Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Papatya, asteraceae bitki familyasına ait olan ve tıbbi, aromatik amaçla yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir.

Papatya, asteraceae bitki familyasına ait olan ve tıbbi, aromatik amaçla yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Papatya çayı, papatya bitkisinin kurutulup demlenmesi ile elde edilen popüler bir içecektir. Papatya çayı, içerdiği antioksidanlar ve diğer zengin bileşikler sayesinde kanser ve kalp hastalıkları gibi bazı hastalık risklerini düşürebilir ve vücudun bağışıklık direncini yükseltilmesine fayda sağlayabilir. Papatya çayı ayrıca, stres, depresyon, sindirim rahatsızları ve uyku sorunlarının giderilmesi için de tüketilebilir. 

Papatya Çayı Faydaları Nelerdir?

Papatya çayı, içerdiği biyoaktif bileşenlerin etkisiyle çeşitli faydalar sunabilir. Sunduğu faydalar arasında stres azaltıcı etki, uykuya daha hızlı geçme, bulantı, hazımsızlık, gaz sancısı gibi mide sorunlarının giderilmesi yer alabilir. Genel olarak papatya çayının potansiyel faydaları şu şekilde belirtilebilir: 

Sakinleştirici Etki 

Papatya çayı pekçok olumsuz ruh hali değişikliklerinde rahatlatıcı etki yaratabilir. Papatya çayındaki bisabolol ve bisabolol oksit bileşikler stres, sıkıntı, endişe gibi durumların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Papatya çayı, depresyon ve anksiyete gibi ruhsal rahatsızlıklarda da alternatif tedavi olarak kullanılabilir.  

Uyku Sorunlarını Giderme 

Papatya çayı düzenli tüketildiğinde rahatlatıcı etki sağlayarak uyku problemlerinin giderilmesine fayda sağlayabilir. Papatya çayı, beyindeki belirli reseptörleri uyararak uyku halini artıran ve kronik uykusuzluğu azaltan apigenin maddesini içerir. Yapılan bir bilimsel çalışmada 28 gün boyunca düzenli olarak papatya çayı içen kişilerin, içmeyenlere oranla daha iyi bir uyku kalitesi olduğunu ortaya koymuştur. Papatya çayı uykuya hızlı geçişi ve uyku kalitesini artıracak antioksidanlar içerir ve bu çayı içmek genel olarak uyku kalitesini iyileştirebilir. 

Sindirim Sağlığı 

Papatya çayı çeşitli gastrointestinal sorunların giderilmesi ve sindirim sağlığının korunması için faydalı olabilir. Papatya çayının bu faydasının antienflamatuar özelliklerinden kaynaklandığı düşünülür. Papatya çayı, ishalin önlenmesi veya azaltılması, mide asidinin azaltılması, ülsere sebep olan bakterilerin büyümesinin engellenmesi ve mide bulantısı, gaz problemleri gibi yaygın görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarında faydalı olabilir. 

Kanser Riskini Azaltma 

Papatya çayındaki güçlü antioksidan içerikler bazı kanser türlerinin daha az görülmesi ile ilişkili olabilir. Papatya çayında bulunan bulunan ve iyi bir antioksidan olan apigenin, özellikle meme, sindirim sistemi, cilt, rahim, tiroid ve prostat kanser hücreleriyle savaşabilir. Papatya çayı ayrıca, üst solunum yolları veya ciltle ilgili iltihabik rahatsızlıkların tedavisine de yardımcı olabilir. 

Kan Şekeri Kontrolü 

Düzenli papatya çayı tüketimi ile kan şekerinin kontrol altına alınması sağlanabilir. Bitkideki antienflamatuar özellikler yüksek kan şekerinin pankreas hücrelerinin hasarlanmasının önüne geçebilir. Yapılan araştırmalarda papatya çayını düzenli içen kişilerin, içmeyenlere göre daha düşük kan şekeri seviyeleri olduğu saptanmıştır. Papatya çayını yemeklerden sonra içmek, kan şekerinin ani yükselmesinin önüne geçilmesi  ve daha iyi bir sindirim için fayda sağlayabilir. 

Kalp Sağlığının Korunması 

Papatya çayında bulunan flavon grubu antioksidanlar kalp sağlığının korunmasını sağlayabilir. Flovanlar, çeşitli kalp hastalıklarını tetikleyebilecek yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol seviyelerini kontrol altında tutar. Papatya çayı tüketimi, kalbin sağlıklı kalmasına fayda sağlayabilir. 
 

Yukarıda, papatya çayının düzenli tüketilmesi halinde potansiyel faydalarından bazılarına yer verilmiştir. Ancak herkesin vücut yapısı farklı olduğundan, papatya çayı herkes için aynı etkiyi yaratmayabilir. Papatya çayının diğer faydaları hakkında bir sağlık uzmanına danışmak gerekir. 

Papatya Çayı Nasıl Tüketilmeli?

Papatya çayının tüketimi kişinin bireysel tercihlerine ve ihtiyaçlarına yönelik değişiklik gösterebilir. Örneğin, uykuya geçişi kolaylaştırmak veya diğer uyku problemleri için gece saatlerinde kullanılabilir. Hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim problemlemlerinde yemeklerden sonra, günlük stres seviyesini azaltmak için de günün her saati içilebilir. Papatya çayı demlendikten sonra direk içilebilir, bal veya bitkisel tatlandırıcılar katarak da tüketilebilir. Papatya çayına ayrıca limon dilimleri atarak da farklı bir aroma elde edilebilir. Papatya çayı genel olarak hoş bir koku ve tada sahip bitkisel bir çaydır ve tüketim şekli kişisel tercihlere göre belirlenebilir. Dikkat edilmesi gereken husus ise papatya çayının demleme süresidir. Demleme süresini kısa tutarak çayın lezzetinden ve faydalarından en iyi şekilde yararlanmak mümkün olabilir. 

