Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Ejder meyvesi, dünyanın tropik bölgelerinde bulabileceğiniz, hylocereus adı verilen tırmanıcı bir kaktüsün üzerinde yetişen bir besindir. Meyvenin dış kısmı sıcak pembe veya sarı bir ampul görünümündedir ve etrafında alevler gibi yükselen sivri uçlu yeşil yapraklar vardır. Ejder meyvesi, sulu ve bazılarının kivi, armut ve karpuz karışımı olarak tanımladığı hafif tatlı bir tada sahiptir. Tohumların fındıksı bir tadı vardır. Görünümü, adını ateş püskürten bir ejderhadan alır. Zengin antioksidan kaynağı, kanser ve diyabet riskini azaltmada hayati bir rol oynar. Bu süper meyveyi günlük beslenmeye rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Mikro besinler açısından zengin olan ejder meyvesi insan vücudu için pek çok sağlıklı etkiyi bir arada barındırır. Aşağıdakiler, ejder meyvesi faydaları nelerdir sorunuza cevap olabilir:

  • Diyabet Riskini Azaltır: Ejder meyvesinin diyabeti kontrol ettiği bilinmektedir. Bu kısmen meyvede bulunan ve şekerin ani yükselişini önleyen liflerden kaynaklanmaktadır. Bazı araştırmacılar bu faydayı, zarar görmüş pankreas hücrelerini yenileme yeteneğine de bağlar. Pankreas şekeri parçalayan insülin üretir. Bu nedenle ejderha meyvesinin şekeri kontrol ettiği düşünülür.
  • Kanser Riskini Azaltır: Ejder meyvesi, serbest radikallerin verdiği zararı engelleyen antioksidanlar, flavonoidler, fenolik asit ve betasiyanin açısından zengindir. Serbest radikaller kansere ve erken yaşlanmaya neden olan maddelerdir. Başlıca antioksidanlardan biri, diyabet, Alzheimer, parkinson gibi kronik hastalıkları önleyen C vitaminidir. Bu, ejderha meyvesinin sağlığa en önemli faydalarından biridir.
  • Bağışıklığı Güçlendirmeye Yardımcı Olur: Yukarıda da belirtildiği gibi, ejder meyvesi önemli bir C Vitamini kaynağıdır. C vitamini, hastalıkları önlemeye yardımcı olan ve bağışıklığınızı güçlendiren güçlü bir antioksidandır. Bazı araştırmalar hastalıklardan korunmak için her gün 200 gram ejderha meyvesi yemeyi önermekte.
  • Sindirimi İyileştirir: Ejderha meyvesi, iyi bağırsak bakterilerinin büyümesini teşvik eden oligosakkaritler gibi prebiyotikler içerir. Bu prebiyotikler, iyi bağırsak bakterilerinin büyümesini teşvik ettikleri alt sindirim kanalında bulundukları için yiyeceklerin sindirimine yardımcı olurlar. Bağırsak bakterileri, yiyeceklerin kolayca emilmesini sağlayarak parçalanmasına yardımcı olur. Ayrıca vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyan vitaminler de sağlarlar.
  • Kalp Sağlığını İyileştirir: Vücudumuz demir açısından zengin bir hücre olan Hemoglobin (Hb) içerir. Bu Hb hücreleri oksijenin kalpten vücudun diğer kısımlarına taşınmasına yardımcı olur. Ejderha meyveleri zengin bir demir kaynağıdır ve dolayısıyla hemoglobin üretimine yardımcı olur. Kırmızı renkli hamura sahip ejder meyvesi, nitrojen içeren benzersiz pigmentler olan betalainler içerir. Betalainlerin vücuttaki kötü kolesterolü düşürdüğü benzersiz bir şekilde bilinmektedir. Bunun dışında meyvede bol miktarda omega-3 ve omega-9 içeren, kalbe iyi gelen ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltan siyah tohumlar da bulunur.
  • Yaşlanan Ciltle Mücadele Eder: Ejder meyvesi kirlilik, stres, kötü beslenme gibi nedenlerin ortaya çıkardığı yaşlanmaya karşı savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir. Ejder meyvesindeki C vitamini de cildi aydınlatır.
  • Saçlara İyi Gelir: Araştırmalar, ejderha meyvesini her gün sütle birlikte almanın, kirlilik ve yapay renklerden kaynaklanan saç hasarını azalttığını göstermektedir. Ayrıca saçlarımızın yumuşak ve parlak olmasını sağlayarak güzelliğini artırır.
  • Sağlıklı Kemikler: Ejderha meyvesi, kemikleri güçlendiren ve yaşlılıkla ilişkili yaralanma ve ağrılardan kaçınmamıza yardımcı olan magnezyum içerir. Bu nedenle kemik hastalıklarına yakalanma riski daha yüksek olan bireylerin düzenli olarak ejder meyvesi tüketmesi önemle tavsiye edilir.
  • Gözlere İyi Gelir: Ejder meyvesi, A Vitaminine dönüşen beta-karoten içerir. İnsan gözü merceği, göz sağlığının korunmasına ve göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olan lutein, zeaksantin ve mezo-zeaksantin açısından zengindir. Araştırmalar, insanların göz hastalıklarını önlemek için her gün 3 miligram ila 6 miligram beta karoten alması gerektiğini ileri sürüyor.
  • Hamilelik Sırasında İyidir: Ejderha meyvesi hamilelik sırasında zengin yağ kaynağı sağlar.İyi yağlar vücutta yüksek enerji seviyelerinin korunmasına yardımcı olur ve aynı zamanda fetal beynin gelişimine de yardımcı olur.
  • Enfeksiyonlara karşı koruma: Ejder meyvesi kişiyi enfeksiyonlara karşı korur ve hücre yenilenmesine yardımcı olur.
  • Kabızlıktan kurtulma:Ejder meyvesindeki lifler hamile kadınlarda kabızlığı ve diğer mide hastalıklarını önler.
  • Hemoglobin seviyelerinin yükselmesi: Ejder meyvesindeki demir, kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesini artırmaya yardımcı olur, böylece hamile kadınlar için son derece gerekli olan hemoglobin seviyelerini yükseltir.

