için ilaç kullanılıyorsa çörek otu kullanımına dikkat edilmelidir. Ek olarak fazla miktarda ve uzun süre kullanımı alerjik reaksiyonlara; sindirim sisteminde de bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Çörek otu kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler çörek otu yağı kullanımında da önemlidir.
Çörek otu, eskiden beri hem ilaç hem gıda olarak kullanılan bir tohumdur. Bu tohumun pek çok faydası vardır. Ancak bazı durumlarda dikkatli tüketilmeli veya beslenme uzmanının önerisi olmadan tüketilmemelidir. Anadolu Sağlık Merkezi’nin çörek otunun beslenme ve sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili beslenme ve diyetetik bölümünde hizmet veren beslenme uzmanı vardır.
Son güncellenme tarihi: 09 Ağustos 2023
Yayınlanma tarihi: 09 Ağustos 2023
6 dk
Beslenme ve Diyet
Beslenme ve Diyet
Bölüm Doktorları
Beslenme ve Diyet
Beslenme ve Diyet
Beslenme ve Diyet
Beslenme ve Diyet
Beslenme ve Diyet
Beslenme ve Diyet
Beslenme ve Diyet
Beslenme ve Diyet
Önerilen Sağlık Yazıları
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Ayva'nın Faydaları
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Kanser ve Beslenme
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Kişiye Özel Beslenme Programları
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Semizotu Faydaları Nelerdir?
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları
500 kez okundu
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi
500 kez okundu
20 Eylül 2023 Çarşamba
Anoreksiya
20 Eylül 2023 Çarşamba
Ginseng Nedir?
9 Kasım 2023 Perşembe
Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli
9 Kasım 2023 Perşembe
Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası
11 Aralık 2023 Pazartesi
Detoks Nedir?
28 Şubat 2024 Çarşamba
Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi
6 Mart 2024 Çarşamba
Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata
11 Mart 2024 Pazartesi
Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
11 Mart 2024 Pazartesi
Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?
11 Mart 2024 Pazartesi
Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
11 Mart 2024 Pazartesi
Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?
26 Mart 2024 Salı
Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?
2 Nisan 2024 Salı
Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?
2 Nisan 2024 Salı
Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?
3 Nisan 2024 Çarşamba
Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?
3 Nisan 2024 Çarşamba
Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?
17 Nisan 2024 Çarşamba
E Vitamini Faydaları Nelerdir?
27 Mayıs 2024 Pazartesi
Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?
27 Mayıs 2024 Pazartesi
Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?
7 Haziran 2024 Cuma
Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?
7 Haziran 2024 Cuma
Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?
9 Temmuz 2024 Salı
Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?
9 Temmuz 2024 Salı
Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
17 Temmuz 2024 Çarşamba
Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?
17 Temmuz 2024 Çarşamba
Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?
17 Temmuz 2024 Çarşamba
Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?
7 Ağustos 2024 Çarşamba
Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?
7 Ağustos 2024 Çarşamba
Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?
7 Ağustos 2024 Çarşamba
İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?
20 Ağustos 2024 Salı
D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?
23 Ağustos 2024 Cuma
Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?
23 Ağustos 2024 Cuma
Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?
23 Ağustos 2024 Cuma
Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?
23 Ağustos 2024 Cuma
Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?
26 Ağustos 2024 Pazartesi
Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?
26 Ağustos 2024 Pazartesi
Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?
26 Ağustos 2024 Pazartesi
Brokolinin Faydaları Nelerdir?
26 Ağustos 2024 Pazartesi
Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları
26 Ağustos 2024 Pazartesi
Karadut Özü Faydaları Nelerdir?
26 Ağustos 2024 Pazartesi
Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
26 Ağustos 2024 Pazartesi
Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?
10 Eylül 2024 Salı
Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?
27 Eylül 2024 Cuma
Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?
30 Eylül 2024 Pazartesi
Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?
30 Eylül 2024 Pazartesi
Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
12 Kasım 2024 Salı
Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar?
12 Kasım 2024 Salı
Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin Neye İyi Gelir?
12 Kasım 2024 Salı
Probiyotik Nedir? Probiyotik Ne İşe Yarar?
12 Kasım 2024 Salı
Ananas Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir?
12 Kasım 2024 Salı
Sodyum Nedir Sodyum Hangi Gıdalarda Bulunur
28 Kasım 2024 Perşembe
Akdeniz Diyeti Nedir? Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?
Öne Çıkan Kanser Yazıları