Papatya Çayı Ne Kadar Tüketilmeli?

Papatya çayını olması gerektiği kadar tüketmek, hem içim keyfinden hem de olası faydalarından yararlanmak için önemli bir faktördür. Çayın net bir kullanım şekli olmasa da, genellikle günde 2-3 kez 200-250 ml tüketilmesi önerilir. Belirtilen dozlardan daha fazla tüketilmesi, çayın faydalarının azalmasına veya birtakım alerjik semptomların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Papatya çayını hazırlama önerisi ise aşağıdaki gibidir: 

  • Bir fincanın içine ortalama 1 tatlı kaşığı kuru papatya koyulur. 

  • Üzerine yaklaşık olarak 200-250 ml sıcak su eklenir. 

  • Fincanın üzeri bir kapakla veya benzeri bir materyalle kapatılır. 

  • Papatya çayı 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. 

  • Hazırlanan papatya çayı tercihe bağlı olarak, sade veya tatlandırılarak içilir. 

Herhangi bir alerjik durum veya hamilelik-emzirme varsa kullanmadan önce bir doktora danışmak önemlidir. En uygun tüketim önerisi ve miktar bilgisi doktorlar tarafından verilebilir. 

Papatya Çayının Yan Etkisi Var mı?

Papatya çayı genel olarak güvenli kabul edilir ve çoğu insan için herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. Ancak papatya ailesindeki diğer çiçeklerden olan kanarya otu ve krizantem gibi çiçeklere alerjisi olanların alerjik reaksiyon geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir. Papatya çayının gözlerle temas etmesi halinde de gözlerin tahriş olmasına veya göz zarının iltihaplanıp konjonktivit durumuna sebep olabilir. Bunun dışında, papatya çayını tüketmesi önerilmeyen risk grubundaki kişilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Hamileler ve emziren kadınlar 

  • Küçük çocuklar 

  • Böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar 

Papatya çayının yan etkileri nadirdir ve toksik etkisi veya hayatı tehdit eden boyutları saptanmamıştır. Papatya çayının olası yan etkileri ve kullanımının uygunluğunun öğrenilmesi için bir sağlık profesyoneline danışmak gerekir. 

Papatya Çayı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Papatya çayının faydaları ve kullanımıyla ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak kişilerin sıkça sorduğu sorulardan bazıları aşağıdaki gibidir: 

Papatya çayı ile gargara yapılabilir mi? 

Papatya çayı ile gargara yapmak, çayın yatıştırıcı ve antienflamatuar özelliği sayesinde ağız-boğaz ağrılarına iyi gelebilir veya iltihabı hafifletebilir. Papatya çayı gargarası, kötü ağız kokusunu giderebilir ve hafif olan ağız içi yaralarını iyileştirebilir. Gargara ile ayrıca, kanser tedavilerinin bir yan etkisi olan ağız yaraları da hafifletebilir. 

Papatya çayı içmeden önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 

Papatya çayı bazı ilaçlar veya gıda takviyeleriyle etkileşime geçebilir. Papatya çayının kan sulandırıcılar, sakinleştiriciler ve bazı analjezik, antipiretik, antienflamatuar türevi ilaçlarla birlikte içilmesi önerilmez. Ayrıca, sarımsak, ginkgo biloba ve kedi otu ekstreli gıda takviyeleriyle birlikte tüketilmesi de etkileşime sebep olabilir. Düzenli olarak bir ilaç veya takviye kullanılıyorsa papatya çayı tüketmeden önce bir doktora danışmak gerekir. 

Papatya çayı cilt için kullanılır mı? 

Papatya çayını soğuttuktan sonra bir pamuk yardımıyla cilde uygulayıp çeşitli faydalarından yararlanılabilir. Papatya çayı, cilt temizliğinde, gözenek sıkılaştırılmasında ve hafif tahrişlerde faydalı olabilir. Ayrıca, göz yorgunluğu durumunda da papatya çayı ile tampon hareketleri yapılabilir. 
 

Sizde papatya çayı hakkında daha kapsamlı bilgilere sahip olmak  ve bu çayı düzenli olarak kullanmak istiyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurup beslenme danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz. 

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Beslenme ve Diyet

Beslenme ve Diyet

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ayva'nın Faydaları

Ayva'nın Faydaları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Kanser ve Beslenme

Kanser ve Beslenme

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Kişiye Özel Beslenme Programları

Kişiye Özel Beslenme Programları

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Zencefilin Faydaları Nelerdir? Zencefil Nelere İyi Gelir?

Zencefilin Faydaları Nelerdir? Zencefil Nelere İyi Gelir?

Anoreksiya

Anoreksiya

Ginseng Nedir?

Ginseng Nedir?

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Detoks Nedir?

Detoks Nedir?

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar?

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar?

Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin Neye İyi Gelir?

Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin Neye İyi Gelir?

Probiyotik Nedir? Probiyotik Ne İşe Yarar?

Probiyotik Nedir? Probiyotik Ne İşe Yarar?

Ananas Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir?

Ananas Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir?

Sodyum Nedir Sodyum Hangi Gıdalarda Bulunur

Sodyum Nedir Sodyum Hangi Gıdalarda Bulunur

Akdeniz Diyeti Nedir? Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?

Akdeniz Diyeti Nedir? Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?

Tümünü göster