Ejder Meyvesi Nasıl Yenilir?

Ejder meyvesi yemek için şu adımları izleyebilirsiniz.

  1. Olgun Meyveyi Seçmek: Parlak renkli, eşit renkli ve dokunuşu hafif yumuşak olan ejderha meyvesini arayarak başlayabilirsiniz.. Kahverengi veya küflü lekeli meyvelerden kaçınmak gerekir.
  2. Yıkamak ve Kesmek: Meyveyi soğuk suyla durulayıp temiz bir bıçak kullanarak uzunlamasına ikiye bölebilirsiniz.
  3. Kaşıkla veya Kabuğuyla: Ejder meyvesini iki şekilde yiyebilirsiniz:
  • Kepçe: Genellikle beyaz veya kırmızı olan ve küçük siyah tohumlara sahip olan eti deriden çıkarmak için bir kaşık kullanabilirsiniz.
  • Soyma: Kabuğu kalın ve sertse bıçakla soyarak eti küp şeklinde kesebilirsiniz.
  1. Servis yapmak: Ejder meyvesi tek başına tüketilebilir, meyve salatalarına eklenebilir, smoothielere karıştırılabilir veya çeşitli yemeklerde garnitür olarak kullanılabilir.

Ejder Meyvesi Nasıl Soyulur?

Ejder meyvesi tüketimi için öncelikle doğru soyma yöntemlerini öğrenmek gerekir. Ejder meyvesi soymanın en basit yollarından biri, onu çapraz olarak ikiye bölüp içindeki eti çıkarmaktır. Daha güzel bir şekil istiyorsanız ejder meyvesini uzunlamasına ikiye bölebilirsiniz. İnce kenarlı bir bardakla eti kabuktan ayırabilirsiniz. Kabuğu korumak istemiyorsanız uçlarını ve deride bir yarık kesebilirsiniz. Baş parmağınızı yavaşça derinin altına bastırarak kabuğunu soyabilirsiniz. Ejder meyvesini soyduktan sonra küre, yarım ay, küp veya kare şeklinde keserek servis edebilirsiniz.

Ejder Meyvesi Nasıl Tüketilir?

Ejderha meyvesi tüketimi çok farklı şekillerle mümkündür. Ejder meyvesi dondurmalarla harika uyum sağlar. İster ev yapımı dondurmada tamamlayıcı bir tatlandırıcı bileşen olarak, ister sade eski vanilyalı dondurmaya ilave bir lezzet patlaması olarak kullanabilirsiniz. Göz alıcı şekli ve rengi sayesinde ana yemeğinizde yenilebilir bir dekoratif parça olarak da kullanılabilir. Dilimlendiğinde dilediğiniz bir içeceğin içine damlatılabilir. Ejderha meyvesini kek, köpük gibi çeşitli tatlılara ve hatta makaronlu taze dilimlere ekleyerek sağlığa olan faydalarından yararlanabilirsiniz. 

Ejder meyvesi aşağıdaki şekillerde çiğ olarak yenebilir:

  • Dilimler veya şekillerde kesip tüketerek
  • Meyve salatalarına koyarak
  • Smoothie ve milkshake gibi diğer içeceklerde kullanılarak

Ejder meyvesi aşağıdaki hazır gıdalarda da tüketilebilir:

  • Enerji ve meyve barları
  • Dondurma
  • Jöle
  • Marmelat ve konserveler
  • Meyve suyu
  • Hamur işleri
  • Kağıt hamuru
  • Yoğurt
  • Dondurulmuş püre
  • Dondurulmuş meyve küpleri

Ejder Meyvesi Nerede Yetişir?

Ejder meyvesini başta tropikal ve subtropikal bölgeler olmak üzere dünya çapındaki pazarlarda bulabilirsiniz. Ejderha meyvesinin ilk sezonu haziran ayından eylül ayına kadardır. Ancak bazı çeşitler kasım ayından şubat ayına kadar olan kış aylarında gelişir.

Dragon meyvesinin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'dır. Bu bölgelerde en fazla ejder meyvesi üreten ülkeler Nikaragua ve Ekvador'dur.

Ejder meyvesi Asya'da da yetiştirilmektedir ve Vietnam bölgenin en büyük üreticisidir. Ayrıca Malezya, Filipinler, Sri Lanka, Tayvan ve Tayland gibi diğer Asya ülkelerinde de ejderha meyvesi yetiştirmek için yetiştirilmektedir. Ejderha meyvesi üreten diğer ülkeler arasında İsrail ve Avustralya bulunmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ejder meyvesi öncelikle Güneydoğu Asya'dan ithal edilmektedir. Yerli ejderha meyvesi ticari olarak yalnızca Kaliforniya, Florida ve Hawaii'de yetiştirilmektedir.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Beslenme ve Diyet

Beslenme ve Diyet

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ayva'nın Faydaları

Ayva'nın Faydaları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Kanser ve Beslenme

Kanser ve Beslenme

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Kişiye Özel Beslenme Programları

Kişiye Özel Beslenme Programları

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Anoreksiya

Anoreksiya

Ginseng Nedir?

Ginseng Nedir?

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Detoks Nedir?

Detoks Nedir?

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Tümünü göster